Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” Nr. 8

Fiind week-end, dl rector Ioan Dzițac ne propune spre lecturare

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” Nr. 8

Din editorialul dlui redactor-șef Gheorghe Păun aflăm cum se promovează politicienii: „Demonstrăm că partidele politice pot în mod deliberat decide să recruteze numai politicieni mediocri, în ciuda faptului că ele ar putea selecta persoane de cea mai bună calitate”…, iar subiectul nu este nou (sau senzațional!) în științele politice. De, interesul poartă…fesul, vorba aceea.

În rubrica „Apostoli ai zilelor noastre”, citim și ne crucim de cele aflate de la ÎPS Calinic despre Albania – Þara Vulturilor, care în 1967 era… și s-a declarat prima țară atee din lume.
La fel de interesante ni se par lucrurile pe care le citim despre SUA în articolul „Nepărtinitor despre SUA”, scris de Johan Galtung.
În „Agendele paralele ale oamenilor iluștri”, dl Dragoș Vaida, vorbind despre globalizare, afirmă că „economicul nu-i apropie pe oameni, ci, mai degrabă, îi dezbină”.
La Seniori ai culturii îl avem pe academicianul Dinu C. Giurescu.
Dl Marian Nencescu scrie la rubrica „Istoria văzută de un martor” despre „Istoria Românilor”, a lui Constantin și Dinu C. Giurescu.
Celălalt Senior al culturii, prezentat în numărul din august al revistei este baritonul Nicolae Herlea.
Academicianul Solomon Marcus ne copleșește cu „150 de ani de matematică universitară bucureșteană”; „Când vezi cât de jos au putut să coboare chestiunile propuse candidaților la bacalaureat, te întrebi ce mai reprezintă diploma respectivă?”, se întreabă distinsul academician Solomon Marcus.
Tot „Istoria de lângă noi” mai cuprinde: Femei celebre din istoria României, iar dl Gheorghe Vlad se oprește la Elena Văcărescu.
La Știința, parte a culturii, ne este prezentat un pionier al informaticii poloneze: Zdzislaw Pawlak.
După Gauss, „matematica este regina științelor, iar teoria numerelor este regina matematicii”. Ce credeți, de ce 13 mai 2013 a fost zi de sărbătoare pentru teoria numerelor?
Doamna profesor Elena Stoica și copiii din Albești și Corbeni (cu arta lor) au fost ambasadorii României în lume, după cum aflăm din articolul „Totul ține de educație”. Ne uimesc primarii din Europa, America, Asia, cu deschiderea lor spre artă și copii, „iar Japonia este absolut uluitoare… cu interesul pe care îl acordă copiilor, concursurilor numeroase, unde oamenii de rând sunt protagoniștii (ne spune doamna profesor Elena Stoica). De ce în Japonia totul este artă?!
Rândurile acestea sunt un pretext pentru a încerca descifrarea mecanismului intern al funcționării unor state, în particular, relația dintre oficialități/administrație și artă/cultură”.
În numărul de față al revistei, semnează: scriitori, ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, academicieni, profesori universitari, muzicologi, psiho-sociologi, istorici, diplomați și publiciști din: Cluj-Napoca, Norvegia, București, Roșiorii de Vede, Zalău, SUA, Polonia Noua Zeelandă, Golești – Argeș, Spania și Corbeni – Argeș. Ovidiu Dan
Pentru lecturare accesați adresa: www.curteadelaarges.ro

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:07 Ora de vară a Europei de Est