Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Vizita documentară la Casa Corpului Didactic Bihor

În cadrul programului Conferinței Naționale a A.B.R.

Vizita documentară la Casa Corpului Didactic Bihor

Miercuri, 4 septembrie 2013, în cadrul programului Conferinței Naționale a Asociației Bibliotecarilor din România, un punct forte l-a constituit Vizita documentară a bibliotecarilor la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor.

Ca o gazdă bună și distinsă, doamna director Carmen Bodiu și-a primit oaspeții cu pâine și sare, cu sufletul deschis, „dar mai ales cu hrana spirituală a cuvintelor pe care noi, toți, cei de-aici, le oferim semenilor noștri, prin intermediul gândurilor, experiențelor și învățămintelor, adunate și păstrate într-o carte”, ca să o cităm pe doamna director.
Printre oaspeții aleși care i-au trecut pragul s-au numărat: prof. univ. dr. Mircea REGNEALĂ, Universitatea din București, președintele Asociației Bibliotecarilor din România, dl. Ovidiu MUREȘAN, viceprimar al Municipiului Oradea, dl. Lucian Muntean – poet, recunoscută personalitate a culturii locale, dl. Emil Mircea Neșiu – poet, membru al Uniunii Scriitorilor, dl. Ștefan Avram, director al Editurii „Aureo”, prof. Dan Peter - director al Palatul Copiilor și Elevilor Oradea,  inspectori de specialitate și profesori metodiști ai Casei Corpului Didactic Bihor, directori și cadre didactice de la instituții de învățământ orădene.
„Vizita documentară în cadrul celei de a XXIV-a ediții a Conferinței Asociației Bibliotecarilor din România este un prilej de a ne așeza la aceeași masă rotundă a cuvintelor, fie că suntem cadre didactice, oameni de știință și cultură, în scopul răspândirii printre semenii noștri a unui strop din lumina cunoștinței”, a mai spus doamna director Carmen Bodiu în cuvântul de salut adresat distinșilor oaspeți.
În replică, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a felicitat-o și i-a mulțumit pentru manifestarea de suflet pe care a pus-o la cale.
Și așa precum spunea Vasile Alecsandri „La noi românii, întâi se aud cântecele și apoi răsare soarele”, și gazdele noastre au scos în față două steluțe ale palatului orădean, pe Romina Suciu (10 ani) și Rareș Ivanov (6 ani), care ne-au încântat cu două nestemate ale folclorului bihorean.
CCD sau Carta unei Cariere în Devenire  
După momentul artistic realizat cu emoție de elevii prof. Ana-Maria Gal, doamna director Carmen Bodiu a prezentat în PowerPoint cartea de vizită a casei.
„Cine suntem noi? Ce reprezintă Casa Corpului Didactic în tradiția unui învățământ recunoscut pentru performanțele sale”…
Un scurt istoric, Tradiție și actualitate, Misiune și aspirație, Parteneriate Parametri și indici, Biblioteca - cercetare, știință, cunoaștere, „Cartea și biblioteca - prietenii copiilor”, un film realizat de dna bibliotecar prof. Mariana Trofin (de la C.C.D.), vicepreședinte al Filialei Bihor a A.B.R., un  film scurt care imortalizează cu măiestrie derularea proiectului cu același titlu.
Lansare de carte
În lansarea volumului de poezii a poetului Emil Mircea Neșiu, doamna director ne-a propus „să luăm o gură de aer proaspăt și să evadam împreună spre lumi proiectate în oglindă, pe firul călăuzitor al Dom(n)ului din cuvinte”, titlul volumului, semnat de poetul Emil Mircea Neșiu.
Pentru început, dl Ștefan Avram ne-a prezentat împrejurările în care a apărut cartea la Editura Aureo, editura domniei sale, iar actorii Rin Tripa și Mirela Lupu (de la Teatrul „Regina Maria”), recitând din volumul „Dom(n)ul din cuvinte”, ne-au facilitat accesul la versurile poetului.
Regalul artistic de muzică și poezie, oferit oaspeților în chip măiestrit de directorul C.C.D. Bihor, doamna profesor Carmen Bodiu, s-a încheiat cu două „bijuterii” muzicale din folclorul românesc, interpretate cu sensibilitate și  profesionalism de Ana-Maria Gal, profesor de canto popular la palatul orădean.
Cu adevărat, doamna director Carmen Bodiu merită pe deplin felicitările adresate de către dl viceprimar Ovidiu Mureșan și directorul Asociației Bibliotecarilor din România, dl prof. univ. dr. Mircea Regneală, pentru manifestarea de suflet oferită participanților la Conferința Națională a A.B.R. de la Oradea. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (52 de poze), accesați Galeria foto: Vizita documentară la Casa Corpului Didactic Bihor. 

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:42:48 Ora standard a Europei de Est