Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Campanie preventivă derulată sub sloganul „Asigură-te, să ai o zi frumoasă!”

„Vacanță în siguranță”

Campanie preventivă derulată sub sloganul „Asigură-te, să ai o zi frumoasă!”

Copiii aflați în taberele bihorene au învățat principalele reguli de autoprotecție, sub îndrumarea polițiștilor de prevenire bihoreni.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Bihor, în parteneriat cu reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea și cei ai Direcției de Tineret și Sport Bihor au desfășurat, în perioada  iulie –  august a.c., activități de prevenire a criminalității destinate copiilor care și-au petrecut vacanța în tabere organizate pe raza Județului Bihor.
Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor sunt segmente ale prevenirii criminalității care necesită o atenție deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu ușurință în capcana infracționalității, mai cu seamă datorită caracteristicilor vârstei, teribilismului și dorinței de a gusta noul la orice pas. Nu în ultimul rând, din cauza capacității reduse de a sesiza pericolul, tinerii pot deveni cu ușurință și victime ale unor infractori.
Polițiștii de prevenire bihoreni, alături de reprezentanții A.N.I.T.P. – Centrul Regional Oradea, au desfășurat 11 activități preventive în toate cele trei tabere organizate pe raza Județului Bihor, respectiv taberele din Municipiul Oradea, Șuncuiuș și Remeți.
Scopul activităților preventive, desfășurate sub sloganul „Asigură-te, să ai o zi frumoasă!”, a fost informarea copiilor și a cadrelor didactice însoțitoare cu privire la măsurile care trebuie adoptate în vederea prevenirii delincvenței juvenile și a victimizării acestora pe perioada vacanței de vară.
Tematica prezentată de polițiști în cadrul întâlnirilor cu copiii și cadrele didactice cuprinde aspecte referitoare la grupul de prieteni, prevenirea traficului de persoane, folosirea în siguranță a internetului, răspunderea penală a minorilor, faptele antisociale săvârșite în mediul școlar. Prevenirea disparițiilor de copii a fost o altă temă abordată de polițiștii de prevenire bihoreni în cadrul întâlnirilor avute.
Pe parcursul desfășurării activităților, au fost proiectate filme educativ – preventive, pentru a conștientiza copiii și a contribui la dezvoltarea unui comportament preventiv.
De asemenea, polițiștii bihoreni au distribuit pliante, broșuri și alte materiale cu mesaj preventiv și au organizat concursuri de desene, în scopul formării unui comportament rutier responsabil, pe baza cunoașterii și respectării regulilor de circulație.
Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni au fost prezenți alături de cei peste 50 de copii participanți la tabara „Ceata lui Pițigoi”, organizată de Uniunea Femeilor Bihor.
În acest context, copiii au vizitat sediul I.P.J. Bihor și Laboratorul de Criminalistică, participând la o activitate de prevenire realizată de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității.
Copiii și însoțitorii acestora au discutat cu polițiștii teme legate de siguranța copiilor pe internet, cu accent pe avantajele acestuia, pericolele și riscurile mediului virtual. Au fost prezentate cazuri de victimizare, au fost dezbătuți factorii favorizanți și măsurile de protecție pe care fiecare utilizator de Internet trebuie să le adopte pentru a evita victimizarea în mediul on-line, fiind vizionate și filme informativ-preventive.
De asemenea, în perioada 5 - 13 august a.c., polițiștii bihoreni au participat la activități preventive desfășurate în cadrul taberei internaționale „Conneting people - YOUTH ONLINE”, organizată în Municipiul Oradea de Uniunea Femeilor Bihor.
26 de tineri din Franța, Anglia, S.U.A. și Italia au fost prezenți la activitățile realizate în cadrul taberei internaționale. În acest context, au fost dezbătute teme precum „Identitate și diversitate”, „Violența în școli și în familie”, Influența mass-media și a Internetului asupra copiilor”, „Influența religiei în educație”.
Dezbaterea privind violența în școală și în familie a fost realizată la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, unde tinerii au vizitat Laboratorul de Criminalistică și au fost familiarizați cu principalele activități preventive realizate de polițiștii bihoreni în instituțiile școlare în anul școlar 2012-2013. Totodată, în cadrul dezbaterii a fost subliniată importanța activităților de voluntariat în rândul tinerilor.
Tot în cursul vacanței de vară, polițiștii de prevenire bihoreni, însoțiți de 10 elevi voluntari, au desfășurat acțiuni informativ-preventive în diverse locuri de petrecere a timpului liber de către tineri, respectiv în parcuri, Orășelul Copiilor, ștranduri, mall - uri etc.
Alina Dinu
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Campanie preventivă derulată sub sloganul „Asigură-te, să ai o zi frumoasă!”

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:49:58 Ora standard a Europei de Est