Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Inginerii de mediu s-au adunat la 10 ani de la absolvire

Sâmbătă, a răsunat din nou „Gaudeamus-ul”, în amfiteatrul Facultății de Protecția Mediului Oradea

Inginerii de mediu s-au adunat la 10 ani de la absolvire

De ani de zile, Facultatea de Protecția Mediului din Oradea ne surprinde în mod plăcut prin competență și cercetare de excepție, materializată prin publicarea a zeci de cărți, cât toată universitatea la un loc!

Sâmbătă, 27 iulie 2013, am fost puși în fața unui nou eveniment singular, a unei noi premieri universitare orădene: la Facultatea de Protecția Mediului, s-au întâlnit absolvenții promoției 2003, specializarea Ingineria Mediului.
Evenimentul a fost moderat cu emoție și cu multă inspirație de către îndrumătorul de an, șef lucr. dr. Monica Costea.
La întâlnirea lor de suflet, absolvenții au fost onorați de către decanul Facultății de Protecția Mediului, dl profesor universitar dr. ing. Ioan Chereji, care a apreciat inițiativa absolvenților, directorul de departament, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța, care, în numele celor 21 de cadre didactice ale departamentului Ingineria Mediului, i-a felicitat pe domnii ingineri, și a adăugat: „În cei 10 ani care s-au scurs de la absolvirea dumneavoastră, corpul profesoral s-a primenit, în sensul că generației mature i s-au alăturat cadre didactice tinere, foarte valoroase, cu doctorate la universități românești de prestigiu: Universitatea Politehnica Timișoara, U.S.A.M.V. Cluj-Napoca etc. Departamentul se mândrește că are cele mai multe lucrări ISI din Facultatea de Protecția Mediului, că este singurul departament cu cărți premiate de Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești” (Ioan Jelev, Radu Brejea, premiul IM Gheorghiu pe anul 2006 pentru cartea „Sisteme aplicate de management al mediului”; Cornel Domuța (coordonator), premiul Constantin Sandu Aldea pe anul 2008 pentru cartea „Asolamentele în sistemele de agricultură”), că membrii departamentului au câștigat în regim competițional proiecte de cercetare din planul național de cercetare (Cornel Domuța) și proiecte internaționale (Monica Costea) cu valori de peste 800.000 de euro fiecare. S-au schimbat și specializările din cadrul Departamentului Ingineria Mediului, pentru că sistemul Bologna presupune și studii universitare de masterat. În acest sens, am acreditat cinci mastere: Dezvoltare durabilă – regională și agroturistică, Ingineria mediului și securitate în muncă, Factori de mediu în siguranța alimentară și sănătate publică, Managementul situațiilor de urgență, crizelor și dezastrelor în agricultură, silvicultură și industria alimentară, Politici noi de mediu privind integrarea europeană. Aceste mastere se bucură de succes deoarece optează pentru ele inclusiv absolvenți de Drept, Științe politice, Științe economice, Istorie etc. În programul cu care am câștigat șefia departamentului, mi-am propus să înființăm Școală doctorală pe domeniul „Ingineria mediului”. În anul 2010, cel care vă vorbește, împreună cu profesorii de specialitate, a reușit să înființeze Școală doctorală pe domeniul „Agronomie”. Eu sunt convins că vom reuși acest lucru și pe domeniul Ingineria Mediului. Departamentul are pagină proprie de web: www.ingmediuoradea.ro.".
Dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța a mai afirmat că departamentul Ingineria Mediului este departamentul fanion al primei facultăți de mediu din România: Facultatea de Protecția Mediului din cadrul Universității din Oradea. Acest lucru este argumentat de activitatea didactică și științifică a cadrelor didactice, de performanțele absolvenților, de faptul că departamentul Ingineria Mediului este singurul departament dintre cele cinci departamente ale facultății care a organizat deja primul simpozion științific studențesc, care desfășoară  activități în spațiul public: luând poziție fermă împotriva folosirii cianurilor în exploatarea aurului la Roșia Montană, sărbătorirea Zilei Mediului, lansări de carte etc.
În continuare, s-au adresat studenților: prof. univ. dr. ing. Nicu Cornel Sabău, șef lucr. dr. ing. Radu Brejea și șef lucr. dr. Ana Maria Supuran (care au rememorat frumoasa aplicație practică realizată în Delta Dunării cu sărbătoriții zilei) și șef lucr. dr. ing. Marinela Bodog.
Citind catalogul la reuniunea de sâmbătă, șef lucr. dr. Monica Costea a primit 37 de confirmări, semn că în sală au fost prezenți 37 de absolvenți, care au depănat amintiri și au vorbit despre activitatea lor. E de remarcat faptul că majoritatea absolvenților promoției lucrează în domeniu.
„Cu acest prilej, fiecărui absolvent i s-a acordat câte o diplomă, care să-i reamintească faptul că au trecut 10 ani de la absolvirea facultății”, ne-a mai spus directorul departamentului „Ingineria Mediului”, distinsul profesor universitar dr. ing. Cornel Domuța. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Inginerii de mediu s-au adunat la 10 ani de la absolvire.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:01:39 Ora standard a Europei de Est