Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Unsprezece lecții despre școală și viață, de la Bill Gates

De la Lorand Soares Szasz

Unsprezece lecții despre școală și viață, de la Bill Gates

Acest articol este scris în special pentru cei care sunteți sau veți fi părinți.

În loc de a sta pe Facebook sau a viziona un film, citiți-i ceva copilului vostru înainte de culcare… în fiecare zi, cel puțin o lună.
Bill Gates a ținut un discurs la un liceu despre 11 lecții pe care nu le-ai învățat și nu le vei învăța la școală. El a scos în evidență faptul că sentimentul de automulțumire și învățăturile „corecte” din punctul de vedere al politicilor educaționale au creat o generație de copii care nu au deloc noțiunea de realitate și despre felul în care realitatea aceasta i-a destinat eșecului în lumea reală.
Cele 11 lecții recomandate de Bill Gates
Lecția nr. 1:
Viața nu e dreaptă – obișnuiește-te cu ideea!
Lecția nr. 2:
Lumii prea puțin îi pasă de stima ta de sine. Lumea se așteaptă sa realizezi ceva ÎNAINTE de a fi mulțumit de tine însuți.
Lecția nr. 3:
Nu vei câștiga 60.000$ pe an de îndată ce părăsești băncile școlii. Nu vei fi vicepreședintele vreunei companii cu telefon în mașină decât atunci când vei fi muncit pentru acestea.
Lecția nr. 4:
Crezi că profesorul tău e sever?
Stai să vezi când o sa ai un șef!
Lecția nr. 5:
A lucra într-un fast-food nu este ceva sub demnitatea ta. Bunicii tăi aveau o altă denumire pentru asta: o numeau șansă.
Lecția nr. 6:
Dacă o dai în bară, nu e vina părinților tăi, așa că nu te mai smiorcăi în legătură cu greșelile tale, ci învață din ele.
Lecția nr. 7:
Înainte de a te fi născut, părinții tăi nu erau atât de plicticoși ca acum. Au ajuns așa din cauză că trebuie să-ți plătească cheltuielile, să-ți spele hainele și să te asculte pe tine spunându-le cât de grozav te crezi. Așa că înainte de a te porni să salvezi jungla de paraziți ai generației părinților tăi, încearcă să-ți despăduchezi propriul dulap.
Lecția nr. 8:
Poate că școala ta a scăpat de învingători și învinși, însă viața NU. În unele școli s-au abolit corigențele și elevul poate încerca de câte ori vrea el să dea răspunsul corect la o întrebare. Asta nu seamănă, deloc, cu NIMIC din viața reală.
Lecția nr. 9:
Viața nu se împarte în semestre. Nu ai verile libere și pe foarte puțini angajatori îi interesează să te ajute sa „te regăsești”. Faci asta în timpul liber.
Lecția nr. 10:
Ce vezi la televizor NU e viața reală. În viața reală oamenii chiar trebuie să mai plece din cafenele și să meargă la serviciu.
Lecția nr. 11:
Fiți amabili cu tocilarii. Există șansa ca în viitor să lucrați pentru vreunul dintre ei.
Super discurs!
M-am gândit să adaug și eu câteva lecții din experiența mea cu școala.
Cele 5 lecții pe care le-am învățat pe pielea mea
Lecția nr. 12:
Școala te-a învățat să dai răspunsuri, nu să pui întrebări. Dar, în viață, cel care avansează este cel care pune întrebări. Albert Einstein mărturisește că secretul lui se datorează mamei lui formidabile. Pentru că în fiecare zi îl întreba când venea de la școală: „Ai pus o întrebare bună azi?”. Cel care pune o întrebare poate fi prost câteva secunde, cel care nu pune întrebări poate rămâne prost pentru totdeauna.
Lecția nr. 13:
Dacă ai impresia că nu mai este nevoie să înveți, te înșeli amarnic. E ca și cum ți-ai cumpăra o mașină și ai alimenta-o cu benzină o singură dată. În viață ai nevoie să înveți continuu, să „alimentezi cu benzină” în fiecare zi.
Lecția nr. 14:
Nu ignora nici un lucru învățat la școală, pentru că habar n-ai când te va ajuta în viață. Lucruri care ți se par absurde la școală, într-o zi s-ar putea să îți schimbe viața.
Lecția nr. 15:
Fă mai mult decât ți se cere. Dacă ai cinci exerciții de făcut, fă șapte. Dacă ai de citit o carte, citește două. Oamenii care progresează sunt cei care fac mai mult decât li se cere.
Lecția nr. 16:
Cea mai mare lecție pe care trebuie să o înveți în școală este integritatea. Acesta este ingredientul care face diferența între oamenii de succes și cei care visează la succes.
Acestea sunt gândurile mele…
Tu cu ce ai mai completa această listă de recomandări?
Lorand Soares Szasz

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 05:48:58 Ora de vară a Europei de Est