Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Inginerii de mediu s-au adunat la 10 ani de la absolvire

Sâmbătă, a răsunat din nou „Gaudeamus-ul”, în amfiteatrul Facultății de Protecția Mediului Oradea

Inginerii de mediu s-au adunat la 10 ani de la absolvire

De ani de zile, Facultatea de Protecția Mediului din Oradea ne surprinde în mod plăcut prin competență și cercetare de excepție, materializată prin publicarea a zeci de cărți, cât toată universitatea la un loc!

Sâmbătă, 27 iulie 2013, am fost puși în fața unui nou eveniment singular, a unei noi premieri universitare orădene: la Facultatea de Protecția Mediului, s-au întâlnit absolvenții promoției 2003, specializarea Ingineria Mediului.
Evenimentul a fost moderat cu emoție și cu multă inspirație de către îndrumătorul de an, șef lucr. dr. Monica Costea.
La întâlnirea lor de suflet, absolvenții au fost onorați de către decanul Facultății de Protecția Mediului, dl profesor universitar dr. ing. Ioan Chereji, care a apreciat inițiativa absolvenților, directorul de departament, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța, care, în numele celor 21 de cadre didactice ale departamentului Ingineria Mediului, i-a felicitat pe domnii ingineri, și a adăugat: „În cei 10 ani care s-au scurs de la absolvirea dumneavoastră, corpul profesoral s-a primenit, în sensul că generației mature i s-au alăturat cadre didactice tinere, foarte valoroase, cu doctorate la universități românești de prestigiu: Universitatea Politehnica Timișoara, U.S.A.M.V. Cluj-Napoca etc. Departamentul se mândrește că are cele mai multe lucrări ISI din Facultatea de Protecția Mediului, că este singurul departament cu cărți premiate de Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești” (Ioan Jelev, Radu Brejea, premiul IM Gheorghiu pe anul 2006 pentru cartea „Sisteme aplicate de management al mediului”; Cornel Domuța (coordonator), premiul Constantin Sandu Aldea pe anul 2008 pentru cartea „Asolamentele în sistemele de agricultură”), că membrii departamentului au câștigat în regim competițional proiecte de cercetare din planul național de cercetare (Cornel Domuța) și proiecte internaționale (Monica Costea) cu valori de peste 800.000 de euro fiecare. S-au schimbat și specializările din cadrul Departamentului Ingineria Mediului, pentru că sistemul Bologna presupune și studii universitare de masterat. În acest sens, am acreditat cinci mastere: Dezvoltare durabilă – regională și agroturistică, Ingineria mediului și securitate în muncă, Factori de mediu în siguranța alimentară și sănătate publică, Managementul situațiilor de urgență, crizelor și dezastrelor în agricultură, silvicultură și industria alimentară, Politici noi de mediu privind integrarea europeană. Aceste mastere se bucură de succes deoarece optează pentru ele inclusiv absolvenți de Drept, Științe politice, Științe economice, Istorie etc. În programul cu care am câștigat șefia departamentului, mi-am propus să înființăm Școală doctorală pe domeniul „Ingineria mediului”. În anul 2010, cel care vă vorbește, împreună cu profesorii de specialitate, a reușit să înființeze Școală doctorală pe domeniul „Agronomie”. Eu sunt convins că vom reuși acest lucru și pe domeniul Ingineria Mediului. Departamentul are pagină proprie de web: www.ingmediuoradea.ro.".
Dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța a mai afirmat că departamentul Ingineria Mediului este departamentul fanion al primei facultăți de mediu din România: Facultatea de Protecția Mediului din cadrul Universității din Oradea. Acest lucru este argumentat de activitatea didactică și științifică a cadrelor didactice, de performanțele absolvenților, de faptul că departamentul Ingineria Mediului este singurul departament dintre cele cinci departamente ale facultății care a organizat deja primul simpozion științific studențesc, care desfășoară  activități în spațiul public: luând poziție fermă împotriva folosirii cianurilor în exploatarea aurului la Roșia Montană, sărbătorirea Zilei Mediului, lansări de carte etc.
În continuare, s-au adresat studenților: prof. univ. dr. ing. Nicu Cornel Sabău, șef lucr. dr. ing. Radu Brejea și șef lucr. dr. Ana Maria Supuran (care au rememorat frumoasa aplicație practică realizată în Delta Dunării cu sărbătoriții zilei) și șef lucr. dr. ing. Marinela Bodog.
Citind catalogul la reuniunea de sâmbătă, șef lucr. dr. Monica Costea a primit 37 de confirmări, semn că în sală au fost prezenți 37 de absolvenți, care au depănat amintiri și au vorbit despre activitatea lor. E de remarcat faptul că majoritatea absolvenților promoției lucrează în domeniu.
„Cu acest prilej, fiecărui absolvent i s-a acordat câte o diplomă, care să-i reamintească faptul că au trecut 10 ani de la absolvirea facultății”, ne-a mai spus directorul departamentului „Ingineria Mediului”, distinsul profesor universitar dr. ing. Cornel Domuța. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Inginerii de mediu s-au adunat la 10 ani de la absolvire.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:19 Ora de vară a Europei de Est