Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mii de pelerini s-au învrednicit să ajungă la Mormântul Părintelui Arsenie Boca

Sâmbătă, în Ziua Sfântului Prooroc Ilie

Mii de pelerini s-au învrednicit să ajungă la Mormântul Părintelui Arsenie Boca

Sâmbătă, 20 iulie 2013, în Ziua Sfântului Prooroc Ilie, Eurovacanța a organizat pelerinaj la Mormântul Părintelui Arsenie Boca - „Duhovnicul Neamului” și „Sfântul Ardealului”.

La ora 5.00, din Oradea, au plecat două autocare și un microbuz, cu peste 100 de pelerini, însoțiți de Alina Giurgiu, managerul general al agenției, Ioana și Diana. De la Prislop, unii aveau să-și continue drumul până în Delta Dunării.
La plecare, managerul general a rostit Rugăciunea la vreme de călătorie, iar pe drum, atmosfera a fost întreținută de la microfon și difuzoarele autocarului, cu acatistul Sfântului Prooroc Ilie, cu frumoase pricesne și cu un emoționant material video despre Părintele Arsenie Boca.
Un popas în „Panteonul Moților”
Ajungând la Þebea, am făcut un popas la Gorunul lui Horea. Cităm de pe un pliant: „Aici, în locul numit „Panteonul Moților”, se găsește Gorunul lui Horea. Sub acest copac, Horea i-a chemat la luptă pe moții iobagi. Lângă acest gorun (aflat în cimitirul satului) este îngropat Avram Iancu”.
Ne-am continuat drumul până la  Mănăstirea Crișan; de la microfon, ni s-au dat primele informații despre mănăstirea pe care urma să o vizităm, cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Vaca, o mănăstire ortodoxă situată în satul Crișan, din comuna Ribița, județul Hunedoara. În biserica mănăstirii, aproape de intrare, există o pictură care îi înfățișează pe Horea, Cloșca și Crișan, alături de Avram Iancu, iar din Pisanie, aflăm „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului, și cu împreună lucrarea Sfântului Duh, s-a zidit Biserica Mănăstirii Crișan cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, între anii 1992 – 2005, și s-a sfințit astăzi, 22 octombrie 2006…”.  
La Mormântul Părintelui Arsenie Boca, cerul a lăcrimat!
Ajunși la Prislop, la ora Sfintei Liturghii, unii au asistat la slujbă, alții au urcat la Mormântul Părintelui Arsenie Boca, unde s-au adunat mii de pelerini din toată țara, după cum ne-am putut informa de pe numerele de înmatriculare ale autoturismelor, autocarelor și microbuzelor.
Cu toate că timpul a fost splendid pentru pelerinaj, ajungând în fața mormântului, Cerul a lăcrimat, pesemne că Părintele s-a bucurat și ne-a dat de știre lăsând să-i scape câteva lacrimi. Unii își și pregătiseră umbrelele, dar nu au avut motiv să le folosească.
Nu departe de mormânt se poate vedea Crucea și Peștera Sf. Ioan de la Prislop.
La întoarcere, organizatorii pelerinajului ne-au prilejuit o vizită la Mănăstirea  Izbuc din județul Bihor.
Cu 55 de lei de persoană, un pelerinaj la Mormântul Părintelui Arsenie Boca este o adevărată gratuitate și o mână întinsă oricui. A fost o zi binecuvântată, pentru care mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem la Mormântul Părintelui Arsenie Boca, pentru o închinare, o rugăciune, o lumânare și o floare; Părintelui îi mulțumim pentru binecuvântare, dar și Alinei, Ioanei și Dianei pentru pelerinajul oferit, în condiții neașteptate - o atmosferă specifică, de încântare spirituală.
Următorul pelerinaj este anunțat de Eurovacanța pentru 27-28 iulie, la Alba Iulia, cu 100 de lei de persoană, o noapte de cazare la Mănăstirea Dumbrava, cu vizitarea a nenumărate mănăstiri: Crișan, Prislop și Oașa, cu Orașul Unirii, și multe alte popasuri la Aiud, Ramet, Dumbrava, Rimetea, Mihai Vodă, Lupșa și Albac, o adevărată mană cerească!
Pentru mai multe informații și înscrieri, sunați la 0744/ 55.17.97, manager general Alina Giurgiu.
Alina, Ioana și Diana, nota 10 cu felicitări pentru pelerinajul de la Prislop!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (97 de poze), accesați Galeria foto: Mii de pelerini s-au învrednicit să ajungă la Mormântul Părintelui Arsenie Boca.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:18:35 Ora standard a Europei de Est