Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Doriți să participați la elaborarea de subiecte pentru examenele naționale?

O provocare … națională!

Doriți să participați la elaborarea de subiecte pentru examenele naționale?

Centrul Național de Evaluare și Examinare a făcut public, pe site-ul www.rocnee.eu, luni, 16 septembrie 2013, apelul adresat cadrelor didactice interesate să facă parte din echipele care elaborează subiectele pentru toate examenele naționale din anul școlar 2013-2014.

 În acest an școlar, se vor desfășura Evaluarea Națională la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a (EN), Examenul Național de Bacalaureat (BAC), Examenul național de acordare a definitivării  în învățământ (DEF) și Concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în unitățile de învățământ preuniversitar (TIT).
Cadrele didactice se pot înscrie la adresa de web www.rocnee.eu, începând de luni, 16 septembrie, până pe data de 29 septembrie.
Candidații sunt obligați să completeze următoarele documente în format electronic: chestionarul de înscriere online, CV în format european și anexe ale CV-ului (copii ale diplomelor de studii și alte documente justificative, relevante pentru procedura de selecție), semnate și scanate într-un singur document, în format pdf; un test original corespunzător tipului de examen/concurs/evaluare și disciplinei pentru care candidează, însoțit de barem. În situația în care un cadru didactic dorește să candideze pentru mai multe tipuri de examene/concurs/evaluări, va repeta procedura de înscriere pentru fiecare dintre acestea.
Pentru a fi selectați, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
* desfășurarea, în ultimii 3 ani școlari, de activități de predare-învățare-evaluare, corespunzătoare ciclului de învățământ pentru care candidează (pentru EN, BAC), respectiv în învățământul liceal (pentru DEF și TIT);
* abilități practice de operare pe calculator;
* experiență în activități de evaluare educațională, altele decât cele de evaluare curentă la clasă (membru în comisii naționale/zonale/locale de corectare/evaluare, membru în proiecte axate pe evaluarea didactică, absolvent al unor cursuri/stagii specifice de formare în evaluare etc.);
* disponibilitate pentru lucrul în echipă, respectarea hotărârilor luate de grup și a termenelor prevăzute;
* nu se află în situații de incompatibilitate cu activitățile de pregătire a examenelor/ concursului  și evaluărilor naționale din 2014.
În procesul de selecție, au prioritate cadrele didactice care:
a) au absolvit cursuri/module care vizează problematica specifică activităților de evaluare de proces/ de evaluare a manualelor școlare/ de abilitare curriculară;
b) au titlul științific de doctor sau au absolvit un masterat/un curs postuniversitar în domeniul științelor educației;
c) au titlul științific de doctor în domeniul disciplinei sau în domenii conexe celui pentru care aplică;
d) au gradele didactice I sau II.
Selecția candidaților se va face în perioada 30 septembrie - 3 octombrie, iar anunțarea rezultatelor selecției se va face individual, doar pentru candidații selectați, în data de 4 octombrie. Tot atunci, candidații selectați vor fi obligați să transmită declarații pe propria răspundere prin care se atestă faptul că nu se află în situații de incompatibilitate cu activitățile de pregătire a examenelor/concursului și evaluărilor naționale din 2014.
Activitatea cadrelor didactice selectate pentru a face parte din echipa națională de elaborare a subiectelor va fi supusă monitorizării, pe baza unor criterii de eficiență/performanță. Coordonatorii/responsabilii pe disciplină vor întocmi rapoarte interne privind activitatea membrilor grupului de lucru. Candidații selectați care nu demonstrează competență și eficiență în activitatea desfășurată sunt înlocuiți cu cadre didactice desemnate rezerve în urma procedurii de selecție.
Lista disciplinelor pentru care se organizează selecția cadrelor didactice implicate în activitățile specifice ale CNEE în vederea pregătirii examenelor/concursurilor și evaluărilor naționale este cuprinsă în anexa atașată. Biroul de presă

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 18:54:55 Ora standard a Europei de Est