Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea – a IV-a oară, consecutiv, Școală Europeană

Singuri în județul Bihor: de 10 ani - Școală Europeană

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea – a IV-a oară, consecutiv, Școală Europeană

Luni, 20 mai 2013, Sala „I. Ghe. Duca” a Palatului Parlamentului a găzduit festivitatea de premiere a Competiției „Școală Europeană. 2013”.

Delegațiile celor trei școli câștigătoare din județul Bihor: C.S.E.I. Nr. 1 Oradea, Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita și Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, însoțite de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bihor: inspectorul școlar general adjunct, dl prof. Nicolae-Ioan Avram și inspectorul școlar pentru mentorat și proiecte educaționale, doamna profesor Elena Moțoc-Chivari, s-au întors acasă fiecare cu diploma, trofeul, un minunat buchet de trandafiri și un premiu în valoare de 5.000 de lei.
Această distincție (acest titlu) certifică implementarea la standarde europene a proiectelor, dar mai ales impactul acestora la nivel instituțional și modalitatea în care rezultatele au fost valorificate.
Competiția „Școala Europeană” a debutat în 2004. O dată obținut, titlul are o valabilitate de trei ani, după care pe baza unui dosar de concurs trebuie recâștigat. Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea a candidat de la prima ediție, obținând acest titlu în 2004, 2007 și 2010 și pentru a patra oară, consecutiv, în 2013, până în 2011, fiind prima și singura „Școală Europeană” din județul Bihor.
Printre personalitățile aflate în prezidiu, alături de ministrul Educației Naționale, dl Remus Pricopie, s-au numărat: dna Liliana Preoteasa, dna Ecaterina Andronescu, dna Monica Calota și dna Marinica Stoian. Aceste personalități au premiat cele 64 de unități de învățământ preuniversitar desemnate câștigătoare la cea de-a X-a ediție a acestei competiții, în care s-au înscris 116 unități de învățământ preuniversitar din 36 de județe și din municipiul București.
Doamna prof. Ecaterina Andronescu a oferit școlilor câștigătoare și câte o „Diplomă de merit” pentru „eforturile deosebite de integrare a învățământului românesc în spațiul european al educației”, în calitate de președinte al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Senatul României. „În momentul înmânării diplomei ne-a felicitat în mod deosebit pentru calitatea de școală specială”, ne-a declarat directorul adjunct al școlii noastre, doamna profesor Carmen Ilisie.
„Emoția și mândria resimțite de noi, cei care am reprezentat Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea la acest eveniment (director adjunct - prof. Carmen Ilisie și coordonator de proiecte, prof. Teodora Pantazi) a atins cote maxime când școala a fost nominalizată printre cele șapte instituții la nivel național (Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea, Colegiul Economic din Buzău, Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgoviște, Colegiul Național „O. Goga” din Sibiu, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare, Liceul „Ștefan Procopiu” din Vaslui și Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Deva), care dețin titlul de zece ani, neîntrerupt. Dna Monica Calota, director al A.N.P.C.D.E.F.P., a recompensat aceste școli, numite de domnia sa „crema  cremelor” cu o Diplomă de excelență pentru merite deosebite în promovarea cooperării europene”, ne-a spus încă emoționată doamna profesor Teodora Pantazi.
„Îmi permit să reproduc expresia auzită de la o doamnă director prezentă la festivitate, care considera acest trofeu: „Oscarul pentru management în învățământ”. Echipa managerială consideră acest nou titlu o mare responsabilitate, o nouă și permanentă provocare care ne onorează și ne obligă în același timp să menținem activitatea școlară și extrașcolară la înalte standarde de performanță, să creăm cadrul adecvat dezvoltării personale la elevii cu CES și totodată un spațiu care să motiveze cadrele didactice spre formare și perfecționare continuă”, a concluzionat directorul C.S.E.I. Nr.1 Oradea, doamna profesor Lucia Popa. (P.T.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea – a IV-a oară, consecutiv, Școală Europeană.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:35 Ora de vară a Europei de Est