Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

CHINA: Curățenie-Hărnicie-Inteligență-Năzuințe-Avânt

Ioan Dzițac

CHINA: Curățenie-Hărnicie-Inteligență-Năzuințe-Avânt

Rezumat. În perioada 12-23 mai 2013, împreună cu domnul Acad. F.G. FILIP, Doctor Honoris Causa al Universității Agora, am efectuat o vizită de lucru în China.

Episodul 2. Cuvântul cheie „Hărnicie”
În primul episod, dedicat acestei vizite, am făcut un scurt rezumat al acestei vizite și am prezentat cuvântul cheie „Curățănie” [1]. În acest episod voi prezenta cuvântul cheie „Hărnicie”, chinezii fiind proverbiali pentru hărnicia și migala cu care lucrează. Să ne amintim doar de sintagma „muncă de chinez bătrân”, utilizată în situații care se referă la o lucrare care necesită extrem de multă migală și răbdare. Mă voi referi în special la hărnicia gazdelor noastre, profesorii Yong SHI (se pronunță „Ș”) și discipolul său Gang KOU (se pronunță „CU”). Menționez că cei doi sunt remarcabili cercetători în domeniul Information Management și au fost oaspeții Universității Agora în anul 2012, având lucrări invitate la workshop-ul „Sisteme suport inteligente pentru decizii în managementul crizelor” [2], iar în 2014 vor veni din nou la conferința ICCCC 2014, alături de alți invitați de onoare din Rusia (Fuad ALESKEROV), Franța (Pascale ZARATE), Columbia (Yezid DONOSO), Spania (Angel ORTIZ) și România (Ioan DUMITRACHE) [3].
Yong SHI [4, 5]. Prima vizită cu care ne-a onorat profesorul Shi, a făcut-o în calitate de profesor titular la University of Nebraska at Omaha, SUA [5], unde avea o bogată activitate didactică și științifică, fiind și conducător de doctorat (printre alții, Gang Kou a obținut doctoratul acolo, sub conducerea sa). Mulți chinezi își fac doctoratul în Statele Unite, profesorul Shi însuși a obținut doctoratul în SUA, la University of Kansas.
După ce a căpătat o experiență „capitalistă”, în cel mai performant sistem de învățământ superior, Shi a fost rechemat și motivat financiar să revină acasă (China investește foarte mult în educație și cercetare), la School of Management, University of Chinese Academy of Science. Este de menționat faptul că nivelul învățământului preuniversitar american este normal, „nestresant” pentru marea masă a elevilor, dar învățământul superior este extrem de dur, motiv pentru care „băștinașii” nu fac față în propriul lor sistem universitar, fără o pregătire suplimentară, iar universitățile americane își racolează studenții de pe alte continente, inteligenți, harnici și bine pregătiți în sistemul preuniversitar, printre care și mulți din România (chiar dacă noi ne hulim adesea propriul sistem de învățământ, de multe ori pe bună dreptate, alteori prin generalizări nepotrivite…).
Muncind cu asiduitate și perseverență, Shi a publicat peste 200 de articole științifice, dintre care peste 100 sunt indexate în celebra bază de date Thomson Reuters/ ISI Web of Science, unde este înregistrat și cu peste 1000 de citări.
  În prezent predă, face cercetare, organizează evenimente științifice (printre care și conferința internațională ITQM2013 de la Suzhou, o „conferință de 5 stele”, la care am condus o sesiune specială) și conduce doctorate în China, dar are în continuare colaborări și în SUA, unde au rămas soția și fiul său. De asemenea, editează o revistă în Singapore, care a reușit să atingă un factor de impact peste 3 în celebrul sistem ISI.
  Pentru meritele sale științifice și promovarea Universității Agora în China, am propus Senatului să-i acordăm anul viitor titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Agora (Comisia de Laudatio fiind formată din acad. Florin Filip - România, prof. Fuad Aleskerov - Rusia, prof. Luiz Monteiro - Brazilia și prof. Gang Kou- China). Evenimentul va avea loc în 7 mai 2014, cu ocazia deschiderii lucrărilor ICCCC2014 [3].
  Gang KOU [6, 7, 8]. A obținut titlurile de master și doctor în SUA, după ce și-a luat licența în China. Când a fost la Oradea era profesor la School of Management and Economics of University of Electronic Science and Technology of China [7]. În prezent este profesor și decan la School of Business Administration, Southwestern University of Finance and Economics. Harnic ca și mentorul său, cu o energie debordantă, a publicat deja peste 100 de articole științifice, care i-au atras peste 1000 de citări [8].
  Nu are timp de odihnă și distracții. Îmi amintesc că în 2012, când i-am adus de la aeroport la hotel, după ora zero, a coborât în hol cu laptop-ul să lucreze, deoarece în cameră nu avea conexiune la Internet (mai sunt unele hoteluri din România, așa-zise cu „ștaif”, care neglijează încă acest aspect elementar pentru zilele noastre…). La cina festivă a coborât, de asemenea, cu laptop-ul și, cum prindea un prilej, fugea în hol să lucreze, spre amuzamentul comesenilor.
La ICCCC2014 profesorul Kou va organiza o sesiune specială.
Bibliografie
[1] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.8866
[2] http://www.icccc.univagora.ro/
[3] http://univagora.ro/icccc2014/
[4] http://mscas-en.ucas.ac.cn/FacultyStaff/Pages/Personnel.aspx?ID=83
[5] http://www.isqa.unomaha.edu/f-shi.htm
[6] http://www.mgmt.uestc.edu.cn/en/f_56_KOUGang
[7] https://sites.google.com/site/kougangenglish/
[8] http://scholar.google.com/citations?user=dRL7HngAAAAJ&hl=ro
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: CHINA: Curățenie-Hărnicie-Inteligență-Năzuințe-Avânt.
 

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 08:56:49 Ora de vară a Europei de Est