Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Pelerinaj în cinstea Martirilor Bisericii Catolice,

Șimleu Silvaniei – Sighetu Marmației, 165 km pe jos

Pelerinaj în cinstea Martirilor Bisericii Catolice,

Unii cu multă emoție, alții pur și simplu curioși, unii entuziasmați, alții îngrijorați pentru necunoscut… cam așa s-a deschis pe 22 august 2013, al 14-a capitol al Pelerinajului spre Sighet în cinstea Martirilor Bisericii Catolice.

Peste 120 de suflete tinere au străbătut 165 km pe jos de la Șimleu Silvaniei spre Sighetu Marmației prin căldură, frig, ploi, vânt, cu bătături sau dureri de picioare. Toate acestea pentru a-i cunoaște mai bine pe Episcopii, preoții sau oamenii politici care au murit în închisorile comuniste, torturați fiind pentru credința lor vie în Isus Cristos și în unitatea bisericii catolice.
Acest pelerinaj este unul care întotdeauna se lasă cu prietenii frumoase, cu altfel de relații între tineri. Este un pelerinaj care unește mințile și sufletele spre lucruri bune: spre cunoaștere, spre rugăciune, spre comuniune, spre Dumnezeu. Timpul petrecut împreună antrenează altruismul, dorința de a oferi celui de lângă tine cel puțin un gând bun, o vorbă caldă; dorința de a iubi. Este un timp în care înveți cum să te rogi…
Pelerinajul are ”buletin”!
Anul acesta, când deja Pelerinajul nostru colorat și parfumat a împlinit vârsta la care ”primește buletinul”, pe lângă faptul că am reușit să ne rugăm zi de zi, mai ales prin celebrarea Sfintei Liturghii, am reușit să încurajăm comunitățile parohiale prin care am trecut prin cântecul nostru și voioșia noastră. Am citit, am meditat și am discutat împreună despre viețile a doi dintre Episcopi: PS Alexandru Rusu și PS Ioan Suciu, dar și despre marele om politic și marele om creștin Iuliu Maniu, anul acesta împlinindu-se 50 respectiv 60 de ani de la moartea acestor valori eterne. Ne-am rugat zilnic pentru beatificarea episcopilor, dar am învățat să cerem des prin rugăciunea lui Iuliu Maniu ceea ce el ne-a propus: ”sănătate, putere de muncă, rezistență morală și fizică, curățarea gândurilor, îndreptarea judecăților; alungarea lenei, a neștiinței, a uitării, a micimii de suflet, a nesimțirii împietrite, luminarea minții, întărirea voinței, căutarea țintelor nobile și a mijloacelor potrivite”.
Odată ajunși la Cimitirul Săracilor din Sighet în seara de 28 august, acolo unde sunt aruncate trupurile atâtor sfinți – fără vreo cruce la căpătâi, fără slujbe de înmormântare, primind binecuvântarea PF Lucian Mureșan și a PS Virgil Bercea, am răsuflat ușurați și am mulțumit lui Dumnezeu pentru darul de a mai parcurge încă o dată acest drum. Suntem siguri că rugăciunea ne-a fost ascultată întrucât Domnul ne-a binecuvântat cu blânzi stropi de ploaie. A  doua zi, pe 29 august, Sfânta Liturghie și Parastasul l-am celebrat în Închisoarea din Sighet pentru acele suflete care au plecat spre cer din închisorile comuniste. Tinerii de altădată, supraviețuitorii terorii închisorii din Sighet ne-au redat din nou încrederea, ne-au oferit zâmbetele lor și mulțumirea pentru drumul parcurs și pentru dumnealor, dar mai ales ne-au lăsat să-i luăm ca model în viețile noastre: fără dorință de răzbunare, mereu răbdători, deschiși la minte și cu o credință puternică.
Suntem convinși că acest pelerinaj a fost călăuzit și de către Monseniorul Vladimir Ghika – pentru care timp de opt zile ne-am rugat și căruia i-am cerut mijlocirea. Anul acesta șederea noastră în Sighet a fost mai scurtă tocmai pentru că mulți dintre pelerini au dorit să ajungă la București în data de 31 august la Liturghia în care a fost beatificat Venerabilul Vladimir Ghika, fapt care de altfel s-a și realizat. O Liturghie la care darurile cerești s-au revărsat asupra inimilor noastre. Prințul Vladimir Ghika – un exemplu viu de modestie, de simplitate, de dăruire, un om neobișnuit de inteligent, un preot sfânt și un martir care din 31 august este un Fericit.
Mulțumim lui Vladimir Ghika, mulțumim lui Dumnezeu, Sfintei Fecioare Maria și tuturor celor care ne-au călăuzit din cer în acest pelerinaj al nostru, de data aceasta de-a lungul țării, de la Șimleu, Sighet, București! Mulțumim, de asemenea, tuturor binefăcătorilor noștri, tuturor parohiilor care ne-au primit cu multă dragoste oferindu-ne o masă caldă sau un spațiu bun pentru somn, indiferent că a fost vorba despre șuri sau alte locuri improvizate!
Mulțumim fiecărui pelerin în parte pentru că a reușit să însenineze acest drum cu tinerețea și gingășia sa! Participanții la acest pelerinaj au vârsta cuprinsă între 9 și 75 de ani – cu toții fiind plini de viață, uniți și prietenoși, chiar dacă venim de la Oradea, Beiuș, Ștei, Șimleu Silvaniei, Bădăcin, Sici, Iaz, Porți, Plopiș, Cerișa, Zalău, Cehu Silvaniei, Bulgari, Lăpușel, Carei, Baia Mare, Sighetu Marmației, Cluj-Napoca, Reghin, Cugir, Timișoara, Brașov, București, Iași, Roman, precum și din Italia.
În mod deosebit dorim să mulțumim Preasfințitului Virgil pentru încurajări, susținere și binecuvântări, precum și preoților, călugărilor și seminariștilor din Congregația „Don Orione” care sunt mereu sufletul și organizatorii acestui pelerinaj.
Ne rugăm unii pentru alții și ne dorim să ne reîntâlnim în 22 august 2014 la Șimleu mai buni și mai încrezători!
Ana-Maria Oros, din Șimleu Silvaniei
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:46:16 Ora standard a Europei de Est