Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Nicio excursie ca la… Răchițele!

Elevii pedagogiști din clasele I D și IV B au pornit pe cărări de munte

Nicio excursie ca la… Răchițele!

Elevii claselor I D (înv. Adriana Puie) și a IV-a B (înv. Maria Constăngioară) au pornit, vineri (29 februarie 2008), într-o excursie dincolo de granițele județului Bihor, cu obiectivul - Rachițele, o localitate din județul Cluj, situată într-o zonă pitorească, bună pentru pescuit montan, cățărări pe munte, admirabilă pentru excursii și drumeții, cu vizitări de peșteri.

 Din curiozitate, din dorința de aventură sau pur și simplu din lipsa de ceva mai bun, dacă te-ai hotărât să participi la o excursie pe munte, fii sigur că această experiență nu va rămâne doar una de neuitat, ci îți va deschide ochii spre a lua seamă la tot ce-ți poate oferi muntele.
Misiunea OUTDOOR Apuseni      
Atracția a fost maximă, știind că la Rachițele ne așteaptă întâlnirea cu salvamontiștii din cadrul Misiunii OUTDOOR Apuseni, organizație educațională nonprofit, care are menirea de a dezvolta abilități prin experiențe directe și explorări efectuate în condiții sigure.
Am aflat astfel că obiectivele organizației sunt creșterea conștiinței ecologice; încurajarea dezvoltării continue a personalității; educarea comunității în a accepta și aprecia și persoanele cu disabilități și promovarea serviciului comunitar … că prin programele oferite copiilor, vom avea parte de inedit…
“Drumul” sticlei nu este deloc ușor!
Cântând în spirit de libertate “Andrii Popa”, am ajuns la Aleșd, unde am vizitat fabrica de sticlă (unii în premieră, alții pentru a doua oară). Am urmărit cu sufletul la gură procesul tehnologic, de la cuptorul din care suflătorii scot materia foarte fierbinte în vârful unui tub și până la șlefuirea ei.
Producerea unui simplu pahar durează ore întregi, fiind efortul a cel puțin zece muncitori pentru tot atâtea operațiuni.
Și cum “călătorului îi stă bine cu drumul”, ne-am reluat “periplul”. Următoarea oprire am avut-o la Piatra Craiului. Ici-colo, zăpadă înghețată, dincolo primele ace de verdeață.
În drumul nostru, am trecut pe lângă moara pe apă de la Scrin, cetatea medievală Bologa și biserica de la Margau ajungând la Pensiunea Valea Stanciului, proprietate a familiei Bortoș Leontin și Livia. Primirea a fost peste așteptări!
Imediat după instalare, am ieșit la tumbe prin zapadă. Uzi leoarcă, am revenit la cabană pentru cină și poveștile de seară. 
Alpiniști și salvamontiști
A doua zi, marea surpriză a venit din partea Serviciului Salvamont Margau, formația Margau, cu sediul la Rachițele, Mihuț Florin, Mihuț Cătă și Mihut Adrian promotori ai unor programe de Teambuilding, provocare carstică, tabere de supraviețuire, escaladări pe stancă, dar și alte programe (precum “ Iarna la maximum!” și “ Natura verde”
După o drumeție la Cascada Valul Miresii, neputând întinde corzile pentru un exercițiu cu Tiroliana, am asistat la o prezentare a echipamentului special pe care îl folosesc salvamontiștii de obicei în intervențiile lor, plus informații legate de protecția mediului, specificul Munților Bihorului, treptele de relief zonale, fauna și flora, peșteri …Prin interactivitate, am reținut ceea ce este util să știm despre munte, ca simpli turiști (să mergem grupați, să avem apă la noi, iar pe durată mai lungă, și hrană și trusă medicală, echipament adecvat, că niciodată nu se merge singur și neanunțat; cabanele de creastă sunt dotate cu un registru în care trebuie să te notezi când urci, iar apoi să semnezi la revenire etc). După discuție, am cunoscut materialele din dotare (targa, pioletul ethnic,  lopățica pentru zapadă, bocanci speciali, cască de protecție, blocatoare, scripeți cu rolă, coardă statică, carabinieră, anouri…).
Am avut și o … “victimă”
Când a venit vorba despre targă și acordarea primului ajutor, ni s-a făcut o demonstrație (cu Paul pe post de “victimă”).
Am mai aflat apoi că cei mai buni alpiniști sunt în Bihor.
În concluzie, am reținut că vine timpul când cauți aventura, când vrei să înveți depre alții, când vrei să-ți descoperi sinele, când e necesar să-ți forțezi limitele ca să descoperi adevăratul tău potențial, iar în final, să să te bucuri că ți-ai atins scopul.
În toate, însă, trebuie să fim atenți cum abordăm … timpul! (Adriana & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Nicio excursie ca la… Răchițele!

Trimite email
vineri, 3 ianuarie 2025, 05:46:32 Ora standard a Europei de Est