Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Pe Marele Ștefan l-a condus o țară, pe Marin Dacian Bica l-a petrecut o școală

Păstrând proporțiile, vom spune:

Pe Marele Ștefan l-a condus o țară, pe Marin Dacian Bica l-a petrecut o școală

Ieri (luni, 23 septembrie 2013), ne-a învrednicit Dumnezeu să-l conducem pe ultimul drum pe vrednicul profesor și prieten Marin Dacian Bica.

Așa după cum spuneam, dacă pe Marele Ștefan cel Sfânt l-a condus o țară, pe Marin l-a petrecut o școală, actuali și foști elevi și dascăli ai Școlii Gimnaziale „Dacia” din Oradea, pe care a iubit-o și a slujit-o cu cinste și onoare. Pe cine nu a ajutat Marin cu o vorbă bună, cu un sfat, cu toate cunoștințele sale? A fost un împătimit și un maestru într-ale astronomiei și astro-fizicii, după cum spun și recunosc profesorii și inspectorii școlari care l-au cunoscut, prezenți, ieri, la căpătâiul sicriului său. Au străbătut sute de kilometri, din Craiova, Suceava și Baia Mare, spre a-și lua rămas bun de la Marinică, pe care l-au îndrăgit atât de mult românii, dar l-au apreciat, în egală măsură, și străinii, care au trimis mesaje de condoleanțe din toate colțurile lumii, după cum am aflat de la inspectorul școlar din Suceava și după cum a amintit și dl director al Școlii „Dacia”. În era Internetului vestea, informația circulă cu repeziciune de secunde pe întreg mapamondul. Spunea dl prof. dr. Florian Hava: „Vestea dispariției distinsului profesor Marin Bica a ajuns în toată lumea. S-au primit mesaje de condoleanțe de la președintele Olimpiadei Internaționale de Astronomie, Mihail Gavrilov din Rusia, de la lideri de echipe din Ungaria, Indonezia, Serbia, Bulgaria, Bolivia, Coreea de Sud, Tailanda, Sri Lanka, Slovenia, India, Slovacia, Polonia, Iran, Bangladesh, de la colegi profesori și inspectori pe care i-a cunoscut cu prilejul olimpiadelor naționale și internaționale, cadre didactice din Bârlad, Tulcea, București, Alba Iulia, Târgoviște, Blaj, Călimănești, de la dl prof. univ. dr. Mihail Sandu, inspectorul general în MEN. A fost apreciat și respectat pentru știința și devotamentul său, pentru rezultatele pe care le-a adus cu membrii lotului național al României, între care s-au numărat și elevi orădeni, olimpici care s-au întors cu argint și bronz din China, argint din Crimeea și bronz din Lituania…”
În cuvântul de învățătură, slujitorii sfântului altar l-au pomenit ca pe un bun creștin și un profesor extraordinar, care și-a cinstit profesia; „A fi dascăl, spunea părintele Ștefan, înseamnă a te sacrifica, a rupe din tine, din cunoștințele tale, din timpul tău, din Eul tău, ca să dăruiești și altora…Răposatul întru Domnul, Marin Dacian Bica, a fost și un bun creștin. Un om care s-a străduit să-l imite pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, să împlinească poruncile sale. A iubit participarea la Sfânta Liturghie. A știut ce înseamnă rugăciunea și postul… Socotim acum că se va atașa la acela care este Lumina Lumii, al cărui cuvânt nu a încetat să-l vestească…”
În dreptatea și bunătatea sa, nu puteau încăpea minciuna, lașitatea, fățărnicia, ipocrizia. „Nu-mi plac oamenii falși sau mincinoși. Cel mai mult detest lașitatea și fuga de responsabilități a unor oameni”; în schimb: „ Îmi place să încerc să-i formez pe copii, să le ofer ceva în plus față de ceea ce învață la școală. Astronomia ne oferă o imagine completă despre locul nostru în Univers. Cine ajunge să știe astronomie, ajunge un om liber”, spunea Marin Bica, citat de dl director Florian Hava.
Cum l-au cunoscut și îl apreciază pe Marin profesorii prezenți ieri la înmormântare
Stoian Lucian, prof. de fizică la C.N. Vasile Lucaciu din Baia Mare.
Am venit la Oradea cu dl Ignat Ovidiu, directorul Planetariului din Baia Mare și cu trei elevi de la colegiul nostru: Draghiș Paul, olimpic internațional, cu mai multe medalii la astronomie și astro-fizică și Suciu Tudor (olimpicii de aur ai României - n.n.), precum și Ignat Cristian, de asemenea olimpic internațional. L-am cunoscut pe Marin în 2009, cu prilejul unei olimpiade naționale de astronomie de la Călimănești, și cu mâna pe inimă vă spun că el m-a introdus în familia aceasta a profesorilor pasionați de astronomie; el m-a îndrumat, eu fiind practic la începutul studiului acestei frumoase discipline. Am avut o colaborare de excepție cu Marin. Tot în 2009, am avut o ieșire împreună la o olimpiadă internațională, eu mai mult ca profesor însoțitor, iar el a făcut parte, ca în fiecare an, de altfel, din comisia de corectare a lucrărilor. A fost un om extraordinar, un profesionist deosebit și un om pe măsură. Îl vom regreta enorm. Practic am pierdut cel mai bun profesor în domeniu din țară, profesor dedicat elevilor, cu o activitate didactică intensă la lotul național. Am vorbit cu colegii mei și avem intenția să încropim o culegere care să conțină probleme propuse de-a lungul anilor de dl Bica Marin, probleme extrem de interesante și complexe, probleme care au dat mult de furcă elevilor, dar în schimb i-au ajutat foarte mult în pregătire, fiindu-le de un real folos.
Dl  prof. dr. Crăciun Petru, inspector școlar de fizică, al ISJ Suceava
Am venit cu multă durere în suflet pentru prietenul meu Marin Dacian Bica, un om deosebit. De la el am cunoscut pasiunea pentru astronomie. În 2007, ne-am întâlnit la Călimănești, am stat în aceeași cameră. Am fost impresionat de activitatea lui și am învățat foarte multe lucruri de la el. După aceea am colaborat și ne-am  legat sufletește. Noi suntem un grup de profesori de fizică de la Suceava care am construit Societatea Științifică „Cygnus”, club UNESCO. Marin a fost cel mai bun dintre noi. Din lotul României, el era cel mai bun, prin prestanța la orele de pregătire pe care le desfășura cu copiii. Þinuta lui din punct de vedere științific era la un nivel foarte înalt. A compus sute de probleme, și apropo de aceasta, noi organizăm în fiecare an Tabăra națională de astronomie și astro-fizică la Mănăstirea Humorului, la începutul lunii ianuarie. Anul acesta o vom organiza începând cu data de 19 decembrie, până în 23 decembrie, în aceeași localitate, la Mănăstirea Humorului și poate că și la Voroneț, și de acum înainte se va numi Tabăra națională de astronomie și astro-fizică „Marin Dacian Bica”. În cadrul acestei tabere, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom lansa și cartea lui; vom strânge toate problemele compuse de el într-o culegere de probleme pe care o vom vinde. Cu banii strânși vom ridica un monument, aici în cimitir, prin care să scoatem în evidență că a fost unul dintre cei mai mari astronomi ai țării, coordonator al lotului olimpic al României, cu care a obținut foarte multe medalii. A fost un om bătăios, care s-a luptat pentru copiii noștri, recunoscut pe plan internațional. Am primit mesaje de condoleanțe pe e-mail din întreaga lume: din Iran, Coreea, Ungaria, Rusia (președintele Olimpiadei Internaționale Mihail Gavrilov a transmis condoleanțe familiei), din Indonezia, Columbia, Bolivia, Serbia, Slovacia…, pe care le-a amintit și dl director. Am vrea să scriem pe acel monument că Marin este cetățean de onoare al municipiului Oradea. Noi, care am obținut rezultate pe plan internațional, suntem cetățeni de onoare ai municipiilor din care facem parte. Am vrea ca și Marin, care a fost cel mai bun dintre noi, să devină cetățean de onoare al municipiului Oradea. Din păcate, s-a dus un stâlp al astronomiei noastre. Dl director ne-a promis că laboratorul de fizică de la Școala Gimnazială „Dacia” va purta numele lui Marin Dacian Bica, va avea un colț în care copiii să afle realizările lui și ce profesor strălucit a avut această școală”.
Dl inspector nu a venit singur de la Suceava, ci împreună cu președintele Societății Științifice „Cygnus”, dl Victor Sutac.
Dl Octavian Georgescu, de la Colegiul Național „Carol I” din Craiova
Sunt coordonator al cercului de astronomie și astro-fizică, un cerc de elevi studioși care doresc să învețe astronomia. Sunt elevi nu numai de la noi din liceu, ci și din tot județul. O parte din ei au studiat la loturile naționale, inclusiv cu dl profesor Marin Bica. Dânșii m-au delegat pe mine ca să transmit condoleanțe familiei. Îl cunosc pe domnul Bica din 2008, de la olimpiada națională de la Bârlad, când practic, după prima întâlnire, am devenit prieteni, iar din 2009, am participat la loturile naționale ale României. Am apreciat întotdeauna stilul său, energia sa debordantă și puterea de muncă fantastică. Dedicat copiilor, ca și mine, a refuzat chiar participarea în comisia națională de specialitate pentru a fi aproape de copii. Întotdeauna a fost corect cu el însuși și cu ceilalți și de aceea îl deranjau, ca și pe mine și pe alții, necinstea, impostura, minciuna și nedreptatea făcută în mod special copiilor care ne-au reprezentat. Să sperăm că amintirea sa va rămâne mereu vie în memoria celor care l-au cunoscut și îndrăgit, situându-l acolo unde-i este locul: în fruntea învățământului românesc”.
Sunt părerile și aprecierile a trei dascăli din Baia Mare, Suceava și Craiova care l-au cunoscut, apreciat și iubit pe Marin, așa cum îl apreciem și îl iubim și noi, păstrându-l în memorie pentru faptele sale, pentru profesionalismul său și pentru caracterul și sufletul său nobil!
Dumnezeu să îl ierte și să-l așeze în lumea celor drepți.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pe Marele Ștefan l-a condus o țară, pe Marin Dacian Bica l-a petrecut o școală.    

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:55:48 Ora standard a Europei de Est