Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mâine, începe Festivalul „Toamna orădeană”

În perioada 20 septembrie – 13 octombrie, Oradea e în festival

Mâine, începe Festivalul „Toamna orădeană”

Viceprimarul municipiului, dl. Ovidiu Mureșan, împreună cu directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea, dl. Mircea Oaie au susținut ieri, 18 septembrie 2013, o conferință de presă în care au anunțat evenimentele pregătite în acest an de municipalitate pentru Festivalul „Toamna orădeană”.

Festivalul marchează aniversarea a 900 de ani de la prima atestare documentară a orașului Oradea.
„În acest an, festivalul va începe în data de 20 septembrie și se va încheia la 13 octombrie, având în total 3 săptămâni care vor cuprinde calupuri de evenimente artistice, culturale sau sportive încadrate de 4 weekenduri. Toate evenimentele au fost gândite în așa fel încât să corespundă cât mai multor categorii de vârstă”, a spus viceprimarul municipiului, dl. Ovidiu Mureșan.
Directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente, dl. Mircea Oaie, a vorbit despre deschiderea festivalului, care va fi făcută de un alai de artiști, ce va traversa str. Republicii pietonal, anunțându-i pe orădeni de debutul celei de-a XXII ediții a Festivalului „Toamna orădeană”.
În final, orădenii vor fi aceia care vor da nota acestei ediții a festivalului. Noi în colaborare cu anumite instituții din municipiu am încercat să aducem elemente de noutate festivalului, realizând un program divers care să fie pe placul cât mai multor orădeni, și nu numai”, a spus directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente, dl. Mircea Oaie.
Bugetul festivalului este de 450.000 lei.
Evenimentele primului weekend (20, 21 și 22 septembrie) se vor desfășura în Piața Regele Ferdinand și vor cuprinde o serie de evenimente teatrale ce vor avea loc în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Oradea.
Prezentă la conferință, reprezentanta Teatrului „Regina Maria”, dna Victoria Balint, a anunțat că anul acesta vom avea pentru prima dată la Oradea un Festival Internațional de Teatru, care va îngloba trei mari secțiuni: Festivalul de teatru scurt, Festivalul de teatru circ - concept nou de mare succes în Europa și Festivalul de teatru pentru copii Arcadia. La acest mare eveniment teatral sunt invitați artiști din Franța, Belgia, Austria, Ungaria. Festivalul Internațional de Teatru va cuprinde în total 70 de manifestări, fiind cel mai bogat program de teatru prezentat vreodată la Oradea.
Cel de-al doilea weekend (27, 28 și 29 septembrie) se va desfășura în Parcul Bălcescu și pe lângă manifestările artistice din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Oradea va cuprinde o serie de concerte folclorice.
Iubitorii de muzică, vor putea ca miercuri, 2 octombrie să îl vadă concertând life pe marele muzician Gheorghe Zamfir, alături de Corul Fiat Lux la Filarmonica de Stat din Oradea, de la ora 19.00.
Cel de-al treilea weekend (4, 5 și 6 octombrie) își va etala evenimentele în parcarea de la Sala Sporturilor „Antonio Alexe”. În acest weekend va avea loc Festivalul Vinului care a pregătit o serie de concursuri cu premii pentru orădeni, dar și concerte de muzică populară, ce vor fi susținute de artiști precum: Cornel Borza, Angela Rusu, Ansamblul Profesionist „Crișana”, Ghiță Munteanu sau Aurel Tămaș.
Ultimul weekend al Festivalului „Toamna orădeană” (11, 12 și 13 octombrie) va avea loc în Parcul 1 Decembrie și va cuprinde o serie de evenimente dedicate celor mici  în cadrul Festivalului pentru Copii Arcadia, dar și prin evenimentele pregătite de Orășelul Copiilor.
De menționat că în fiecare zi de luni din perioada festivalului, respectiv pe data de 23 septembrie, 30 septembrie și 7 octombrie, între orele 9.00 – 18.00  accesul la Grădina Zoologică va fi gratuit pentru toți doritorii. De asemenea, în fiecare zi de sâmbătă din timpul festivalului, Primăria Oradea va asigura accesul gratuit la obiectivul turistic Turnul Primăriei, între orele 12.30 -19.00 pentru toți doritorii.
Ziua de 12 Octombrie - Ziua Orașului Oradea va fi marcată printr-o ședință festivă a Consiliului Local, urmată de un ceremonial militar și religios, după care seara de la ora 18 până la ora 22.40, vor concerta: ANYSOUND, MAGNETON, NAGY FERO și BEATRICE, SHERBY, CRBL și  SMILEY, urmați de un foc de artificii.
Duminică, 13 octombrie, orădenii vor putea asculta de la ora 19.00 concertele susținute de ELECTRIC FENCE, CARGO și DIRECȚIA 5. Tot de la ora 19.00, iubitorii de muzică de operă vor putea asculta concertul de operă susținut la Teatrul de Stat Oradea de Asociația Opera Per Sempre.
Mirela MACRA
 
Programul
WEEKEND 1 – PLATOUL PIAÞA REGELE FERDINAND
 
Vineri, 20 septembrie
Săptămâna Prieteniei pentru Pace, organizată cu sprijinul Uniunii Femeilor Bihor Oradea
- ora 1000 – 1200 acțiuni stradale a unităților de învațământ din Oradea
- ora 1300 – 1400 conferință de presă în Sala Mică PMO – Mesaje pentru pace
Festivalul Internațional de Teatru Oradea
            - ora 1400 – Strada Republicii (Pietonală) – Compania de Teatru Become, Sibiu – STATUI VIVANTE
            - ora 1730 – Parada de prezentare și deschidere oficială a manifestărilor din cadrul Toamnei Orădene 2013, pe traseul Parcul Magnoliei – Transilvaniei – Bd. Dacia – Pc. Petofi – Bd. Magheru – Independenței – Piața Regele Ferdinand
            - ora 1800 – Parada alaiul de prezentare a costumelor de teatru – Teatrul Regina Maria Oradea, Trupa Famous Dance, pe traseul Magazin Crișul - Strada Republicii (Pietonală) – Platoul Teatrul Regina Maria
            - ora 1900 – Sala Mare a Teatrului Regina Maria – Deschiderea oficială a Festivalul Internațional de Teatru Oradea - secțiunea Teatru Muzică Dans – premieră în festival PRODUCĂTORII de Mel Brooks, regia artistică Halasi Imre
 
Sâmbătă, 21 septembrie
- ora 1230 – ora 1900 – Acces gratuit în Turnul Primăriei
            - ora 1400 – Strada Republicii (Pietonală) – Compania de Teatru Become, Sibiu – STATUI VIVANTE
- ora 1700 – Sala Studio – Athanor Theatre Germania – secțiunea Teatru Scurt, LECÞIA de Eugene Ionesco, regia artistică Florin Vidamski
- ora 1800 – Paradă Ansamblul Aztlan din Mexic pe traseul Magazin Crișul – Strada Republicii (Pietonală) – Teatrul Regina Maria
- ora 1900 – Sala Mare – Teatrul Maghiar de Stat Cluj – secțiunea Teatru Muzică Dans – LEONIDA GEM SESSION, versiunea scenică Tompa Gabor și Andras Visky, regia artistică Tompa Gabor
            - ora 1900 – Concert în aer liber susținut de Ansamblul Aztlan din Mexic
            - ora 1950 – Concert în aer liber susținut de David Bryan
            - ora 2030 – Concert în aer liber susținut de Anca Căuș
            - ora 2100 – Concert în aer liber susținut de Ștefan Stan
            - ora 2000 – Club Stage – Compania de teatru Become, Sibiu – „Insomniacii” de Mimi Brănescu
            - ora 2000 – Moszkva Cafe – Asociația Culturală Teatrek, Târgu-Mureș – TOM & JERRY de Rick Cleveland, regia artistică Nicoleta Dănilă – spectacol interzis sub 14 ani
 
Duminică, 22 septembrie
            - ora 1400 – Strada Republicii (Pietonală) – Compania de Teatru Become, Sibiu – STATUI VIVANTE
- ora 1700 – Sala Studio – Spectacol independent Cluj Napoca – secțiunea Teatru Scurt – ANGAJARE DE CLOVN de Matei Vișniec, regia artistică Alexandru Gherman
- ora 1900 și ora 2100 – Sala Mare – Teatrul de Comedie București – secțiunea Teatru Scurt – URÂTUL de Marius Von Mayenburg, regia artistică Vlad Cristache
            - ora 1900 – Concert în aer liber susținut de EMStreat
            - ora 1930 – Concert în aer liber susținut de Dancs AnnaMaria
            - ora 2010 – Concert în aer liber susținut de Natalia Selegean
            - ora 2040 – Concert în aer liber susținut de Celia
- ora 2100 – Casa de Cultură a Sindicatelor – Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara – secțiunea Teatru Scurt – GARDENIA de Elzbieta Chowaniec, regia artistică Koltai M. Gabor
- ora 2230 – Club Stage – Compania Frilensăr din Iași – secțiunea Teatru Scurt – FRILENSĂR de Enoch Darli.

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:00 Ora de vară a Europei de Est