Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mii de pelerini s-au învrednicit să ajungă la Mormântul Părintelui Arsenie Boca

Sâmbătă, în Ziua Sfântului Prooroc Ilie

Mii de pelerini s-au învrednicit să ajungă la Mormântul Părintelui Arsenie Boca

Sâmbătă, 20 iulie 2013, în Ziua Sfântului Prooroc Ilie, Eurovacanța a organizat pelerinaj la Mormântul Părintelui Arsenie Boca - „Duhovnicul Neamului” și „Sfântul Ardealului”.

La ora 5.00, din Oradea, au plecat două autocare și un microbuz, cu peste 100 de pelerini, însoțiți de Alina Giurgiu, managerul general al agenției, Ioana și Diana. De la Prislop, unii aveau să-și continue drumul până în Delta Dunării.
La plecare, managerul general a rostit Rugăciunea la vreme de călătorie, iar pe drum, atmosfera a fost întreținută de la microfon și difuzoarele autocarului, cu acatistul Sfântului Prooroc Ilie, cu frumoase pricesne și cu un emoționant material video despre Părintele Arsenie Boca.
Un popas în „Panteonul Moților”
Ajungând la Þebea, am făcut un popas la Gorunul lui Horea. Cităm de pe un pliant: „Aici, în locul numit „Panteonul Moților”, se găsește Gorunul lui Horea. Sub acest copac, Horea i-a chemat la luptă pe moții iobagi. Lângă acest gorun (aflat în cimitirul satului) este îngropat Avram Iancu”.
Ne-am continuat drumul până la  Mănăstirea Crișan; de la microfon, ni s-au dat primele informații despre mănăstirea pe care urma să o vizităm, cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Vaca, o mănăstire ortodoxă situată în satul Crișan, din comuna Ribița, județul Hunedoara. În biserica mănăstirii, aproape de intrare, există o pictură care îi înfățișează pe Horea, Cloșca și Crișan, alături de Avram Iancu, iar din Pisanie, aflăm „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului, și cu împreună lucrarea Sfântului Duh, s-a zidit Biserica Mănăstirii Crișan cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, între anii 1992 – 2005, și s-a sfințit astăzi, 22 octombrie 2006…”.  
La Mormântul Părintelui Arsenie Boca, cerul a lăcrimat!
Ajunși la Prislop, la ora Sfintei Liturghii, unii au asistat la slujbă, alții au urcat la Mormântul Părintelui Arsenie Boca, unde s-au adunat mii de pelerini din toată țara, după cum ne-am putut informa de pe numerele de înmatriculare ale autoturismelor, autocarelor și microbuzelor.
Cu toate că timpul a fost splendid pentru pelerinaj, ajungând în fața mormântului, Cerul a lăcrimat, pesemne că Părintele s-a bucurat și ne-a dat de știre lăsând să-i scape câteva lacrimi. Unii își și pregătiseră umbrelele, dar nu au avut motiv să le folosească.
Nu departe de mormânt se poate vedea Crucea și Peștera Sf. Ioan de la Prislop.
La întoarcere, organizatorii pelerinajului ne-au prilejuit o vizită la Mănăstirea  Izbuc din județul Bihor.
Cu 55 de lei de persoană, un pelerinaj la Mormântul Părintelui Arsenie Boca este o adevărată gratuitate și o mână întinsă oricui. A fost o zi binecuvântată, pentru care mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem la Mormântul Părintelui Arsenie Boca, pentru o închinare, o rugăciune, o lumânare și o floare; Părintelui îi mulțumim pentru binecuvântare, dar și Alinei, Ioanei și Dianei pentru pelerinajul oferit, în condiții neașteptate - o atmosferă specifică, de încântare spirituală.
Următorul pelerinaj este anunțat de Eurovacanța pentru 27-28 iulie, la Alba Iulia, cu 100 de lei de persoană, o noapte de cazare la Mănăstirea Dumbrava, cu vizitarea a nenumărate mănăstiri: Crișan, Prislop și Oașa, cu Orașul Unirii, și multe alte popasuri la Aiud, Ramet, Dumbrava, Rimetea, Mihai Vodă, Lupșa și Albac, o adevărată mană cerească!
Pentru mai multe informații și înscrieri, sunați la 0744/ 55.17.97, manager general Alina Giurgiu.
Alina, Ioana și Diana, nota 10 cu felicitări pentru pelerinajul de la Prislop!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (97 de poze), accesați Galeria foto: Mii de pelerini s-au învrednicit să ajungă la Mormântul Părintelui Arsenie Boca.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:52 Ora de vară a Europei de Est