Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Meșteri vestiți și artiști renumiți

La cea de-a 20-a ediție a Târgului meșterilor populari

Meșteri vestiți și artiști renumiți

A 20-a ediție a „Târgului meșterilor populari”, desfășurată în Parcul Bălcescu, între l9 - 21 iulie 2013, a reunit peste 80 de reprezentanți ai meșteșugurilor și artelor tradiționale românești și ale minorităților din toată țara, care au expus o gamă variată de produse și obiecte de artizanat și artistice, majoritatea de mare interes și de o deosebită calitate, reliefând, încă o dată, nepieritorul spirit creativ al satului românesc.

Mii de vizitatori au admirat, în cele trei zile, obiecte de ceramică, lemn, icoane pe sticlă și pictură naivă, costume populare și țesături și cusături de interior, podoabe și găteli, obiecte gospodărești și instrumente muzicale tradiționale, produse culinare etc, bucurându-se apoi de spectacole folclorice, care au descrețit frunțile și au adus buna dispoziție în sufletul iubitorilor de vers și melodie autentice.
După cum remarcam deja, spectacolele folclorice au atras un public numeros, ele desfășurându-se până târziu în noapte și reunind formații și soliști vocali și instrumentiști, reprezentative pentru specificul Bihorului,  încântând și ridicând de numeroase ori în picioare publicul, care a răsplătit cu aplauze și ovații efortul și talentul, prestația artistică și frumusețea costumelor populare și a actanților, evoluția lor fiind mai mult decât remarcabilă. De altfel, majoritatea artiștilor participanți sunt recunoscuți și în țară, și în străinătate, ei fiind protagoniștii unor festivaluri de tradiție și amploare, de unde s-au întors mereu cu premii, apreciați fiind pentru harul și devoțiunea lor pentru universul rural, cântec și dans.
În această conjunctură, trebuie remarcate, în primul rând, Ansamblurile „Dumbrava” și a Căminului Cultural din Șuncuiuș, cu extraordinarii lor reprezentanți și costume, jocuri bătrânești și de tineri, de pe Crișul Repede, dar și „Miorița” din Salonta, „Cununița” din Beiuș, „Plaiurile Crișului Repede” din Sîntandrei, „Vatra” din Derna, „Cununița” din Mădăras, Ansamblul Căminului Cultural din Borumblaca, „Ardeleana” din Tulca, „Muguri și mlădițe de tezaur” din Beiuș, „Moșuț” din Vadu-Crișului, „Codrenii” din Roșia etc, care au oferit o gamă variată și profesionistă de suite de dansuri din întreg arealul etnofolcloric bihorean. Acestor formații, care au evoluat la cote superioare, pătrunzând în inima publicului prin cântec și emoție artistică, s-au alăturat soliștii deja afirmați în peisajul  cântecului popular: Violeta Gherman, Corina Lele-Ionescu, Daniela Rada, Anamaria Gal, Roxana Ilisie, Anca Pavel, Sabina Leonte-Alb, Romina Nemeș, Ioana Urs, Lavinia Chifor, Andrada Tulvan, Andrada Crăciun, Simona Cap, alături de care și-au etalat calitățile: Adriana Știube, Andrada Oros, Mădălina Ilea, Flavia Sferle, Ionuț Purge, Alexandru Trandafir etc, dar și Veronica Nicodim-Stoicu, Ileana Grațiana Pop și „Feciorii Bihorului”.
Să mai notăm și prezentarea spectacolelor, care a fost realizată de Violeta Gherman, o interpretă și un tânăr intelectual în plină consacrare, care îmbină farmecul cu distincția, realizând agreabile și elevate comunicări cu publicul, care i-a oferit dragoste și aprecieri unanime.
Organizat de Muzeul Tării Crișurilor, care a avut în Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor mai mult decât un partener serios și competent, Târgul meșterilor populari de anul acesta a fost, indubitabil, unul dintre evenimentele majore de manifestare a culturii tradiționale românești, cu accent pe Bihor. Să-i felicităm pe organizatori și să le urmăm să nu coboare niciodată ștacheta! (A.D.)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:03:49 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...