Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Preșcolari ai Grădiniței nr. 42 “Maria” – la Biblioteca județeană

În cadrul proiectului educațional “Să citim pentru mileniul III”

Preșcolari ai Grădiniței nr. 42 “Maria” – la Biblioteca județeană

Descoperim mereu lucruri interesante despre activitatea educatoarelor de la Grădinița nr. 42 “Maria” din Oradea. Ieri (miercuri, 5 martie 2008), directorul grădiniței, dna Viorica Indrea, ne-a invitat la o activitate desfășurată de copiii din grupa educatoarelor Delia Coste și Maria Bocșe la Biblioteca județeană “Gheorghe Șincai”, filiala din Ioșia Nord.

Felicitarea-surpriză și medalionul-inimioară
În întâmpinarea Zilei internaționale a femeii (mamei), educatoarele Grădiniței nr. 42 “Maria” gândesc tot felul de activități pentru a face surprize mămicilor copiilor de 8 Martie.
Astfel, educatoarele Delia și Maria au pus la cale, ieri, pregătirea a două surprize: felicitarea și medalionul-inimioară, confecționate de copii pentru mămica lor. Surprizele sunt cu atât mai mari cu cât mămicile le vor descoperi expuse în vitrina Bibliotecii județene “Gheorghe Șincai”, filiala din Ioșia, situată în vecinătatea grădiniței.
Acțiunea se înscrie în seria manifestărilor care se derulează în cadrul proiectului educațional “Să citim pentru mileniul III”, inițiat și coordonat de directoarea grădiniței, dna Viorica Indrea, în parteneriat cu Biblioteca județeană “Gheorghe Șincai”.
Acțiunea de ieri este a treia, celelalte două s-au desfășurat în noiembrie 2007 și ianuarie 2008, “Ce ne spun cărțile” (în noiembrie) și “O mare și frumoasă prietenie – Eminescu și Creangă” (în ianuarie, de ziua Poetului nepereche). Următoarele două activități sunt programate în lunile mai și iunie, dar doamna directoare ne “amenință” și cu alte activități suplimentare (și complementare), cu tema “Cartea – prietenul cel mai drag al copiilor”.
Scopul activităților (și implicit al proiectului) este stimularea interesului copiilor pentru lectură în perioada preșcolarității…, formarea deprinderilor de a merge la bibliotecă, de a căuta cărți sau alte informații pe care aceasta le oferă copiilor și părinților lor.
În derularea proiectului sunt implicate toate educatoarele (Valeria Erdeli – Elena Negrău, Senta Cucu – Mariana Micorici, Lucreția Sabău – Lenuța Vidican, Condoroș Rodica – Marioara Orban, Maria Bocșe – Delia Coste, Mariana Pater – Ileana Petruș, Maria Popa - Rekasi Paula), fiecare gândind și desfășurând acțiuni originale în contextul celor cinci acțiuni-cadru prinse în proiect (în perioada noiembrie 2007 -  iunie 2008).
Răsplata muncii
Ieri, gazdele (Monica Ilie, bibliotecar, și Delia Pantea, bibliotecar metodist), dar și doamna directoare (Viorica Indrea) s-au arătat încântate, atât de activitate, cât și de produsele obținute, drept pentru care au răsplătit artiștii cu dulciuri și s-au pozat cu ei și cu lucrările lor.
Cu tristețe trebuie să o spunem, însă, că tot ieri, aveam să aflăm și lucruri mai puțin încântătoare: faptul că filiala din Ioșia a Bibliotecii județene “Gheorghe Șincai” s-ar putea să se desființeze din cauza “birurilor” mari (chiriei exagerate) percepute de patronii spațiului, scăpându-se din vedere faptul că biblioteca nu produce bani, ci cititori, nu hrănește și adapă stomacul, ci cultivă și stâmpără setea de cunoaștere și culturalizare prin lectură, prin activitatea cu cartea și alte mijloace specifice de cultură și civilizație.
“Pentru tine, mamă!”
A doua zi (joi, 6 martie), copiii din grupa pregătitoare (îndrumați de educatoarele Rekasi Paula și Maria Popa) au vizitat sediul central al Bibliotecii județene “Gheorghe Șincai”. Bibliotecar Mariana Barna i-a primit cu încântare, după care le-a prezentat sectoarele pentru copii, unde pot fi frunzărite cărțile care li se adresează lor, și de unde pot fi împrumutate. I-a condus apoi în sala de spectacole (unde păpușarii devin vedete). Copiilor chiar li s-a sugerat ideea de a pregăti un număr în acest sens. În sectorul atelierului de creație, preșcolarii au confecționat felicitări pentru mama, lucrări ce și-au găsit locul într-o expoziție vernisată la fața locului.
“Copiii au realizat adevărate bijuterii în care și-au lăsat lacrima sufletului lor inocent”, ne-a spus directorul Grădiniței nr. 42 “Maria”, dna Viorica Indrea.
Pentru privilegiul de a ajunge cu taxiul la locul faptei, conducerea grădiniței ține să mulțumească familiei Becheru, care a sponsorizat transportul. (Ovidiu DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Preșcolari ai Grădiniței nr. 42 “Maria” – la Biblioteca județeană.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 18:08:01 Ora standard a Europei de Est