Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cursuri gratuite oferite de Primărie în parteneriat cu Palatul Copiilor și Elevilor

Noi cursuri gratuite în Orășelul Copiilor

Cursuri gratuite oferite de Primărie în parteneriat cu Palatul Copiilor și Elevilor

Dl viceprimar Ovidiu Mureșan a susținut ieri, 19 septembrie 2013, o conferință de presă în Orășelul Copiilor pentru a anunța cursurile care se vor desfășura în Orășelul Copiilor în anul școlar 2013 – 2014.

„Primăria Oradea, prin Administrația Imobiliară Oradea, a reușit să încheie un parteneriat cu Palatul Copiilor și Elevilor pentru a asigura cursuri gratuite copiilor orădenilor.
Adică, noi punem la dispoziție spațiul, iar profesorii specializați sunt puși la dispoziție de palat. Din experiența anului trecut, vă pot spune că am avut în multe situații o cere mai mare, peste grupa normală de 20 de copii. În acest an, am gândit un program mai diversificat. În ce privește cursurile de canto, acestea se vor ține la palat, întrucât sălile din orășel nu dispun de acustica pe care și-o dorește un profesor de canto... În schimb am adus trei cursuri noi: cursul de pictură, acordeon și limba engleză…
Un curs ține nouă luni, de la 1 octombrie și până în iunie, iar ritmicitatea este de o oră pe săptămână. Avem în baza protocolului o ofertă foarte variată, atât pentru cursurile gratuite, cât și pentru cursurile cu plată”.
Doamna consilier Mihaela Dindelegan, administratorul orășelului, coordonatorul activităților, ne-a prezentat cursurile: show dans, dans modern și contemporan, gimnastica ritmică, cu elemente de balet, pictură (mai exact pictură pe sticlă), artă manuală, teatru, vioară, minunile naturii, acordeon și engleză. Teatrul a mers anul trecut extraordinar de bine. Copiii au fost foarte încântați. Cursurile cu cel mai mare impact au fost totuși dansul și gimnastica. La acestea două au fost câte 40-50 de elevi înscriși pe grupă. Până la urmă au fost care au mers și la palat pentru că noi nu am putut să facem față cu capacitatea pe care o avem. A preluat palatul o parte din cursanți, restul au rămas aici. Dar, anul acesta, spre deosebire de anul trecut, profesorii vor selecta, vor realiza o selecție a copiilor pentru a putea asigura și un mediu de lucru propice. Oricum, la dans și gimnastică se vor face câte două grupe: preșcolari și școlari.
Pentru înscriere, sunt fișe de înscriere specifice. Copilul sau părintele completează fișa, cu datele părintelui și ale elevului. Fișele se află jos, la intrare ca să poată fi disponibile și când noi nu suntem aici și se lasă tot acolo, noi le luăm, le triem și le repartizăm profesorilor. Orarul va fi afișat la intrare, până la 1 octombrie, când începe noul an școlar la orășel. Pe fișă sunt trecute și câteva norme de protecție a muncii și de comportare în orășel, iar părintele ia la cunoștință despre ele și semnează fișa de înscriere.
Mai doresc să precizez că s-au păstrat gratuitățile la karate (joia, de la 15.30 la 16.30, pentru copiii începători), se păstrează astronomia, de două ori pe lună, cu dna prof. Valentina Matei, și a intervenit ca noutate un curs de tenis de masă. Nu este gratuit pentru că este privat, dar e foarte ieftin, 60 de lei pentru 8 ore. A rămas engleza, dar se vine cu o noutate. În luna octombrie începe un program promoțional de studiu: „Dragonul Didi și mâinile iscusite”, sunt două ore, care se vor ține sâmbăta, cu dans, cu povestioare, cu recitat, iar o oră este efectiv de activități practice, de creație. Totul se desfășoară în limba engleză. Tariful va fi de 25 lei pentru cele două ore, iar ca promoție, luna octombrie va fi gratis pentru copiii care se înscriu pentru toată durata anului școlar. Șahul merge în continuare tot cu trei grupe, în paralel. Vom avea apoi un curs de creație, intitulat „Lumea piticilor talentați” și se desfășoară pe parcursul a două ore săptămânal. Suntem în pregătire și cu alte cursuri. Mai doresc să vă rețin atenția cu „Toamna orădeană”, Festivalul Copiilor, ediția a V-a, care se va desfășura în perioada 11-13 octombrie, de Ziua Orașului Oradea.
Cartea vizită a palatului   
Directorul Palatului Copiilor și Elevilor, dl prof. Peter Dan, a prezentat cartea de vizită a instituției pe care o conduce, amintind și de cele cinci structuri arondate, numite cluburi ale copiilor, din Salonta, Ștei, Beiuș, Aleșd și Marghita.
„Datorită ajutorului Primăriei Oradea și Orășelului Copiilor, ne adunăm copii foarte buni cu care facem performanță. Pe lângă cele 24 de cursuri, avem și karting și karate, partea de canto și dansuri populare. Noi la nivel de palat avem un număr de 3.000 de copii, dar l-am depășit de mult având circa 6.000 de copii înscriși. De aceea, din anul acesta, va trebui să facem aceste mici selecții pentru că și colegii au un număr standard. Într-o grupă de 15, conform legislației, nu pot să ia 30 într-o săliță”, a ținut să precizeze directorul palatului.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cursuri gratuite oferite de Primărie în parteneriat cu Palatul Copiilor și Elevilor. 

Trimite email
sâmbătă, 26 aprilie 2025, 05:10:18 Ora de vară a Europei de Est