Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala de vară - ateliere de creație

La Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea

Școala de vară - ateliere de creație

Două proiecte având ca numitor comun parteneriatul dintre o asociație profesională non-guvernamentală: Asociația CES - Colaborăm Educăm Sprijinim și o școală specială: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea s-au reunit în această vară în cadrul Programului „Școala de vară - ateliere de creație”, derulat în perioada 25 iunie - 26 iulie, în sălile special amenajate de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea.

Obiectivul programului a fost conștientizarea, exprimarea și modificarea unor comportamente și emoții negative, ca urmare a confruntării cu acestea, prin activități extrașcolare de muzică, dans, teatru și arte vizuale specifice terapiilor prin mediere artistică, derulate pe perioada verii, într-un spațiu neutru oferit de atelierele școlii de creație.
Pe lângă cei 16 copii cu cerințe educative speciale, provenind din școli speciale sau școli integratoare, cu vârsta cuprinsă între 6-18 ani,  au participat la școala de vară și copii fără dizabilități: frați, verișori, prieteni pentru a le oferi acestora suport în realizarea activităților și a le facilita procesul de integrare și schimbare.
Un grup de 12 terapeuți, împărțiți în echipe de 2-3 persoane zilnic, împreună cu 3 voluntari europeni din Armenia și Spania și alți voluntari locali, au pregătit zilnic pentru copii activități specifice terapiilor prin mediere artistică: terapie prin muzică, terapie prin dans, terapie ocupațională, diferite tehnici de terapie prin artă, teatru experiențial, povești terapeutice în vederea atingerii obiectivelor proiectului.
În timp ce proiectul Arta CES a asigurat Școlii de vară sprijinul terapeuților și spațiul de desfășurare, proiectul „Prin Tine(ri) lumea CES se lărgește!” a pus la dispoziția atelierelor de creație timpul voluntarilor europeni și materiale necesare desfășurării activității de stimulare a creativității și dezvoltare personală a copiilor cu și fără cerințe educative speciale.
Proiectul „ARa-mi Că Ești Special!” (acronim: Arta CES) este un proiect de terapie prin artă finanțat de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin programul MOL pentru Sănătatea Copiilor și implementat de Asociația CES – Colaborăm Educăm Sprijinim, în parteneriat cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea în perioada 14.01-21.06.2013.
Scopul proiectului este implementarea unor programe de terapie prin mediere artistică individuală și de grup, de tipul terapiei prin muzică, terapiei prin dans, metodei teatrului experiențial, art-terapiei și psihodramei, la copii cu cerințe educative speciale (CES) și alte boli cronice, în vederea recuperării psihopedagogice a acestora și/sau dezvoltării armonioase a personalității lor.
Proiectul este structurat în trei programe distincte:
1. Programul de terapie individuală, un program individual complex de recuperare, incluzând terapii prin mediere artistică stabilit pentru fiecare din cei 8 copii participanți în parte în urma evaluării de către terapeut în colaborare cu părintele.
2. Programul de terapie de grup, un program de activități de dezvoltare personală - autocunoaștere și formare a imaginii și stimei de sine - de grup, centrat pe terapii prin mediere artistică, elaborat de terapeuții participanți la proiect, adaptat și implementat la nivelul a 4 grupuri, formate din 24 elevi cu CES și colegii lor fără CES din clasele integratoare.
3. Școala de vară, prin ateliere de creație, un program de modificare a unor comportamente și emoții negative, ca urmare a confruntării cu acestea prin intermediul terapiilor prin mediere artistică, destinat unui număr de 16 copii cu cerințe educative speciale.
Proiectul „Prin Tine(ri) lumea CES se lărgește!” este un proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune, Acțiunea 2: Serviciul European de Voluntariat, derulat în perioada 01.01-31.10.2013
Au fost implicate în acest proiect, 4 organizații din 3 țări, fiecare îndeplinind un rol diferit:
1. Asociația CES – Colaborăm Educăm Sprijinim, ROMÂNIA - organizație coordonatoare;
2. Centru Școlar de Educație Incluzivă Nr 1, Oradea, ROMÂNIA - organizație gazdă;
3. International Centre for Intercultural Research, Learning and Dialogue, ARMENIA –Organizație care ne-a trimis doi voluntari SEV: pe Tatevik Soghomonyan și Astghik Mirzabekyan;
4. Asociación Jóvenes Solidarios, SPANIA - organizație care ne-a  trimis pe voluntarul SEV: Jorge Miguel Vielva
Activitățile derulate în cadrul proiectului:
Participarea la activități educaționale în cadrul școlii gazdă: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea și în școlile integratoare, alături de profesorii de sprijin ai școlii speciale. Sprijinirea elevilor cu cerințe educative speciale în realizarea  unor  sarcini
Participarea alături de cadrele didactice ale școlii la Festivalul Cultural Internațional „Special Kids”, ediția a VI-a, eveniment introdus în CAEN în calitate de: membru în echipa de organizare și/sau membru al juriului
 Organizarea conferinței profesionale „Consilierea@arta de a ajunge la tine(ri)”. Una dintre secțiunile conferinței „Dezvoltarea personalității elevilor prin voluntariat” a fost exclusiv dedicată SEV. Au participat și alți voluntari SEV din țară, care și-au diseminat proiectele, precum și potențiali voluntari SEV: elevi de liceu și studenți
Prezentări ale programului SEV și ale proiectului în liceele orădene și la Universitatea din Oradea, în cadrul Mesei rotunde „Donează timp. Voluntariatul între necesitate și posibilități de realizare”, organizată în cadrul practicii de specialitate a studenților de la psihologie
Participarea la activități de diseminare ale programului SEV și ale proiectului în parcurile orădene, cu precădere în Orășelul Copiilor, unde au pictat pe față copiii și le-au oferit baloane în formă de animăluțe
Confecționarea de materiale didactice și materiale de promovare a proiectului;
Realizarea paginii web a asociației: www.asociațiaces.ucoz.org
Valorificarea experienței dobândite prin organizarea alături de cadrele didactice ale scolii speciale a unor ateliere de creație prin terapii, prin mediere artistică, derulate pe perioada verii, Școala de vară menționtă anterior.
Teodora Pantazi, coordonator de proiect

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:35 Ora de vară a Europei de Est