Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programe educaþionale gratuite de dezvoltare a abilitãþilor de viaþã în ºcoli

Opþionale de antreprenoriat, carierã ºi finanþe personale pentru elevii de gimnaziu ºi liceu din Bihor

Programe educaþionale gratuite de dezvoltare a abilitãþilor de viaþã în ºcoli

Cadrele didactice care doresc sã predea elevilor un opþional despre antreprenoriat, profesie ºi carierã, finanþe personale sau educaþie pentru sãnãtate se pot înscrie pentru a derula gratuit unul din programele educaþionale ale organizaþiei Junior Achievement România pânã pe 1 octombrie.

Cadrele didactice din judeþul Bihor se pot alãtura comunitãþii formate din 44 de profesori din 19 instituþii locale de învãþãmânt din judeþ care au derulat în ºcoalã programe Junior Achievement România în anul ºcolar  2012 - 2013.
„A fost o experienþã nouã pentru mine, pentru elevii mei ºi pentru pãrinþii acestora. Elevii au aºteptat cu interes urmãtoarea activitate ce trebuia derulatã, au fost curioºi ce invitaþi vom avea ºi despre ce vor învãþa în lecþia respectivã, dar ºi ce vor face concret. Consider cã programele JA sunt foarte benefice pentru cã pregãtesc copiii pentru viaþã ºi aºteptãm cu interes sã derulãm ºi alte module în anii ºcolari ce vor urma”, cadru didactic de la ªcoala Gimnazialã „Miron Pompiliu” ªtei, participant în programele JAR în anul ºcolar trecut.
Premiul „Investiþia anului”… la Aleºd
Elevii  de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleºd, Bihor, au înregistrat rezultate deosebite în programele JAR, câºtigând premiul „Investiþia anului” în cadrul competiþiei naþionale de antreprenoriat Compania Anului, secþiunea elevi, echipa CAARIS oferind servicii pentru persoanele în vârstã, prin livrarea pe bicicletã a cumpãrãturilor la domiciliu, ajutarea în diferite activitãþi din gospodãrie sau petrecerea timpului liber.
Fãcând pionierat în educaþia economicã ºi antreprenorialã, Junior Achievement România deruleazã programe ºi proiecte educaþionale learning by doing pentru tineri (6-24 ani) în peste 1.000 de instituþii de învãþãmânt preuniversitar ºi universitar anual, în baza unui parteneriat cu Ministerul Educaþiei. Organizaþia oferã programe educaþionale pe cinci arii principale de educaþie: antreprenoriat ºi afaceri, profesie ºi carierã, finanþe ºi servicii financiare, eticã ºi responsabilitate, sãnãtate ºi viaþã activã.
Cadrele didactice beneficiazã de materiale gratuite la clasã, precum manuale pentru profesor, cât ºi pentru elevi, materiale auxiliare, training ºi consultanþã la implementare, instrumente de evaluare pe parcursul programului ºi certificate care atestã participarea la program, toate aceste materiale fiind susþinute financiar integral de comunitatea de afaceri din România. În plus, organizaþia asigurã training de specialitate pentru profesori, faciliteazã accesul consultanþilor voluntari din companii ºi instituþii la clasã pentru activitãþi practice cu elevii ºi organizeazã competiþii naþionale ºi internaþionale de-a lungul întregului an ºcolar.
În anul ºcolar 2012-2013, aproape 150.000 de elevi ºi 2.400 de profesori din mai mult de 1.000 de instituþii de învãþãmânt din 350 de localitãþi din România au participat la 48 de programe JAR derulate în ºcoalã.
Termenul limitã pentru înscriere pentru a beneficia gratuit de unul din programele educaþionale este 1 octombrie 2013, în limita locurilor disponibile. Oferta programelor JAR este disponibilã pe  http://www.jaromania.org/profesori 
Contact pentru înscrieri
Alice Duþu
E-mail: alice.dutu@jaromania.org
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Programe educaþionale gratuite de dezvoltare a abilitãþilor de viaþã în ºcoli.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:34 Ora de vară a Europei de Est