Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Unsprezece lecții despre școală și viață, de la Bill Gates

De la Lorand Soares Szasz

Unsprezece lecții despre școală și viață, de la Bill Gates

Acest articol este scris în special pentru cei care sunteți sau veți fi părinți.

În loc de a sta pe Facebook sau a viziona un film, citiți-i ceva copilului vostru înainte de culcare… în fiecare zi, cel puțin o lună.
Bill Gates a ținut un discurs la un liceu despre 11 lecții pe care nu le-ai învățat și nu le vei învăța la școală. El a scos în evidență faptul că sentimentul de automulțumire și învățăturile „corecte” din punctul de vedere al politicilor educaționale au creat o generație de copii care nu au deloc noțiunea de realitate și despre felul în care realitatea aceasta i-a destinat eșecului în lumea reală.
Cele 11 lecții recomandate de Bill Gates
Lecția nr. 1:
Viața nu e dreaptă – obișnuiește-te cu ideea!
Lecția nr. 2:
Lumii prea puțin îi pasă de stima ta de sine. Lumea se așteaptă sa realizezi ceva ÎNAINTE de a fi mulțumit de tine însuți.
Lecția nr. 3:
Nu vei câștiga 60.000$ pe an de îndată ce părăsești băncile școlii. Nu vei fi vicepreședintele vreunei companii cu telefon în mașină decât atunci când vei fi muncit pentru acestea.
Lecția nr. 4:
Crezi că profesorul tău e sever?
Stai să vezi când o sa ai un șef!
Lecția nr. 5:
A lucra într-un fast-food nu este ceva sub demnitatea ta. Bunicii tăi aveau o altă denumire pentru asta: o numeau șansă.
Lecția nr. 6:
Dacă o dai în bară, nu e vina părinților tăi, așa că nu te mai smiorcăi în legătură cu greșelile tale, ci învață din ele.
Lecția nr. 7:
Înainte de a te fi născut, părinții tăi nu erau atât de plicticoși ca acum. Au ajuns așa din cauză că trebuie să-ți plătească cheltuielile, să-ți spele hainele și să te asculte pe tine spunându-le cât de grozav te crezi. Așa că înainte de a te porni să salvezi jungla de paraziți ai generației părinților tăi, încearcă să-ți despăduchezi propriul dulap.
Lecția nr. 8:
Poate că școala ta a scăpat de învingători și învinși, însă viața NU. În unele școli s-au abolit corigențele și elevul poate încerca de câte ori vrea el să dea răspunsul corect la o întrebare. Asta nu seamănă, deloc, cu NIMIC din viața reală.
Lecția nr. 9:
Viața nu se împarte în semestre. Nu ai verile libere și pe foarte puțini angajatori îi interesează să te ajute sa „te regăsești”. Faci asta în timpul liber.
Lecția nr. 10:
Ce vezi la televizor NU e viața reală. În viața reală oamenii chiar trebuie să mai plece din cafenele și să meargă la serviciu.
Lecția nr. 11:
Fiți amabili cu tocilarii. Există șansa ca în viitor să lucrați pentru vreunul dintre ei.
Super discurs!
M-am gândit să adaug și eu câteva lecții din experiența mea cu școala.
Cele 5 lecții pe care le-am învățat pe pielea mea
Lecția nr. 12:
Școala te-a învățat să dai răspunsuri, nu să pui întrebări. Dar, în viață, cel care avansează este cel care pune întrebări. Albert Einstein mărturisește că secretul lui se datorează mamei lui formidabile. Pentru că în fiecare zi îl întreba când venea de la școală: „Ai pus o întrebare bună azi?”. Cel care pune o întrebare poate fi prost câteva secunde, cel care nu pune întrebări poate rămâne prost pentru totdeauna.
Lecția nr. 13:
Dacă ai impresia că nu mai este nevoie să înveți, te înșeli amarnic. E ca și cum ți-ai cumpăra o mașină și ai alimenta-o cu benzină o singură dată. În viață ai nevoie să înveți continuu, să „alimentezi cu benzină” în fiecare zi.
Lecția nr. 14:
Nu ignora nici un lucru învățat la școală, pentru că habar n-ai când te va ajuta în viață. Lucruri care ți se par absurde la școală, într-o zi s-ar putea să îți schimbe viața.
Lecția nr. 15:
Fă mai mult decât ți se cere. Dacă ai cinci exerciții de făcut, fă șapte. Dacă ai de citit o carte, citește două. Oamenii care progresează sunt cei care fac mai mult decât li se cere.
Lecția nr. 16:
Cea mai mare lecție pe care trebuie să o înveți în școală este integritatea. Acesta este ingredientul care face diferența între oamenii de succes și cei care visează la succes.
Acestea sunt gândurile mele…
Tu cu ce ai mai completa această listă de recomandări?
Lorand Soares Szasz

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:21:14 Ora standard a Europei de Est