Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mâine, începe Festivalul „Toamna orădeană”

În perioada 20 septembrie – 13 octombrie, Oradea e în festival

Mâine, începe Festivalul „Toamna orădeană”

Viceprimarul municipiului, dl. Ovidiu Mureșan, împreună cu directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea, dl. Mircea Oaie au susținut ieri, 18 septembrie 2013, o conferință de presă în care au anunțat evenimentele pregătite în acest an de municipalitate pentru Festivalul „Toamna orădeană”.

Festivalul marchează aniversarea a 900 de ani de la prima atestare documentară a orașului Oradea.
„În acest an, festivalul va începe în data de 20 septembrie și se va încheia la 13 octombrie, având în total 3 săptămâni care vor cuprinde calupuri de evenimente artistice, culturale sau sportive încadrate de 4 weekenduri. Toate evenimentele au fost gândite în așa fel încât să corespundă cât mai multor categorii de vârstă”, a spus viceprimarul municipiului, dl. Ovidiu Mureșan.
Directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente, dl. Mircea Oaie, a vorbit despre deschiderea festivalului, care va fi făcută de un alai de artiști, ce va traversa str. Republicii pietonal, anunțându-i pe orădeni de debutul celei de-a XXII ediții a Festivalului „Toamna orădeană”.
În final, orădenii vor fi aceia care vor da nota acestei ediții a festivalului. Noi în colaborare cu anumite instituții din municipiu am încercat să aducem elemente de noutate festivalului, realizând un program divers care să fie pe placul cât mai multor orădeni, și nu numai”, a spus directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente, dl. Mircea Oaie.
Bugetul festivalului este de 450.000 lei.
Evenimentele primului weekend (20, 21 și 22 septembrie) se vor desfășura în Piața Regele Ferdinand și vor cuprinde o serie de evenimente teatrale ce vor avea loc în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Oradea.
Prezentă la conferință, reprezentanta Teatrului „Regina Maria”, dna Victoria Balint, a anunțat că anul acesta vom avea pentru prima dată la Oradea un Festival Internațional de Teatru, care va îngloba trei mari secțiuni: Festivalul de teatru scurt, Festivalul de teatru circ - concept nou de mare succes în Europa și Festivalul de teatru pentru copii Arcadia. La acest mare eveniment teatral sunt invitați artiști din Franța, Belgia, Austria, Ungaria. Festivalul Internațional de Teatru va cuprinde în total 70 de manifestări, fiind cel mai bogat program de teatru prezentat vreodată la Oradea.
Cel de-al doilea weekend (27, 28 și 29 septembrie) se va desfășura în Parcul Bălcescu și pe lângă manifestările artistice din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Oradea va cuprinde o serie de concerte folclorice.
Iubitorii de muzică, vor putea ca miercuri, 2 octombrie să îl vadă concertând life pe marele muzician Gheorghe Zamfir, alături de Corul Fiat Lux la Filarmonica de Stat din Oradea, de la ora 19.00.
Cel de-al treilea weekend (4, 5 și 6 octombrie) își va etala evenimentele în parcarea de la Sala Sporturilor „Antonio Alexe”. În acest weekend va avea loc Festivalul Vinului care a pregătit o serie de concursuri cu premii pentru orădeni, dar și concerte de muzică populară, ce vor fi susținute de artiști precum: Cornel Borza, Angela Rusu, Ansamblul Profesionist „Crișana”, Ghiță Munteanu sau Aurel Tămaș.
Ultimul weekend al Festivalului „Toamna orădeană” (11, 12 și 13 octombrie) va avea loc în Parcul 1 Decembrie și va cuprinde o serie de evenimente dedicate celor mici  în cadrul Festivalului pentru Copii Arcadia, dar și prin evenimentele pregătite de Orășelul Copiilor.
De menționat că în fiecare zi de luni din perioada festivalului, respectiv pe data de 23 septembrie, 30 septembrie și 7 octombrie, între orele 9.00 – 18.00  accesul la Grădina Zoologică va fi gratuit pentru toți doritorii. De asemenea, în fiecare zi de sâmbătă din timpul festivalului, Primăria Oradea va asigura accesul gratuit la obiectivul turistic Turnul Primăriei, între orele 12.30 -19.00 pentru toți doritorii.
Ziua de 12 Octombrie - Ziua Orașului Oradea va fi marcată printr-o ședință festivă a Consiliului Local, urmată de un ceremonial militar și religios, după care seara de la ora 18 până la ora 22.40, vor concerta: ANYSOUND, MAGNETON, NAGY FERO și BEATRICE, SHERBY, CRBL și  SMILEY, urmați de un foc de artificii.
Duminică, 13 octombrie, orădenii vor putea asculta de la ora 19.00 concertele susținute de ELECTRIC FENCE, CARGO și DIRECȚIA 5. Tot de la ora 19.00, iubitorii de muzică de operă vor putea asculta concertul de operă susținut la Teatrul de Stat Oradea de Asociația Opera Per Sempre.
Mirela MACRA
 
Programul
WEEKEND 1 – PLATOUL PIAÞA REGELE FERDINAND
 
Vineri, 20 septembrie
Săptămâna Prieteniei pentru Pace, organizată cu sprijinul Uniunii Femeilor Bihor Oradea
- ora 1000 – 1200 acțiuni stradale a unităților de învațământ din Oradea
- ora 1300 – 1400 conferință de presă în Sala Mică PMO – Mesaje pentru pace
Festivalul Internațional de Teatru Oradea
            - ora 1400 – Strada Republicii (Pietonală) – Compania de Teatru Become, Sibiu – STATUI VIVANTE
            - ora 1730 – Parada de prezentare și deschidere oficială a manifestărilor din cadrul Toamnei Orădene 2013, pe traseul Parcul Magnoliei – Transilvaniei – Bd. Dacia – Pc. Petofi – Bd. Magheru – Independenței – Piața Regele Ferdinand
            - ora 1800 – Parada alaiul de prezentare a costumelor de teatru – Teatrul Regina Maria Oradea, Trupa Famous Dance, pe traseul Magazin Crișul - Strada Republicii (Pietonală) – Platoul Teatrul Regina Maria
            - ora 1900 – Sala Mare a Teatrului Regina Maria – Deschiderea oficială a Festivalul Internațional de Teatru Oradea - secțiunea Teatru Muzică Dans – premieră în festival PRODUCĂTORII de Mel Brooks, regia artistică Halasi Imre
 
Sâmbătă, 21 septembrie
- ora 1230 – ora 1900 – Acces gratuit în Turnul Primăriei
            - ora 1400 – Strada Republicii (Pietonală) – Compania de Teatru Become, Sibiu – STATUI VIVANTE
- ora 1700 – Sala Studio – Athanor Theatre Germania – secțiunea Teatru Scurt, LECÞIA de Eugene Ionesco, regia artistică Florin Vidamski
- ora 1800 – Paradă Ansamblul Aztlan din Mexic pe traseul Magazin Crișul – Strada Republicii (Pietonală) – Teatrul Regina Maria
- ora 1900 – Sala Mare – Teatrul Maghiar de Stat Cluj – secțiunea Teatru Muzică Dans – LEONIDA GEM SESSION, versiunea scenică Tompa Gabor și Andras Visky, regia artistică Tompa Gabor
            - ora 1900 – Concert în aer liber susținut de Ansamblul Aztlan din Mexic
            - ora 1950 – Concert în aer liber susținut de David Bryan
            - ora 2030 – Concert în aer liber susținut de Anca Căuș
            - ora 2100 – Concert în aer liber susținut de Ștefan Stan
            - ora 2000 – Club Stage – Compania de teatru Become, Sibiu – „Insomniacii” de Mimi Brănescu
            - ora 2000 – Moszkva Cafe – Asociația Culturală Teatrek, Târgu-Mureș – TOM & JERRY de Rick Cleveland, regia artistică Nicoleta Dănilă – spectacol interzis sub 14 ani
 
Duminică, 22 septembrie
            - ora 1400 – Strada Republicii (Pietonală) – Compania de Teatru Become, Sibiu – STATUI VIVANTE
- ora 1700 – Sala Studio – Spectacol independent Cluj Napoca – secțiunea Teatru Scurt – ANGAJARE DE CLOVN de Matei Vișniec, regia artistică Alexandru Gherman
- ora 1900 și ora 2100 – Sala Mare – Teatrul de Comedie București – secțiunea Teatru Scurt – URÂTUL de Marius Von Mayenburg, regia artistică Vlad Cristache
            - ora 1900 – Concert în aer liber susținut de EMStreat
            - ora 1930 – Concert în aer liber susținut de Dancs AnnaMaria
            - ora 2010 – Concert în aer liber susținut de Natalia Selegean
            - ora 2040 – Concert în aer liber susținut de Celia
- ora 2100 – Casa de Cultură a Sindicatelor – Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara – secțiunea Teatru Scurt – GARDENIA de Elzbieta Chowaniec, regia artistică Koltai M. Gabor
- ora 2230 – Club Stage – Compania Frilensăr din Iași – secțiunea Teatru Scurt – FRILENSĂR de Enoch Darli.

 

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:11:11 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...