Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Târgul fermierilor Agro Bihor – ediția a V-a

În perioada 6 – 8 septembrie, la Era Park

Târgul fermierilor Agro Bihor – ediția a V-a

În perioada 6 – 8 septembrie 2013, în parcarea Era Park se va desfășura AGRO BIHOR - Târgul internațional de tehnică agricolă, inputuri pentru agricultură, animale și produse agricole.

Evenimentul este organizat de Mistef Serv, Consiliul Județean Bihor, Camera de Comerț și Industrie Bihor, cu sprijinul Era Park.
Târgul fermierilor va aduna la stand peste 100 de expozanți, atât din țară, cât și din străinătate. Aici vor fi prezenți legumicultori,  apicultori, crescători de animale, cultivatori de cereale și de plante tehnice, producători și dealeri de mașini și utilaje agricole, piese de schimb, furnizori de input-uri pentru agricultori. Față de ediția din 2012, la eveniment vor mai fi prezenți în plus 4 dintre cei mai mari producători și distribuitori de utilaje agricole din România.
Programul Agro Bihor 2013 se adresează tuturor celor care vor să cunoască produsele din județ și mai ales agricultorilor care  doresc să afle noutățile din domeniu. Pentru aceștia, organizatorii au pregătit mai multe seminarii, conferințe și demonstrații. În cadrul prezentărilor și discuțiilor, participanții vor afla noutăți despre finanțările în domeniul agricol, despre energia regenerabilă ori despre tehnologiile de creștere a animalelor. 
Noutatea acestui târg o va reprezenta Masa Bihorului, un forum privind promovarea produselor și serviciilor din mediul rural. În cadrul acestui eveniment, vizitatorii vor cunoaște produsele specifice Bihorului (varza de Toboliu, conopida de Avram Iancu etc) și vor lua contact cu producătorii acestora.
Demonstrațiile vor fi și ele inedite. În teren, pe câmp, organizatorii vor prezenta procedura de recoltare a porumbului, de tocare e resturilor vegetale, de prelucrare a solului, de pregătire a patului germinativ si cea de semănat. Iar producătorii de utilaje agricole le promit vizitatorilor alte noutăți legate de tractoarele agricole moderne, cu capacitate de 350 cp.
Miss Văcuța este un alt eveniment din cadrul programului Agro Bihor 2013. Demonstrațiile de dresaj canin reprezintă și ele un punct de atracție pentru public. De asemenea, concursul de atelaje este un punct important din desfășurător.
În plus, Era Park și Agro Bihor 2013 le pregătesc vizitatorilor vineri seara și sâmbătă seara evenimente artistice surpriză, cu nume consacrate, din Bihor.
Agro Bihor 2013 va fi organizat în parcările centrului comercial Era Park. Evenimentul va debuta vineri, 6 septembrie 2013, și se va încheia duminică, 8 septembrie 2013.
Programul Târgului fermierilor Agro Bihor 2013
Vineri, 6 septembrie
11.00 Deschiderea evenimentului
11.45 Vizitarea stand-urilor
13.30 – 15.00 Simpozion cu tema: surse de energie regenerabilă și tehnologii de iluminat cu led-uri. Simpozion prezentat de firma Tegavill - Ungaria
15.00 – 17.00 Masa Bihorului - forum privind promovarea produselor și serviciilor din mediul rural
17.00 – 18.00 Concursul Miss Văcuța Agro Bihor 2013 (premiul acordat de firma Moisi)
18.00 – Evenimente artistice (muzică populară, muzică ușoară)
Sâmbătă, 7 septembrie
10.00 – 14.00 Demonstrație în câmp, cu mașini agricole: recoltarea porumbului în boabe, eliberarea terenului de resturile vegetale, prelucrarea solului și semănatul - prezentare realizată de dr. ing. Sorin Bungescu
11.00 – 12.00 Tehnologii de creștere a ovinelor și caprinelor - prezentare susținută de inginer Ioan Pădeanu
12.00 – 13.00 Tehnologia de creștere a bovinelor de carne – prezentare susținută de șef L. dr. Ioan Hutu
15.00 – 17.00 Seminar de specialitate privind perspectivele agriculturii
- agricultura de precizie - prezintă eKozig yrt - Ungaria
- finanțări în agricultură
- tehnologii de iluminat cu led-uri și energii regenerabile
- tehnica condiționării și depozitării cerealelor - prezintă Tegavill - Ungaria
16.00 – 17.00 Dresaj canin și tehnici de pază -securitate- prezintă Pannon Guard Security
17.00 – 18.00 Aprecierea exemplarelor de ovine și caprine
18.00 Concert country Marian Filip
Duminică, 8 septembrie
10.00 – 13.30 Concurs de atelaje - Cupa Agro Bihor 2013
13.30 Festivitatea de decernare a premiilor la concursul de atelaje și aprecierea exemplarelor de cabaline expuse la târg
14.00 Tombola participantului
15.00 Festivitatea de acordare a diplomelor de participare la Târgul Agro Bihor 2013, ediția 2013. (D.F.)

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 15:58:14 Ora standard a Europei de Est