Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Educația trebuie să devină o valoare fundamentală a României…

Remus Pricopie:

Educația trebuie să devină o valoare fundamentală a României…

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, dorește un sistem de învățământ bazat pe respect, stabilitate și șanse egale pentru fiecare dintre copii.

Cu ocazia prezenței sale la festivitatea de deschidere a cursurilor noului an școlar 2013-2014, la Colegiul Național „Mihai Viteazul" din Ploiești, ministrul Remus Pricopie a precizat că rezolvarea, punctuală, a problemelor din sistemul de educație trebuie făcută, întotdeauna, într-un parteneriat cu toți actorii sociali - de la părinți, la profesori și sindicate, până la reprezentanții ONG-urilor și ai mass-media.
„Sunt încrezător că societatea românească va ști să identifice cele mai bune soluții pentru copiii săi. Mă bazez pe toți cei interesați de educație - părinți, elevi, profesori, oameni politici, lideri ai diferitelor asociații profesionale sau neguvernamentale, mediul de afaceri, mass-media, cetățeni ai acestei țări - că vom contribui, cu calm și echilibru, la soluționarea problemelor și provocărilor curente și viitoare", a declarat ministrul Remus Pricopie.
Ministrul a subliniat importanța implicării fiecăruia în crearea unui climat educațional adecvat pentru educația copiilor -  mai ales a copiilor proveniți din comunități defavorizate -, accentuarea parteneriatului dintre școlile tehnologice și mediul de afaceri, dar  și acordarea unei atenții deosebite pentru inserarea tuturor copiilor în învățământul obligatoriu. Ministrul a arătat că, dincolo de bucuria începerii unui nou an școlar, există și situații injuste pentru o parte a copiilor din România, fie că este vorba de condiții improprii pentru derularea cursurilor, fie că este vorba de copii care nu frecventează școala, din cauză că părinții consideră că nu e necesar. Abandonul școlar sau dezinteresul unor elevi și profesori în a înțelege că educația este șansa fiecăruia de a-și crea un destin sunt alte situații, parte a sistemului de învățământ românesc, pe care ministrul le-a punctat.
„Începutul de an școlar ar trebui să însemne pentru fiecare dintre noi - elevi, părinți, profesori - un motiv de bucurie. Din nefericire, nu întotdeauna și nu peste tot în țară se întâmplă acest lucru. Este trist și nedrept în același timp ca în localitatea Costache Negri, din județul Galați, 351 de copii să nu poată începe astăzi anul școlar din cauza inundațiilor care au avut loc în urmă cu câteva zile. Este nedrept ca în 2013, în România, aproximativ 0,5% dintre copiii cu vârstă cuprinsă între 6 și 7 ani să nu fie lăsați de părinții lor să meargă la școală. Este nedrept ca 8% dintre elevii care anul trecut erau înmatriculați în clasa a VIII-a, anul acesta să nu fie găsiți la școală, deși învățământul este obligatoriu până la clasa a X-a”, a arătat ministrul.
Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a declarat că educația trebuie să devină, cu adevărat, o valoare fundamentală a României.
La festivitatea de deschidere a anului școlar de la Colegiul Național „Mihai Viteazul" au mai participat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, președintele Parlamentului din Malta, Angelo Farrugia, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, parlamentari și alte oficialități. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:57:44 Ora de vară a Europei de Est