Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Stadiul reparațiilor curente și capitale la cinci obiective

Dl viceprimar Ovidiu Mureșan și reprezentanții A.I.O. au prezentat, ieri,

Stadiul reparațiilor curente și capitale la cinci obiective

Ieri, joi (29 august 2013), dl viceprimar Ovidiu Mureșan și reprezentanții Administrației Imobiliare Oradea, dl director Cristian Beltechi și directorul adjunct, dna Benyovszki Tunde, au organizat o conferință de presă, pe teren, pentru a prezenta stadiul lucrărilor de reparații la cinci obiective: la Grădinița Nr. 54 și Școala Gimnazială Nr. 16, la Baza Sportivă Ioșia, Sala Sporturilor „Antonio Alexe” și Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu”.

Pentru acest an, municipalitatea a alocat pentru reparații capitale un buget de 14.126.790,00 lei, din care 2.561.440,00 lei pentru unitățile de învățământ, iar pentru reparațiile curente suma de 1.687.350,00 lei, doar la unitățile de învățământ.
Sumele pentru reparații curente au fost direcționate către grădinițele nr. 14, 15, 20, 27, 28, 34, 42, 45 și 52, creșele nr. 2 și 10 (fosta Grădiniță Nr. 9), școlile gimnaziale „Oltea Doamna” și „Nicolae Bălcescu”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, colegiile naționale „Emanuil Gojdu” și „Mihai Eminescu”, colegiile tehnice „Transilvania” și „Constantin Brâncuși”, Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” și Colegiul Economic „Partenie Cosma”. S-au alocat bani pentru reparații capitale la grădinițele nr. 54, 46 și 1, la școlile gimnaziale „Ioan Slavici”, „Dimitrie Cantemir”, „Avram Iancu”, „Oltea Doamna”, Nr. 11 și 16, Colegiul Național „Iosif Vulcan” și Liceul Teoretic „Lucian Blaga”.
La Baza Sportivă Ioșia reabilitare, modernizare și extindere
La Baza Sportivă Ioșia s-au mai amenajat patru terenuri de tenis, iar cele existente au fost reabilitate; s-au construit clădiri administrative și de  alimentație publică, precum și o cabină pentru portar. Contractul încheiat cu SC ABED NEGO SRL este în valoare de 1.721.117,52 lei și are termen de finalizare ianuarie 2014.
Directorul general al A.I.O., dl Cristian Beltechi, a ținut să precizeze: „Terenurile existente au fost suplimentate cu încă patru terenuri de tenis, două dintre ele vor avea balon, se vor putea folosi și iarna. Am introdus iluminatul. Aici erau niște containere pe post de vestiare. Acum, vedeți și dumneavoastră, avem loc de alimentație publică, vestiare moderne. Dacă ne rămân bani, probabil, vom începe amenajarea unui teren de fotbal, dacă nu, anul viitor. Stadiul lucrărilor a ajuns, în acest moment, la 80%, cam într-o lună și jumătate, zic eu, terminăm, dacă ne lasă vremea. Termenul este, oricum, luna a XII-a”.
În fața Sălii Sporturilor „Antonio Alexe” vom avea fântână arteziană
În cadrul reparațiilor capitale, la Sala Sporturilor „Antonio Alexe” s-au alocat bani pentru: fântâna arteziană (cu joc de lumini) și instalațiile aspersoare, demontarea și montarea tablourilor metalice pentru circuitele de alimentare pompe, circuitele de alimentare generală și sistemul de comandă ; desfacerea și refacerea circuitelor de alimentare a celor trei tablouri, depanarea și setarea comenzilor OMRON V1000; de asemenea se vor executa reparații la instalația de irigare a spațiului verde. Lucrările de modernizare a saunei, a vestiarelor pentru sportivi și a bazinului destinat recuperării sportivilor sunt gata.
„De șase ani, instalația de irigație nu s-a refăcut. Lucrările sunt în grafic. În maxim două săptămâni și jumătate pornim și fântâna, pentru prima oară, după aproximativ cinci ani”, a declarat directorul general al A.I.O.
„În ceea ce privește, tribunele din interior, una are scaunele uzate schimbate, urmând ca cealaltă parte a tribunei să fie gata săptămâna viitoare. După ce vom avea montată și noua tabelă electronică, nu vom mai avea nici un impediment în privința organizării competițiilor internaționale, la cele naționale, exigențele nu sunt foarte mari, dar
 condițiile de organizare impuse de Federația Europeană de Baschet sunt foarte stricte”, a adăugat dl viceprimar Ovidiu Mureșan.
Reparații capitale la Grădinița Nr. 54
Conform contactului nr. 226047/ 22.10.2012,  încheiat cu SC ABED NEGO SRL, în valoare de 855.578,92 lei, la Grădinița Nr. 54 se execută lucrări de refacere fațade și acoperiș, respectiv amenajare bloc alimentar. Lucrările au început în noiembrie 2012, urmând a fi finalizate în septembrie 2013, deși conform contract termenul de execuție este noiembrie 2013.
Detaliile despre lucrările efectuate ne-au fost oferite de directorul general adjunct al A.I.O., dna Benyovszki Tunde: „S-a făcut acoperiș șarpantă cu învelitoare; s-a renovat fațada cu sistem termoizolant, polistiren, finisaje superioare în exterior, tâmplăria a fost înlocuită, înăuntru s-au făcut lucrări la blocul alimentar, conform noilor norme impuse, iar în săli, zugrăveli și pardoseli înlocuite”.
„Școala Gimnazială Nr. 16  este singura școală din Oradea anvelopată termic”
La Școala Gimnazială Nr. 16 se execută lucrări de reparații capitale la instalația electrică în toate corpurile de clădire, lucrări de amenajări interioare (înlocuirea pardoselilor, a tâmplăriei și zugraveli), refacerea canalizării exterioare, conform contractului de lucrări nr. 83618/28.03.2013, în valoare de 1.597.924,76 lei,  încheiat cu SC GHENAU TRADE SRL. Această lucrare începută în aprilie 2013 va fi finalizată în aprilie 2014, după cum a precizat doamna Benyovszki Tunde.
Prezent la fața locului, directorul școlii, dl profesor Mircea Gârba, a ținut să sublinieze faptul că „Școala Gimnazială Nr. 16 este singura școală din Oradea anvelopată termic”.
La Bazinul Olimpic se lucrează la cuvă și montare liner
Ultimul popas reportericesc l-am făcut la Bazinul Olimpic.
La acest obiectiv a fost prevăzută vopsirea structurii metalice la acoperiș piscină (lucrare în valoare de 257.330,88, executată de SC VITAN EXIM SRL și SC STINGPROT SRL); tot la Bazinul Olimpic sunt în curs de execuție reparații la cuva bazinului și montare liner, executante de A&T Europe, având ca termen de finalizare data de 10 septembrie 2013.
Informațiile ne-au fost furnizate, la fața locului, de către dl viceprimar Ovidiu Mureșan: „ Vopsirea structurii metalice de la acoperișul piscinei a fost prevăzută pentru perioada 20 iulie - 20 august, iar în paralel am amenajat partea de vestiare; momentan, sunt în curs de execuție lucrări la cuva bazinului și montare liner. Date fiind constrângerile bugetare la nivel de municipiu, am optat pentru reparații punctuale acolo unde sunt probleme, cu un preț de cinci ori mai mic decât cel de înlocuire completă, care era de 150.000 de euro. Așa am ajuns până în 30.000 de euro”. Dl viceprimar a ținut să ne asigure că lucrările sunt de calitate, firma italiană care le execută fiind nr. 1 în lume la acest tip de reparații specifice, iar materialele folosite sunt de calitate, aduse din Brescia. Termenul de finalizare este, așa după cum am mai scris, 10 septembrie.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (79 de poze), accesați Galeria foto: Stadiul reparațiilor curente și capitale la cinci obiective. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:31 Ora de vară a Europei de Est