Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Bucurie sfântă pentru toți creștinii din Micherechi

Duminică

Bucurie sfântă pentru toți creștinii din Micherechi

S-a împlinit la Micherechi ceea ce profetul Isaia primea de la Dumnezeu cu șapte sute de ani înainte de Nașterea Domnului Isus Hristos și anume roada spirituală din calvarul Jertfei Hristice.

Rodul dragostei și ascultării de Dumnezeu prin Fiul Său Isus Hristos a fost prilej de bucurie în ceruri și revărsare sfântă asupra celor 8 suflete de români din localitatea Micherechi (Ungaria) care au mărturisit cu lacrimi de pocăință: „Domnul este în mijlocul nostru!”
Duminică, 14 iulie, Biserica Baptistă din Micherechi, păstorită de Petrică Crețu, profesor de religie la Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta, a sărbătorit într-o atmosferă de praznic ceresc Botezul nou-testamental al Anei Krisztovan, Cristian Ruja, Gheorghe Martin, Ioan Ruja, Samuel Gherman, Estera Gherman, Andreea Crețu, David Croitor.
Mărturia înlăcrimată a noilor membri ai Bisericii Domnului, îmbrăcați în haine albe ca simbol al curățirii veșmântului sufletesc, a certificat că în viața lor a avut loc nașterea din nou, despre care Mântuitorul Isus Hristos a vorbit fruntașului fariseu Nicodim: „Adevărat, adevărat îți spun că, dacă nu se naște cineva din apă și din Duh, nu poate să intre în Împărăția lui Dumnezeu” (Ioan 3:5). Botezul celor 8 suflete din Micherechi a fost proclamarea publică înaintea lumii vizibile și invizibile a credinței personale în Domnul Isus Hristos și a mântuirii fără plată oferită de El pe Cruce, la Golgota.
Sărbătoarea a adunat în părtășie credincioși din mai multe biserici din Ungaria și România. Cântările și poeziile copiilor bisericii, ale grupului de tineri, ale fanfarei și grupului de bărbați au împodobit în jertfă Serviciul divin. Cuvântul Scripturii a fost predicat de pastorul Csaba Borzasi, de la Biserica Baptistă din Chitighaz, care a citit Biblia din 1Petru 3:18-22.
La această sărbătoare sfântă, Biserica Baptistă din Micherechi a fost în părtășie cu numeroși credincioși aparținând Bisericilor Penticostală și Ortodoxă. Alături de ziariștii publicației Foaia Românească din Jula (Ungaria) au răspuns invitației bisericii numeroși aleși din administrația locală, printre care doamna primar Margareta Tat și domnul viceprimar Bertold Netea care, la sfârșitul Serviciului divin, au adresat un cuvânt de încurajare tuturor celor care, prin pocăință, credință și botez au pășit pe calea îngustă, spre Dumnezeu.
Sorin Petrache

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:24:01 Ora standard a Europei de Est