Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Parcurile industriale orădene creează mii de locuri de muncă

Prima fabrică Emerson urmează să-și înceapă producția în februarie 2014

Parcurile industriale orădene creează mii de locuri de muncă

Primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan, a susținut miercuri, 31 iulie 2013, o conferință de presă împreună cu administratorul Parcului Industrial, dna Delia Ungur în care a făcut cunoscut rezultatul negocierilor purtate în lunile iunie și iulie cu reprezentanții firmei Emerson, dar nu numai.

Firma Emerson promite mult(e)!
„În urma negocierilor care au avut loc în cursul lunilor iunie - iulie, am convenit cu firma Emerson să continue investițiile începute în Parcul Industrial cu a doua etapă. Este vorba de concesionarea unei suprafețe suplimentare de 10 hectare de teren pe care va fi construită o suprafață de 6 hectare, o investiție de aproximativ 30 de milioane de euro, garantată prin contractul pe care Consiliul Local îl va avea astăzi (miercuri – n.n.) pentru aprobare, investiție care va genera cel puțin 1.000 de locuri de muncă noi în municipiul Oradea în următorii ani.
Așa cum știți, am semnat o astfel de convenție în cursul anului trecut cu firma Emerson, atunci au fost concesionate 14 hectare de teren, valoare investiției angajate a fost de minim 50 de milioane de euro și minim 1.500 de locuri de muncă create în prima etapă. Lucrările de construcție sunt în derulare, sunt în grafic, și din angajamentele companiei, în februarie 2014, va începe producția la prima etapă”.
În continuare, doamna Delia Ungur a prezentat gradul de ocupare din parcurile industriale orădene.
„Parcul Industrial de pe Șoseaua Borșului este ocupat momentan în proporție de 80 la sută. Suprafața rămasă disponibilă pentru viitoare investiții este de 27 de hectare. Avem 34 de contracte semnate, investițiile sunt în stadii diferite, unele sunt finalizate. Avem deja opt companii care își desfășoară activitatea acolo, altele în curs de construcții și altele care sunt la fază de proiect. Valoarea investițiilor străine atrase până în momentul de față, conform contractelor semnate, este de 200 de milioane de euro și s-a reușit crearea a 5.000 de locuri de muncă noi. În momentul de față deja 1.500 de persoane lucrează zi de zi pe acel amplasament.
Parcul Industrial Eurobusiness II cu o suprafață de 23 de hectare este ocupat în proporție de 70 la sută, suprafața rămasă disponibilă pentru investiții este de 6 hectare momentan și acolo am semnat 17 contracte. Cam toate companiile localizate în Parcul Industrial II sunt companii locale, care vor începe investiția în a II-a parte a anului 2013, după ce municipalitatea, împreună cu Parcul Industrial vor asigura condițiile pentru organizarea de șantier. Ca proiecte viitoare, lucrăm la Parcul Industrial III, cel de pe strada Uzinelor, cu o suprafață de aproximativ 20 de hectare. Þinta noastră este ca până la sfârșitul anului să obținem titlul de „parc industrial”. De asemenea, tot pentru acest amplasament există deja discuții cu potențiali investitori. Și foarte important, un proiect demarat deja anul trecut, extinderea Parcului Industrial II prin obținerea unei suprafețe adiționale de aproximativ 60 de hectare, pe amplasamentul fostei unități militare”, a mai spus administratorul Parcului Industrial.  
Răspunzând întrebărilor, aflăm că firma Emerson a investit în Parcul Industrial până în prezent, doar în construcții, 80 de milioane de euro.
Cea mai mare investiție din parc, compania Plexus, care a inaugurat sediu din Parcul Industrial anul acesta, în luna mai, deja desfășoară activitatea în Parcul Industrial”.
Cei ce doresc să facă investiții în Parcul Industrial au o serie de facilități oferite de administrația locală: scutiri de la plata impozitului pe clădiri și pe teren, pentru construcțiile din Parcul Industrial, faptul că există utilități la limita de proprietate, un preț competitiv al terenului. Prețul pornește de la 8 euro pe metru pătrat. Dle primar avea să adauge că „în Parcul de pe Borșului, în celelalte parcuri, prețurile pot fi reduse, dar asta ține de negocierile cu respectivele companii. La o investiție foarte mare, cu o suprafață angajată foarte mare, se reduce prețul. Problema nu este prețul pe care îl încasăm, ci ce se generează acolo. La 3.000 de locuri de muncă nu te uiți la un euro pe metru pătrat, față de 1.000 de locuri de muncă. Dacă sunt investiții foarte mari și ce tipuri de tehnologii se aduc…” a mai precizat dl primar.
Legat de cererea de forță de muncă la aceste companii, s-a precizat faptul că ponderea este între 10 și 20 la sută cu studii superioare și 80-90 la sută studii medii, respectiv muncitori calificați, „dar la Emerson, de exemplu, 95 la sută din personalul angajat va necesita calificare superioară, raportul fiind 30 la sută și 70 la sută. Și aici vreau să trag un nou semnal de alarmă: Proiectul școlii profesionale pe care l-am inițiat și în promovarea căruia vă rugăm să ne susțineți: Oradea are nevoie de oameni calificați”, a precizat dna Delia Ungur.
Important pentru mediul universitar!
„Ce este important pentru mediul universitar este să avem la Oradea excelențe în domenii care au corespondență în economia reală. Pentru că e puțin probabil ca toate specializările să aibă corespondență masivă în economia reală. De aceea este foarte important, de exemplu, să dezvoltăm în domeniul maselor plastice, al matrițelor, excelență deținută de grupul Plastor. Sunt vreo patru matrițerii în România. Una este în Oradea. Aici este vorba de inginerie mecanică, mase plastice, prelucrări cu laser ș.a.m.d. Roboți, linii de proiectare roboți. Avem trei sau patru companii unde avem sute de ingineri care lucrează în Oradea pentru marile companii, grupul Fiat, grupul Audi ș.a.m.d. Tehnologia care va fi adusă aici de compania Emerson, motoare... Deci avem nevoie de o determinare mai mare în zonele tehnice pentru a se muta specializările către economia reală. Altfel vom avea absolvenți, dar care nu au acoperire pe piața muncii. Și e păcat și pentru acești tineri, e păcat și pentru universitate, e păcat și pentru companii”, a ținut să sublinieze dl primar Ilie Bolojan.
„Să încurajăm elevii să urmeze cursurile Școlii profesionale!”
În acest context, al formării forței de muncă (calificate), doamna Delia Ungur a reiterat necesitatea: „Să încurajăm elevii să urmeze cursurile Școlii profesionale”, având în vedere cererea de forță de muncă din aceste parcuri industriale orădene. Să ne reamintim faptul că din septembrie, la trei colegii tehnice orădene („Traian Vuia”, „Constantin Brâncuși” și „Transilvania”) au fost înființate cinci clase de școală profesională, tocmai pentru calificările cerute în parcurile industriale orădene.
Să precizăm însă că școală profesională (susținută cu burse de statul român) există și în celelalte colegii tehnice din Oradea și județ. Ovidiu Dan      

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 14:58:52 Ora standard a Europei de Est