Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Creșterea calității procesului instructiv-educativ

Ședințele cu directorii

Creșterea calității procesului instructiv-educativ

Miercuri și joi (11-12 septembrie 2013), în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Bihor, au avut loc, în mai multe reprize (de la 9, 11 și 13), ședințele cu directorii de unități de învățământ din județ (pe sectoare), respectiv din municipiul Oradea.

 „Vom face o analiză a activității de management pe anul școlar 2012-2013, cu puncte tari și puncte slabe. Tema acestui an școlar, transmisă de ministrul Educației la ultima videoconferință, vizează calitatea procesului instructiv-educativ. Ce se întâmplă în clasă? Dacă se țin ore și cum se țin aceste ore. Domnul ministru sublinia faptul că interesul întregii activități va sta în lecție, creșterea calității lecțiilor, profesionalismul cadrelor didactice, punctualitate și seriozitate; se va pune accent pe evaluare. Din anul acesta vor intra în vigoare metodologiile pentru evaluarea la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, la nivel național, și sigur se așteaptă rezultate mai bune la examenele naționale. De asemenea, se va pune accent pe organizarea simulărilor la examenele naționale; se vorbește și de o monitorizare audio la examenele naționale”, ne-a spus doamna inspector școlar Simona Martin.
Analizând rezultatele obținute de absolvenții bihoreni la Bacalaureat, dl inspector școlar general, Daniel Negrean, a precizat că Bihorul se numără printre primele 10 județe din țară. Chiar și la diferența dintre rezultatele obținute în cei patru ani de gimnaziu și notele de la Evaluarea națională stăm bine. După cum se cunoaște s-a modificat procentul în calcularea mediei de admitere la liceu, în sensul că de la 50 la sută, Evaluarea națională a crescut la 75 la sută, față de media celor patru ani de gimnaziu, care va conta doar în proporție de 25 la sută.
S-au făcut recomandări în sensul că directorii trebuie să vegheze la respectarea programei școlare și parcurgerea integrală a materiei, realizarea unor teste de evaluare standardizate la nivel de comisii și catedre, pe discipline și unități de învățare, notarea ritmică a elevilor, pregătirea elevilor pentru recuperare, dar și pentru performanță, asistența la lecții; măsuri pentru asigurarea conținutului științific al lecțiilor, utilizarea metodelor participative…
Doamna inspector școlar Adriana Onița a adus în atenția directorilor cele trei ordine de ministru: 4923, privind organizarea examenului de Bacalaureat, 4924, privind Evaluarea națională, respectiv 4925, admiterea în clasa a IX-a. Ele trebuie aduse la cunoștința elevilor și părinților și dezbătute cu aceștia. S-au punctat apoi simulările la Bac (care vor avea loc și la clasa a XI-a), gradele didactice, fișa postului pentru director, inspecția și siguranța în școli. Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:01 Ora de vară a Europei de Est