Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„O nouă treaptă urcată pe drumul de lumină”

Prima zi de școală

„O nouă treaptă urcată pe drumul de lumină”

Luni (16 septembrie 2013), în prima zi de școală, au trecut pragul Școlii Gimnaziale „Dacia” din Oradea „bobocei” cât pentru patru clase pregătitoare, emoționați foarte, de mânuță cu mămica sau surioara mai mare.

În curte, sute de copii din clasele primare, toți mai mari decât ei, cu flori și chef de a povesti pe unde și-au petrecut vacanța cea mare. Dl director, prof. dr. Florian Hava, pune capăt vacarmului, iar privirile se îndreaptă încet-încet spre prezidiu. Părintele Aurel Pușcaș oficiază slujba Te-Deum-ului pentru începerea cursurilor noului an școlar. Dl director revine și ne prezintă un bilanț al realizărilor cu care s-a încheiat anul școlar trecut. Școala „Dacia” confirmă clasa înaltă cu care ne-a obișnuit, bucurându-ne din nou cu rezultatele sale de top: „1.045 de premii și mențiuni la olimpiadele și concursurile școlare; 10 elevi au reprezentat școala și județul la 11 discipline de concurs la olimpiadele naționale (rezultate: două medalii de bronz, un premiu special, un loc IV, un elev selectat în lotul lărgit al României la astronomie); participarea la 18 proiecte județene, naționale și internaționale; am stabilit peste 50 de parteneriate cu diferite instituții; am participat la peste 55 de concursuri județene, naționale și internaționale; am obținut rezultate foarte bune la examenul de Evaluare națională: 80% dintre elevii noștri au obținut medii între 7-10, 42% au obținut medii între 9-10, un elev a obținut nota 10 la ambele probe, 1 elev a obținut nota 10 la lb. română și 20 la matematică”, spune dl director.
„Un nou an școlar înseamnă pentru cei mai mici, încercați de o stare necunoscută, a noutății și a ineditului o primă legătură cu cartea, cu sala de clasă, cu învățătoarea, înseamnă o primă treaptă urcată pe acest drum de lumină, iar pentru cei din clasele mai mari, noi trepte ce-i înalță an de an spre strălucirea culturii, științei, a cunoașterii în general, prin care își conturează personalitatea, valoarea și utilitatea… Anul școlar 2013-2014 debutează cu o serie de transformări, care vin să îmbunătățească performanța școlară. În acest an școlar trebuie să ne mobilizăm și mai bine pentru a face față cu succes noilor provocări: schimbarea Planului cadru pentru clasa pregătitoare și clasele I-IV, cu aplicabilitatea din acest an la clasa pregătitoare și clasa I (Introducerea disciplinelor noi – Muzică și mișcare, Limba engleză); introducerea evaluărilor naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a – fără a se trece notele în catalog și în final Evaluarea națională la clasele a VIII-a; apariția unor opționale noi: Educație civică, Educație financiară, Elemente de filozofie pentru învățământul primar; reducerea de la 50% la 25% a ponderii mediei pentru clasele V-VIII la admiterea în liceu și creșterea de la 50% la 75 % a ponderii mediei la Evaluarea națională pentru admiterea în liceu; asigurarea siguranței elevilor în școală și în perimetrul școlii”, a adăugat dl director Florian Hava.
Dl inspector școlar Alin Novac-Iuhas a  avut câte un mesaj mobilizator pentru fiecare: elevi, dascăli și părinți. „Dragi elevi, suntem convinși că toți aveți un mare potențial pe care îl puteți valorifica pe băncile acestei școli în vederea obținerii unor rezultate extraordinare. Trebuie doar să aveți încredere în forțele proprii și bineînțeles să vă doriți să fiți și să deveniți cei mai buni. Mesajul nostru către cadrele didactice ale acestei instituții de învățământ este unul pozitiv. Vă dorim multă sănătate, putere de muncă și un an nou plin de realizări și succese! Către părinți avem un mesaj pozitiv, de încredere și dăruire pentru binele copiilor dumneavoastră. Și nu în ultimul rând, mesajul către comunitatea locală este unul de mulțumire pentru faptul că se implică pentru buna desfășurare a activității instructiv-educative din această școală…”, a spus inspectorul școlar din cadrul departamentului de management resurse umane al I.S.J. Bihor. Dl comisar-șef Daniel Þiț, reprezentantul Inspectoratului de Poliție, a vorbit despre siguranța elevilor, iar dl prof. universitar arhitect Cristian Pușcaș a propus elevilor și cadrelor didactice un proiect de arhitectură pentru o mai bună cunoaștere a arhitecturii orașului Oradea.
Să mai spunem că la Școala Gimnazială „Dacia”, elevii claselor primare sunt dotați în clase cu plasme, ceea ce le facilitează accesul la informațiile furnizate de cadrele didactice care utilizează în timpul lecțiilor mijloacele moderne de informare. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „O nouă treaptă urcată pe drumul de lumină”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:15 Ora de vară a Europei de Est