Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Bienala Internațională de Artă din Göteborg

Matei Bejenaru în dialog cu Maria Lind

La Bienala Internațională de Artă din Göteborg

Institutul Cultural Român de la Stockholm și Bienala Internațională de Artă de la Göteborg organizează joi, 26 septembrie 2013, ora 17.30, o dezbatere pe tema inițiativelor de artă periferice, la care participă artistul Matei Bejenaru (Iași) și curatorul Maria Lind (Stockholm).

Discuția „A trecut timpul bienalelor periferice? Reflecții despre Bienala Periferic (1997-2008)” face parte din seria de dezbateri „Perspective noi asupra practicilor curatoriale” din cadrul bienalei și reprezintă prima colaborare a institutului cu Bienala de Artă de la Göteborg.
Pornind de la analiza condițiilor socio-culturale și politice în care Bienala Periferic și-a început activitatea în Iași, la sfârșitul anilor ’90, Matei Bejenaru, fondator și director al Bienalei Periferic (1997-2011), va discuta cu Maria Lind, curator și director al Centrului de Artă Tensta din Suedia, despre rolul pe care acest gen de eveniment îl are în dezvoltarea scenei artistice locale. Totodată cei doi participanți vor analiza situația inițiativelor independente de artă în contextul est-european după 2009, anul declanșării crizei mondiale.
Matei Bejenaru este artist și inițiatorul Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași (1997-2008). În 2001, împreună cu mai mulți artiști și filosofi din Iași, Bejenaru a fondat Asociația Vector, instituție care sprijină scena de artă contemporană emergentă. În 2013, Matei Bejenaru a înființat, alături de curatorul Cristian Nae, Centrul de Fotografie Contemporană din Iași. În 2011-2012 Bejenaru a fost profesor invitat la Universitatea Québec, Montreal, Canada, iar în prezent predă fotografia și arta video la Universitatea de Artă „George Enescu” din Iași.
În practica sa artistică, Bejenaru analizează felul în care globalizarea afectează muncitorii din țările post-comuniste, documentând schimbările de mentalitate și stil de viață. Din 2010 dezvoltă Cântece pentru un viitor mai bun, o serie de performance-uri corale despre percepția viitorului în diferite contexte sociale și culturale.
Maria Lind, curator și critic de artă, este în prezent directorul Centrului de Artă Tensta din Stockholm. În perioada 2008-2010 a fost directorul programului de studii curatoriale din cadrul Bard College (SUA). Anterior, Lind a deținut funcția de director la Iaspis (Stockholm) și la Kunstverein München, și a fost curator la Moderna Museet (Stockholm) și co-curator pentru Manifesta 2. Maria Lind a contribuit cu texte critice în numeroase ziare, reviste, cataloage și alte publicații, fiind unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați curatori suedezi. Dintre publicațiile recente la care a fost co-editor amintim: Contemporary Art and Its Commercial Markets: A Report on Current Conditions și Future Scenarios and Performing the Curatorial: With and Beyond Art, ambele apărute la Sternberg Press.
Bienala Internațională de Artă din Göteborg se desfășoară anul acesta în perioada 7 septembrie – 17 noiembrie. Curatorii acestei ediții sunt Katerina Gregos, Joanna Warsza, Claire Tancons și Ragnar Kjartansson, în colaborare cu Andjeas Ejiksson. Bienala include mai multe expoziții, serii de seminarii, precum și un program satelit, prin care bienala își extinde colaborările cu un număr mare de actori locali și regionali de pe scena artei contemporane. Citește mai mult pe www.goteborg.biennal.org.
Simona Buzatu,
coordonator de proiect

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:44:21 Ora standard a Europei de Est