Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lecția de hărnicie… la școlarii mici

De luni până vineri

Lecția de hărnicie… la școlarii mici

I-am urmărit, luni, în prima zi de școală, iar vineri (20 septembrie 2013), am revenit să văd cum s-au acomodat, iar ei ne-au prezentat primele lor „opere de artă” din viața de școlar.

Podul de flori
Luni, 16 septembrie, în prima zi de școală, am trecut prin toate cele patru clase pregătitoare ale Școlii Gimnaziale „Dacia” din Oradea (clasa pregătitoare A – prof. Simona Fabian, cp B – prof. Diana Zlibuț, cp C – prof. Alexandra Luțaș și cp D – prof. Viorica Iancu), ca să luăm „pulsul” evenimentului.
Pe îngerașii clasei pregătitoare B i-am surprins trecând pe sub podul de flori „construit” de absolvenții fostei clase a IV-a B, elevii dnei învățătoare Diana Zlibuț. Ei erau însoțiți de actualul lor profesor diriginte Nicolina Mihuț. Diana le-a mulțumit, cu lacrimi în ochi și cu vocea gâtuită, iar dintr-o pornire lăuntrică, actualii gimnaziști s-au adunat în jurul celor două „mămici” să le îmbrățișeze cu toții odată!
Vineri, îngerașii repetau prima strofă a poeziei „Să-nvățăm de la furnici” (Să-nvățăm de la furnici/ De când suntem foarte mici/ Cea mai sfântă să ne fie/ Lecția de hărnicie”).
„Să știți că nu mai suntem atât de mici ca în prima zi, ține să ne asigure Diana. Deja știm o seamă de lucruri. Care sunt Regulile clasei? Alexandra (Nagy)… Apoi au cântat „Joacă și cântă, copilărie!” Mai mult, au ținut să ne prezinte primele lor „opere de artă” pe care le-au făurit de când sunt școlari. Pe tablă, se mai puteau vedea desenele cu care i-a primit Diana în prima zi, dar și îndemnul adresat părinților. Multe au învățat în aceste zile cei 34 de îngerași: să se prezinte, să salute, despre sala de clasă, despre rechizitele școlarului, au memorat, am cântat și s-au jucat foarte mult…
Alexandra are „norocul” să repete clasa!
Pe Alexandra Luțaș a căutat-o „norocul”, oferindu-i-se și în acest an școlar tot clasă pregătitoare, după ce în vară a scos la lumină tot o clasă pregătitoare! Ce să-i faci, dacă ești bun, ești ... recompensat! Dar nu regretă! O va lua de la capăt cu cele 27 de steluțe. „Eu iubesc foarte mult copiii. Pe mine nu mă motivează banii. Dacă nu aș iubi copiii, nu aș fi astăzi aici. Nu pentru bani și pentru „timpul liber” (cum spun unii liber cugetători) m-am făcut învățătoare, ci de dragul copiilor”. Având experiența unei clase pregătitoare, Alexandra are și multe materiale didactice și auxiliare, dar mai ales deține multe informații, oferite la curs de dna profesor dr. Maria Donca. „Fiind iarăși toamnă, constat cu bucurie că predarea integrată dă roade bogate, caietul interdisciplinar, Cartea uriașă și caietul cu fișe de lucru corespunzător, zecile de povestioare, materialele frumos ilustrate atrag și sunt folosite cu maximum de eficiență în oricare moment al lecției. De fapt, la această vârstă, materialul concret, intuitiv, este cel care dă rezultatele scontate, alături de jocuri și cântece, multe jocuri de mișcare, antrenante, menite să le consume cu folos energia uriașă de care dispun”, ne explică Alexandra. Și steluțele sale ne-au prezentat „operele lor literare”…
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (121 de poze), accesați Galeria foto: Lecția de hărnicie… la școlarii mici.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:07 Ora de vară a Europei de Est