Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Carnavalul florilor” – ediția 2013

Marți, 20 august, la Debrețin, iar miercuri, 21 august, la Oradea

„Carnavalul florilor” – ediția 2013

Dl Ovidiu Mureșan, viceprimar al Municipiului Oradea, a participat ieri (marți, 13 august 2013) la Debrețin, la conferința de presă organizată pentru prezentarea evenimentului lunii august Carnavalul florilor, aflat la cea de-a 44-a ediție.

La conferința, găzduită de Centrul Kolcsey din Debrețin (Ungaria), au mai participat: viceprimarul orașului Debrețin, dl Bela Somogyi, Jurij Gleba din Ucraina, Endre Szalipszki - consulul general al Ucrainei, Dr. Uzonyi Attila - șeful Poliției din Debrețin, Edit Bodor, director general Fonix Nonprofit SRL, Kukla Krisztian – director general MODEM, precum și alți invitați.
Carnavalul florilor, la Debrețin, în 20 august
Carnavalul florilor, manifestare tradițională, aflată la cea de-a 44-a ediție, este organizat marți, la Debrețin, în 20 august, de Ziua Națională a Ungariei. Se spune că la realizarea celor 16 care alegorice (mașini cu flori) care vor participa la carnaval, vor fi folosite trei milioane de flori, tăiate, uscate, dar și proaspete, un festin demn de cartea recordurilor, la care vor participa zeci de formații cultural artistice, profesioniste, copii și tineri, soliști îndrăgiți și trupe cunoscute din Ungaria și din străinătate care vor susține concerte. Alaiul va porni din Piața Petõfi până la stadionul Gyulai Istvan. Mașinile cu flori vor putea fi votate prin SMS, publicul stabilind astfel care au fost cele mai frumoase și mai reușite care alegorice, organizatorii pregătind premii atât pentru câștigători, cât și pentru public. Mai multe informații, în acest sens, puteți găsi accesând: www.debreceniviragkarneval.hu, www.fonixinfo.hu
„Să avem grijă de copii și de vârstnicii noștri!”
Având în vedere manifestarea de amploare care va avea loc și la actuala ediție, șeful poliției a ținut să informeze populația prin intermediul presei despre restricțiile de circulație, străzile blocate, parcările care vor putea fi folosite de cei care vor veni la eveniment; s-au lansat semnale pentru mărirea vigilenței, pentru siguranța cetățenilor și a bunurilor acestora. Dintre toate măsurile de prevenire a evenimentelor nedorite, ne-a atras atenția un mic amănunt, deloc de neglijat în caz de mare aglomerație, când unii copii s-ar putea pierde de grup (părinți). „Părinții să scrie cu carioca pe mâna copiilor numărul de telefon al părinților”, pentru o mai bună comunicare în vederea găsirii lor, spune comisarul-șef.
Miercuri, 21 august, Carnavalul florilor la Oradea
Patru dintre carele alegorice din Debrețin vor ajunge miercuri, 21 august în Municipiul Oradea, la cea de-a IX-a ediție a „Carnavalului florilor” din municipiul de pe Crișul Repede.
În cuvântul său, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a arătat ceea ce însemnă acest Carnaval al florilor pentru Oradea („această oază de frumusețe și o efervescență multicoloră”). „Am pregătit și pentru acest an un program deosebit care să satisfacă gusturile tuturor locuitorilor din orașul Oradea… Pentru manifestările din acest an, am ales Parcul 1 Decembrie, o locație generoasă pentru spectacolele care vor avea loc. Dl viceprimar a subliniat apoi „bunele relații pe care administrația locală orădeană le are cu administrația din Debrețin în materie de derulare de proiecte și în alte domenii, cum ar fi: mediu de afaceri, sociale și economice, și îmi doresc ca și pe viitor să continuăm în aceeași manieră”. La rândul său, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a lansat gazdelor invitația de a participa la manifestările noastre tradiționale din fiecare toamnă, reunite în cadrul Festivalului „Toamna orădeană”.  
După prezentarea în detaliu a ediției din acest an a Carnavalului florilor, organizatorii ne-au oferit și o surpriză: un mini car alegoric cu trei copii care a „defilat” prin sala de conferințe, iar afară, în fața Centrului, un arcaș național (și internațional) ne-a făcut o prezentare și demonstrație cu arcul cu săgeți în fața labirintului verde. Tot pentru acest eveniment, gazdele au pregătit o gustare de mâncăruri tradiționale și de bere din Cehia.
Carele alegorice dezvoltă o anumită tematică
Vizitând atelierele unde se pregătesc carele alegorice, am aflat informații interesante, legate de acest eveniment tradițional. Poate nu vă vine să credeți  ce volum mare de muncă și de materiale presupune pregătirea acestor care alegorice care în timp înseamnă două luni de travaliu. Fiecare car este conceput pe o tematică anume și presupune multă muncă de creație. „Fiindcă în acest an se împlinesc 975 de ani de la moartea Sfântului Ștefan – regele Ungariei – tema principală a carnavalului va fi Sfântul Ștefan și sfaturile sale. În jurul acestei idei, am încercat să colecționăm acele legende specifice poporului maghiar, cu variantele lor, precum o să fie de exemplu legenda Lacului Sfânta Ana din Ardeal, car care va veni de asemenea la Oradea. Tot un car foarte important este carul Colegiului Reformat din Debrețin, colegiu care în acest an împlinește 475 de ani de la înființare, iar cu această ocazie, administrația locală s-a gândit ca să dedice un car acestei instituții”, au ținut să ne informeze gazdele noastre.
Așadar, stimați orădeni (și bihoreni), în 20 august, sunteți invitați la Debrețin la magnificul „Carnaval al florilor”, iar a doua zi, la Oradea, la același carnaval, în variantă locală!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (96 de poze), accesați Galeria foto: „Carnavalul florilor” – ediția 2013.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:29 Ora de vară a Europei de Est