Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea – a IV-a oară, consecutiv, Școală Europeană

Singuri în județul Bihor: de 10 ani - Școală Europeană

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea – a IV-a oară, consecutiv, Școală Europeană

Luni, 20 mai 2013, Sala „I. Ghe. Duca” a Palatului Parlamentului a găzduit festivitatea de premiere a Competiției „Școală Europeană. 2013”.

Delegațiile celor trei școli câștigătoare din județul Bihor: C.S.E.I. Nr. 1 Oradea, Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita și Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, însoțite de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bihor: inspectorul școlar general adjunct, dl prof. Nicolae-Ioan Avram și inspectorul școlar pentru mentorat și proiecte educaționale, doamna profesor Elena Moțoc-Chivari, s-au întors acasă fiecare cu diploma, trofeul, un minunat buchet de trandafiri și un premiu în valoare de 5.000 de lei.
Această distincție (acest titlu) certifică implementarea la standarde europene a proiectelor, dar mai ales impactul acestora la nivel instituțional și modalitatea în care rezultatele au fost valorificate.
Competiția „Școala Europeană” a debutat în 2004. O dată obținut, titlul are o valabilitate de trei ani, după care pe baza unui dosar de concurs trebuie recâștigat. Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea a candidat de la prima ediție, obținând acest titlu în 2004, 2007 și 2010 și pentru a patra oară, consecutiv, în 2013, până în 2011, fiind prima și singura „Școală Europeană” din județul Bihor.
Printre personalitățile aflate în prezidiu, alături de ministrul Educației Naționale, dl Remus Pricopie, s-au numărat: dna Liliana Preoteasa, dna Ecaterina Andronescu, dna Monica Calota și dna Marinica Stoian. Aceste personalități au premiat cele 64 de unități de învățământ preuniversitar desemnate câștigătoare la cea de-a X-a ediție a acestei competiții, în care s-au înscris 116 unități de învățământ preuniversitar din 36 de județe și din municipiul București.
Doamna prof. Ecaterina Andronescu a oferit școlilor câștigătoare și câte o „Diplomă de merit” pentru „eforturile deosebite de integrare a învățământului românesc în spațiul european al educației”, în calitate de președinte al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Senatul României. „În momentul înmânării diplomei ne-a felicitat în mod deosebit pentru calitatea de școală specială”, ne-a declarat directorul adjunct al școlii noastre, doamna profesor Carmen Ilisie.
„Emoția și mândria resimțite de noi, cei care am reprezentat Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea la acest eveniment (director adjunct - prof. Carmen Ilisie și coordonator de proiecte, prof. Teodora Pantazi) a atins cote maxime când școala a fost nominalizată printre cele șapte instituții la nivel național (Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea, Colegiul Economic din Buzău, Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgoviște, Colegiul Național „O. Goga” din Sibiu, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare, Liceul „Ștefan Procopiu” din Vaslui și Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Deva), care dețin titlul de zece ani, neîntrerupt. Dna Monica Calota, director al A.N.P.C.D.E.F.P., a recompensat aceste școli, numite de domnia sa „crema  cremelor” cu o Diplomă de excelență pentru merite deosebite în promovarea cooperării europene”, ne-a spus încă emoționată doamna profesor Teodora Pantazi.
„Îmi permit să reproduc expresia auzită de la o doamnă director prezentă la festivitate, care considera acest trofeu: „Oscarul pentru management în învățământ”. Echipa managerială consideră acest nou titlu o mare responsabilitate, o nouă și permanentă provocare care ne onorează și ne obligă în același timp să menținem activitatea școlară și extrașcolară la înalte standarde de performanță, să creăm cadrul adecvat dezvoltării personale la elevii cu CES și totodată un spațiu care să motiveze cadrele didactice spre formare și perfecționare continuă”, a concluzionat directorul C.S.E.I. Nr.1 Oradea, doamna profesor Lucia Popa. (P.T.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea – a IV-a oară, consecutiv, Școală Europeană.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:35:21 Ora standard a Europei de Est