Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Omagiu patronului spiritual - Constantin Brâncuși

Zilele școlii la C.T. C. Brâncuși Oradea

Omagiu patronului spiritual - Constantin Brâncuși

Joi, în cea de-a patra zi a manifestărilor prilejuite de sărbătorirea patronului spiritual (la 132 de ani de la naștere), directorul colegiului, dl prof. Mihai Crețu, a marcat momentele importante ale devenirii școlii în arcul de timp al celor 42 de ani de existență a școlii, indispensabil legate de rezultatele de excepție obținute de elevii și dascălii școlii...

572 de participanți – 462 de premii și mențiuni
„În perioada 1974 – 2006, am avut 572 de participanți la olimpiade și concursuri școlare, din care 462 au obținut premii și mențiuni. Premiul I a fost obținut de 206 elevi, din care la faza națională, 22.
În 2007, am obținut premiul I la olimpiada școlară prin elevul Sabin Călin Bac (din clasa a XI-a A) și trei mențiuni: Florin Avram (la profil electrotehnic, clasa a XII-a), Konkoly Janos (mecanică, a XII-a) și Bako Ana Maria (desenator în construcții, clasa a XI-a). Eleva Ioana Ștefan a obținut premiul I la concursul de icoane pictate pe sticlă, ținut la Sibiu, precum și premiul I la concursul național „Icoana din sufletul copilului”, desfășurat la București.
Toate acestea sunt dovezi că absolvenții noștri vor construi mai bine și mai frumos, că slujitorii acestei școli s-au străduit să transmită elevilor nu numai cunoștințe, ci și dragoste și respect față de om”, a ținut să sublinieze directorul colegiului, în cadrul adunării festive. Manifestarea omagială a fost onorată de prezența dlui dr. ing. Mihai-Dan Groza, primarul interimar al Oradiei, prof. Silviu Torjoc, inspector școlar general adjunct, Ioan Mintaș și Florian Pantea, consilieri, conf. univ. dr Cornel Durgheu, ing. Florian Mieluț, inspector școlar, Petru Ștefan, președintele comitetului de părinți pe școală.
Vorbitorii s-au referit la aspectele  profesionale pe care le cunosc cel mai bine vizavi de colegiul gazdă ori în calitate de foști elevi sau profesori ai școlii. Primarul a evidențiat sprijinul acordat de Consiliul local în procesul de reabilitare a clădirii și de dezvoltare a bazei materiale, atingând și problema tichetelor. Generalul adjunct al Inspectoratului Școlar s-a referit la reformarea sistemului de învățământ prin pachetul de legi ale Educației. Despre patronul spiritual al colegiului „au făcut vorbire” Petru Ștefan, care a trecut pe la atelierul maestrului sculptor (de la Centrul cultural din capitala Franței) și dl Cornel Durgheu, pregătit să ofere noutăți în cadrul unei prezentări în power point.
Sculptorii brâncușieni și operele lor dulci
Dacă miercuri am admirat lucrările grafice ale elevilor care au reușit să re-creeze modelele operelor brâncușiene, joi, discipolii și-au prezentat adevăratele lor „sculpturi” îmbrăcate în ciocolată și frișcă, în cadrul concursului tradițional de torturi. Apreciind nivelul înalt de calitate și apropierea valorică a operelor, comisia de  jurizării a clasat câte două-trei torturi pe aceeași treaptă a podiumului. Pe locul I – Poarta sărutului (autor, Andrei Mărcuș, din XII C) și Masa tăcerii (operă colectivă, a clasei a IX-a B), pe locul II – Dra Pogany (autori, Adrian Vlad, Bogdan Turcuț, Florin Popa și Tudor Chișbora, din a X-a C) și Coloana infinitului (autori, Noemi Rusu, Ana Maria Tașnadi, Adina Mocian și Dana Soica, din a XII-a A), locul III – Poarta sărutului (autori, elevii clasei a IX-a A), Coloana infinitului (autori, Ioana Ștefan, Ștefania Miclăuș, Crenguța Ștefan și Andreea Romocea) și Masa tăcerii (autori, Edina Șimon, Lenuța Vereș, Simona Badea, Anuța Petrovan și Violeta Miclăuș, din clasa a XII-a C).
Pe un panou alăturat expoziției de torturi, puteau fi admirate și lucrările de grafică, dar și icoanele pe sticlă ale Ioanei Ștefan (multiplă campioană națională în materie) și ale colegelor sale de clasă, din a X-a A (Alexandra Ardelean, Georgiana Cîrciumaru, Carmen Gongolea și Delia Șandro).
Manechine, grup folk, taraf...
 Forțele artistice ale școlii s-au reunit joi (artiștii au evoluat și miercuri la întâlnirea de suflet a profesorilor pensionari), într-un spectacol de muzică și poezie închinat sărbătoritelor de la 8 Martie, precedat de o prezentare de modă și urmat de un moment folcloric și numere-surpriză de gimnastică și dans, cu „bebelușa orădeană a cârcotașilor”, precum și un număr de cabaret (can-can) a la Moulin Rouge).
(Ovidiu DAN)  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Omagiu patronului spiritual - Constantin Brâncuși.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:25 Ora de vară a Europei de Est