Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pelerinaj în cinstea Martirilor Bisericii Catolice,

Șimleu Silvaniei – Sighetu Marmației, 165 km pe jos

Pelerinaj în cinstea Martirilor Bisericii Catolice,

Unii cu multă emoție, alții pur și simplu curioși, unii entuziasmați, alții îngrijorați pentru necunoscut… cam așa s-a deschis pe 22 august 2013, al 14-a capitol al Pelerinajului spre Sighet în cinstea Martirilor Bisericii Catolice.

Peste 120 de suflete tinere au străbătut 165 km pe jos de la Șimleu Silvaniei spre Sighetu Marmației prin căldură, frig, ploi, vânt, cu bătături sau dureri de picioare. Toate acestea pentru a-i cunoaște mai bine pe Episcopii, preoții sau oamenii politici care au murit în închisorile comuniste, torturați fiind pentru credința lor vie în Isus Cristos și în unitatea bisericii catolice.
Acest pelerinaj este unul care întotdeauna se lasă cu prietenii frumoase, cu altfel de relații între tineri. Este un pelerinaj care unește mințile și sufletele spre lucruri bune: spre cunoaștere, spre rugăciune, spre comuniune, spre Dumnezeu. Timpul petrecut împreună antrenează altruismul, dorința de a oferi celui de lângă tine cel puțin un gând bun, o vorbă caldă; dorința de a iubi. Este un timp în care înveți cum să te rogi…
Pelerinajul are ”buletin”!
Anul acesta, când deja Pelerinajul nostru colorat și parfumat a împlinit vârsta la care ”primește buletinul”, pe lângă faptul că am reușit să ne rugăm zi de zi, mai ales prin celebrarea Sfintei Liturghii, am reușit să încurajăm comunitățile parohiale prin care am trecut prin cântecul nostru și voioșia noastră. Am citit, am meditat și am discutat împreună despre viețile a doi dintre Episcopi: PS Alexandru Rusu și PS Ioan Suciu, dar și despre marele om politic și marele om creștin Iuliu Maniu, anul acesta împlinindu-se 50 respectiv 60 de ani de la moartea acestor valori eterne. Ne-am rugat zilnic pentru beatificarea episcopilor, dar am învățat să cerem des prin rugăciunea lui Iuliu Maniu ceea ce el ne-a propus: ”sănătate, putere de muncă, rezistență morală și fizică, curățarea gândurilor, îndreptarea judecăților; alungarea lenei, a neștiinței, a uitării, a micimii de suflet, a nesimțirii împietrite, luminarea minții, întărirea voinței, căutarea țintelor nobile și a mijloacelor potrivite”.
Odată ajunși la Cimitirul Săracilor din Sighet în seara de 28 august, acolo unde sunt aruncate trupurile atâtor sfinți – fără vreo cruce la căpătâi, fără slujbe de înmormântare, primind binecuvântarea PF Lucian Mureșan și a PS Virgil Bercea, am răsuflat ușurați și am mulțumit lui Dumnezeu pentru darul de a mai parcurge încă o dată acest drum. Suntem siguri că rugăciunea ne-a fost ascultată întrucât Domnul ne-a binecuvântat cu blânzi stropi de ploaie. A  doua zi, pe 29 august, Sfânta Liturghie și Parastasul l-am celebrat în Închisoarea din Sighet pentru acele suflete care au plecat spre cer din închisorile comuniste. Tinerii de altădată, supraviețuitorii terorii închisorii din Sighet ne-au redat din nou încrederea, ne-au oferit zâmbetele lor și mulțumirea pentru drumul parcurs și pentru dumnealor, dar mai ales ne-au lăsat să-i luăm ca model în viețile noastre: fără dorință de răzbunare, mereu răbdători, deschiși la minte și cu o credință puternică.
Suntem convinși că acest pelerinaj a fost călăuzit și de către Monseniorul Vladimir Ghika – pentru care timp de opt zile ne-am rugat și căruia i-am cerut mijlocirea. Anul acesta șederea noastră în Sighet a fost mai scurtă tocmai pentru că mulți dintre pelerini au dorit să ajungă la București în data de 31 august la Liturghia în care a fost beatificat Venerabilul Vladimir Ghika, fapt care de altfel s-a și realizat. O Liturghie la care darurile cerești s-au revărsat asupra inimilor noastre. Prințul Vladimir Ghika – un exemplu viu de modestie, de simplitate, de dăruire, un om neobișnuit de inteligent, un preot sfânt și un martir care din 31 august este un Fericit.
Mulțumim lui Vladimir Ghika, mulțumim lui Dumnezeu, Sfintei Fecioare Maria și tuturor celor care ne-au călăuzit din cer în acest pelerinaj al nostru, de data aceasta de-a lungul țării, de la Șimleu, Sighet, București! Mulțumim, de asemenea, tuturor binefăcătorilor noștri, tuturor parohiilor care ne-au primit cu multă dragoste oferindu-ne o masă caldă sau un spațiu bun pentru somn, indiferent că a fost vorba despre șuri sau alte locuri improvizate!
Mulțumim fiecărui pelerin în parte pentru că a reușit să însenineze acest drum cu tinerețea și gingășia sa! Participanții la acest pelerinaj au vârsta cuprinsă între 9 și 75 de ani – cu toții fiind plini de viață, uniți și prietenoși, chiar dacă venim de la Oradea, Beiuș, Ștei, Șimleu Silvaniei, Bădăcin, Sici, Iaz, Porți, Plopiș, Cerișa, Zalău, Cehu Silvaniei, Bulgari, Lăpușel, Carei, Baia Mare, Sighetu Marmației, Cluj-Napoca, Reghin, Cugir, Timișoara, Brașov, București, Iași, Roman, precum și din Italia.
În mod deosebit dorim să mulțumim Preasfințitului Virgil pentru încurajări, susținere și binecuvântări, precum și preoților, călugărilor și seminariștilor din Congregația „Don Orione” care sunt mereu sufletul și organizatorii acestui pelerinaj.
Ne rugăm unii pentru alții și ne dorim să ne reîntâlnim în 22 august 2014 la Șimleu mai buni și mai încrezători!
Ana-Maria Oros, din Șimleu Silvaniei
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:31 Ora de vară a Europei de Est