Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Doriți să participați la elaborarea de subiecte pentru examenele naționale?

O provocare … națională!

Doriți să participați la elaborarea de subiecte pentru examenele naționale?

Centrul Național de Evaluare și Examinare a făcut public, pe site-ul www.rocnee.eu, luni, 16 septembrie 2013, apelul adresat cadrelor didactice interesate să facă parte din echipele care elaborează subiectele pentru toate examenele naționale din anul școlar 2013-2014.

 În acest an școlar, se vor desfășura Evaluarea Națională la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a (EN), Examenul Național de Bacalaureat (BAC), Examenul național de acordare a definitivării  în învățământ (DEF) și Concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în unitățile de învățământ preuniversitar (TIT).
Cadrele didactice se pot înscrie la adresa de web www.rocnee.eu, începând de luni, 16 septembrie, până pe data de 29 septembrie.
Candidații sunt obligați să completeze următoarele documente în format electronic: chestionarul de înscriere online, CV în format european și anexe ale CV-ului (copii ale diplomelor de studii și alte documente justificative, relevante pentru procedura de selecție), semnate și scanate într-un singur document, în format pdf; un test original corespunzător tipului de examen/concurs/evaluare și disciplinei pentru care candidează, însoțit de barem. În situația în care un cadru didactic dorește să candideze pentru mai multe tipuri de examene/concurs/evaluări, va repeta procedura de înscriere pentru fiecare dintre acestea.
Pentru a fi selectați, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
* desfășurarea, în ultimii 3 ani școlari, de activități de predare-învățare-evaluare, corespunzătoare ciclului de învățământ pentru care candidează (pentru EN, BAC), respectiv în învățământul liceal (pentru DEF și TIT);
* abilități practice de operare pe calculator;
* experiență în activități de evaluare educațională, altele decât cele de evaluare curentă la clasă (membru în comisii naționale/zonale/locale de corectare/evaluare, membru în proiecte axate pe evaluarea didactică, absolvent al unor cursuri/stagii specifice de formare în evaluare etc.);
* disponibilitate pentru lucrul în echipă, respectarea hotărârilor luate de grup și a termenelor prevăzute;
* nu se află în situații de incompatibilitate cu activitățile de pregătire a examenelor/ concursului  și evaluărilor naționale din 2014.
În procesul de selecție, au prioritate cadrele didactice care:
a) au absolvit cursuri/module care vizează problematica specifică activităților de evaluare de proces/ de evaluare a manualelor școlare/ de abilitare curriculară;
b) au titlul științific de doctor sau au absolvit un masterat/un curs postuniversitar în domeniul științelor educației;
c) au titlul științific de doctor în domeniul disciplinei sau în domenii conexe celui pentru care aplică;
d) au gradele didactice I sau II.
Selecția candidaților se va face în perioada 30 septembrie - 3 octombrie, iar anunțarea rezultatelor selecției se va face individual, doar pentru candidații selectați, în data de 4 octombrie. Tot atunci, candidații selectați vor fi obligați să transmită declarații pe propria răspundere prin care se atestă faptul că nu se află în situații de incompatibilitate cu activitățile de pregătire a examenelor/concursului și evaluărilor naționale din 2014.
Activitatea cadrelor didactice selectate pentru a face parte din echipa națională de elaborare a subiectelor va fi supusă monitorizării, pe baza unor criterii de eficiență/performanță. Coordonatorii/responsabilii pe disciplină vor întocmi rapoarte interne privind activitatea membrilor grupului de lucru. Candidații selectați care nu demonstrează competență și eficiență în activitatea desfășurată sunt înlocuiți cu cadre didactice desemnate rezerve în urma procedurii de selecție.
Lista disciplinelor pentru care se organizează selecția cadrelor didactice implicate în activitățile specifice ale CNEE în vederea pregătirii examenelor/concursurilor și evaluărilor naționale este cuprinsă în anexa atașată. Biroul de presă

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:57:45 Ora de vară a Europei de Est