Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cununie la Primăria Oșorhei și 10 ore de folclor pe scena de la Alparea

Duminică, la Serbările comunei Oșorhei

Cununie la Primăria Oșorhei și 10 ore de folclor pe scena de la Alparea

Duminică (21 iulie 2013), în cea de-a treia zi a Serbărilor comunei Oșorhei, la Primăria Oșorhei a fost oficiată o cununie, iar pe scena Serbărilor de la Alparea, a avut loc un maraton folcloric de 10 ore, înregistrat de Hora TV.

Casă de piatră!
Traian Gomboș din Fughiu și Camelia Ofrim din Filipeștii de Pădure (de 24 și respectiv 20 de ani) și-au unit destinele duminică, la Primăria din Oșorhei. Curios este că ei s-au cunoscut și s-au plăcut tocmai în… Belgi; acolo și-au găsit de lucru.
Noi le dorim „Casă de piatră! Și, de ce nu și o vilă… în România!
Maratonul folcloric de la Alparea
Ziua de duminică a fost una de pomină pentru iubitorii de folclor prezenți la Serbările comunei Oșorhei.
Maratonul muzicii și dansurilor populare tradiționale a fost deschis de membrii Ansamblului folcloric al Școlii Gimnaziale „Aurel Pop” din Oșorhei, instruiți de doamna profesor Valerica Negruț. Tot din categoria tinerelor speranțe, au evoluat pe scenă micii artiști: Cătălin Bulgaru din Oșorhei (elev în clasa a II-a B la C.N. „Iosif Vulcan” Oradea, elevul dnei profesor Rodica Panti), care face canto popular la Palatul Copiilor și Elevilor, cu prof. Ana-Maria Gal; Bianca Rișco din Botean, eleva dnei înv. Maria Boța. Bianca face canto cu dna Felicia Costin și are deja imprimat un CD cu 13 piese, lansat la Hora TV, în 13 mai; Larisa Deac are doar 7 ani și este elevă în clasa I la Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea. Și ea face canto tot cu dna Felicia Costin; Maria Alexandra Secan are 8 ani și învață la Liceul de Artă. La o vârstă atât de fragedă, Maria e obișnuită cu scena de câțiva ani. Eleva dnei Corina Szatmari și-a lansat CD-ul în 24 aprilie, tot la Hora TV și deține deja câteva premii și mențiuni; Anca Pavel e ca și absolventă a Liceului de Artă. După Anca, au urcat pe scenă membrii și colaboratorii Ansamblului „Poienarii”, coordonat de Romina Nemeș. Ei au prezentat un dans popular din Botean și soliști vocali: Romina Nemeș, Iulia Lucaciu, Flavia Sferle, Feciorii Bihorului (Remus Bondar, Călin Ban, Aurel Ionoi și Ciprian Mocan), o „păpușă” de șase anișori – Coita Monica din Dobrești, interpretând „Buna me de la Dobrești”; ea a fost urmată de solista Veronica Stoicu; acompaniamentul muzical a fost realizat de: Florin Sfârlea – la vioară, Călin Bacrău – la clape și Mircea Rediș – la tobă.  
După Ansamblul maghiar din Borș, au evoluat pe scenă: Radu Barbura, Aurica Vaida, Lia Bereș (cu Jesica, alături, în vârstă de 3 anișori) și Ana-Maria Gal.
Apoi, maestrul coregraf al Ansamblului „Bihorul”, dl Ioan Silaghi, ne-a propus să cunoaștem echipa tânără (dansatori și soliști cu vârsta de la 7 la 25 de ani): Andrada Crăciun, Diana Tulea, Camelia Szanto Torja, Romina Suciu și Simona Brișcan; urmate de Ansamblul și taraful „Crișana”, condus de Nazarius Varga, soliști: Ioana Urs, Violeta Gherman și Vlad Ștef. Tinerii soliști au încălzit atmosfera pentru cei doi veterani profesioniști: Voichița Mihoc și Florica Duma. Ca în perioada sa de glorie, doamna Duma a fost bisată la greu! Gheața fiind spartă, regalul artistic a continuat pe aceleași coordonate, cu soliști vocali și instrumentiști îndrăgiți: orchestra familiei Varga („Zbiciu”), Corina Szatmari, Dan Moisa, la vioară cu goarnă (și el nepot de-al maestrului „Zbiciu”), Cătălin Varga – fiul, Călin Varga – tatăl (în dialog, la viori cu goarnă, în premieră), urmați de un nou duet la viori cu goarnă, bunicul și nepotul („Zbiciu” și Nazarius); Alex de la Oradea a interpretat două piese, după care scena a fost monopolizată de Mirela Petrean („Cu ce m-am ales în viață”), care a „aprins” publicul, pregătindu-l pentru maestrul Vasile Coca, de la Hora TV, care a făcut show, îmbinând armonios cântecele cu lipici la public cu bancurile bune. Iar după un alt solist îndrăgit, Cornel Borza, care a cântat mai mult din mijlocul publicului, s-a lăsat cortina peste ediția a V-a a Serbărilor, dar nu oricum, ci cu un superb foc de artificii la care, până și Luna a stat în loc, să admire frumusețea spectacolului de lumini de pe cerul Oșorheiului la miez de noapte! (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (109 poze), accesați Galeria foto: Cununie la Primăria Oșorhei și 10 ore de folclor pe scena de la Alparea.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:52:28 Ora de vară a Europei de Est