Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea Summer University – ediția I

Între 19 iulie – 1 august

Oradea Summer University – ediția I

Oradea Summer University, cel mai important proiect studențesc orădean adresat liceenilor, a ajuns la finalul celei dintâi ediții.

Desfășurat între 19 iulie – 1 august 2013, el a reprezentat totodată debutul colaborării asociațiilor studențești membre în Convenția Organizațiilor Studențești din cadrul Universității din Oradea, sub oblăduirea Asociației „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie.
Principalii parteneri ai proiectului, Universitatea din Oradea, respectiv Primăria Municipiului Oradea au susținut din plin această inițiativă, aport fără de care acest program nu ar fi prins contur. De menționat ar fi ajutorul acordat de Restaurantul Select, respectiv Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.
Evenimentul a debutat sâmbătă, 19 iulie, o dată cu deschiderea oficială, la care au luat cuvântul doamna prorector conf. univ. dr. Simona Trip din partea Universității din Oradea, domnul viceprimar Mircea Mălan din partea Primăriei Municipiului Oradea, domnul director general manager dr. Adrian Dume, din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, respectiv domnișoara Andreea Petruț din partea Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești. Invitații au luat pe rând cuvântul, subliniind importanța unui asemenea proiect, atât pentru elevi, cât și pentru Universitatea din Oradea.
Următoarele ore și cea de-a doua zi din cadrul O.S.U. au fost dedicate teambuilding-ului, participanții „ocupând” campusul universitar. Duminică, 20 iulie a avut loc și un Treasure hunting, ocazie cu care participanții au cunoscut mai bine orașul nostru. Începând de luni, 21 iulie, elevii au participat între orele 9 – 13 la cursuri, simulând activitatea unui student. După prânz și aproximativ două ore de relaxare, elevii au luat parte la dezbateri, precum: Dezbaterea ANOSR privind tranziția liceu – universitate sau Dezbaterea CTR privind strategia națională de tineret. De-asemenea, participanții au primit traininguri de leadership sau împotriva consumului de droguri.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor a oferit participanților un concert de muzică populară, încheiat cu recitalul a două dintre participante, după ce în prealabil a invitat elevii să participe la Târgul Meșterilor Populari.
Trebuie menționată și prezența vicepreședintei Erasmus Students Network Brașov, Simona Nechifor, care le-a vorbit elevilor participanți despre beneficiile și oportunitățile oferite de programul Erasmus. De-asemenea, doctorul Hadrian Borcea, medicul – șef al UPU – SMURD Bihor a oferit câteva amănunte picante despre viața unui medic de urgență, răspunzând la întrebările participanților cu privire la profesia de medic și ceea ce presupune Facultatea de Medicină și Farmacie.
Ultimele zile au fost mai puțin încărcate, având loc activități sportive, turul orașului, excursii la Băile Felix, respectiv la Roșia și Meziad. De-asemenea, a fost vernisată de către Cristian Culiciu, expoziția „Oradea în perioada comunistă”.
Festivitatea de închidere a avut loc la Restaurant Select, miercuri, 31 iulie, când s-au înmânat elevilor diplomele de participare.
Oradea Summer University, parte a proiectului național „Universități de vară pentru elevi” poate fi considerat un succes din mai multe puncte de vedere. Participanții au salutat calitatea cursurilor ținute de către universitarii orădeni, precum și varietatea programului. De-asemenea, profesorii implicați în proiect au salutat această inițiativă.
Trecând peste unele probleme inerente de logistică și organizare, prima ediție a Oradea Summer University s-a încheiat cu bine, rămânând ca moștenirea acestui prim pas să fie continuată pe mai departe.
Ștefan Marius Deaconu,
coordonator principal Oradea Summer University 2013
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oradea Summer University  – ediția I.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:08 Ora de vară a Europei de Est