Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Târgul meșterilor populari, la Oradea – ediția a XX-a

Vineri, sâmbătă și duminică

Târgul meșterilor populari, la Oradea – ediția a XX-a

An de an, dl director Aurel Chiriac invită la Oradea, la Târgul meșterilor populari, cei mai vrednici meșteri populari din țară, dar nu numai.

La cea de-a XX-a ediție, desfășurată vineri, sâmbătă și duminică (19 – 21 iulie 2013), așa după cum a estimat dl director, s-a înregistrat o participare record, în jur de 150 de meșteri populari. Printre ei, ne-am revăzut cu „abonații” târgului orădean, între care Maria Zapca din Săpânța, Maramureș, care estimează o participare personală record la târgul nostru, cam 13 ediții.
„Vin cu mult drag la Oradea!”
„Ceea ce se întâmplă aici, nu găsim nicăieri în țară. Dl director Aurel Chiriac ne primește cu atâta drag de fiecare dată! În fiecare dimineață vine să ne salute, ne întreabă dacă avem probleme, ne decontează drumul și cazarea..., dar manifestă și exigență pentru că vrea ca totul să iasă ca la carte”, ne spune doamna Maria. Lângă noi, o fetiță de trei ani, Anisia, ținea să vadă cum îi stă o pălărioară de oșean pe cap, iar dna Maria s-a bucurat de bucuria Anisiei.
Tot din Maramureș, vine cu sumane, pieptare, papuci de casă și pălincă de prune și dl Pop Gheorghe, din Dușești. Ne-au atras atenția sticlele, care aveau înăuntru, nu mere, pere, prune sau struguri, ci scăriță sau vârtelniță. Ăsta da meșteșug!
-Cum ați reușit să le vârâți înăuntru? întrebăm noi.
-Nu pot să vă răspund pentru că nu eu le fac, eu doar am turnat țuica să se coloreze, țuica, nu sticla. Vorbiți cu Toader din Bârsana. El le face!
Cornul de vânătoare sună. Ne apropiem de standul dlui Vitz Tiberiu, din Cluj - Napoca. Un domn tocmai scoate banii și plătește…două milioane (200 de lei) pentru un corn. Facem stânga împrejur și dăm de dl Dumitru Copil din Timișoara, tot o veche cunoștință. Același domn, care a cumpărat cornul de vânătoare, se interesează și de o potcoavă (care să-i poarte noroc). Ne arătăm curioși să aflăm ce face cu cornul și potcoava. Dl  Daniel Vlad le-a cumpărat pentru Pensiunea „Varadia” (din Calea Sîntandreiului).
Dăm cu ochii de nenea Popa care a venit la târg cu bicicleta, dar nu să o vândă. Preferă bicicleta în locul taxiului. L-am surprins povestind cu făuritorul de icoane pe sticlă de la Palatul Copiilor și Elevilor, dl profesor Gheorghe Costea. Dl profesor ține să se mândrească cu doi dintre ucenicii săi, elevi care deprind tainele picturii pe sticlă. „În iunie, Murg Ionuț ne-a adus premiul I de la Târgu Jiu, de la concursul „Pe fir de baladă”, iar Rad Antonie, premiul II. În 24 aprilie, Antonie și Ionuț au obținut fiecare câte un premiu I la Festivalul de meșteșuguri populare tradiționale „Mâini de aur” de la Huedin”.
Pe soții Aurelia și George Marincu, din comuna Valu lui Traian, județul Constanța, nu i-am mai văzut cu sculpturi pe la târgul nostru. „Nici nu aveați cum de vreme ce venim pentru prima oară la Oradea, ne lămurește dna Aurelia. De patru ani ieșim la târg. Până acum am fost la Brașov, Craiova, București, Tulcea Pitești, iar acum și la Oradea”. Admirăm superbele sculpturi, tablourile „Căruța cu cai”, „Căruța cu boi”…fiecare din cele două tablouri impresionante i-au luat sculptorului câte trei săptămâni de lucru.
Dna Filoteia Drajmici, din Paltinu, Suceava vine la târg, la Oradea, de 20 de ani, de la prima ediție. Am găsit-o povestind cu doamna Rodica Sandu, din Bucovina, pripășită prin Oradea. Doamna Filoteia încondeiază ouă cu motive bătrânești, tradiționale.
Multe sunt de văzut și de povestit la un târg de trei zile… Nu ne-am lăsat până nu l-am întâlnit pe nea Toader din Bârsana; doream să aflăm cum ajung scărițele și vârtelnițele în sticlă. Dl Toader (Pop Teodor) din Bârsana a fost la viața sa profesor și director, dar și președinte al Sfatului Popular, în vechiul regim. De 10 ani e pensionar și sculptează în lemn de prun, dud, nuc, paltin și tei. Pentru a introduce o scăriță sau vârtelniță într-o sticlă, e nevoie de o pensetă specială și de multă-multă răbdare! O zi întreagă îi trebuie pentru un exemplar pentru care nu cere mai mult de 30 de lei. Dar are alături un ajutor, pe Arvai Alexandru din Sighet. Din sculpturi, dl Toader ne-a prezentat pecetarul pentru prescură, cu inscripția „Iisus Hristos învinge”, cheia norocului (compusă din șase piese) și fusul cu țângalău (alcătuit din 24 de piese)…
Sunt de admirat și de lăudat roadele muncii manuale, niște adevărate bijuterii, opere de artă originale! Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul meșterilor populari, la Oradea – ediția a XX-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:29 Ora de vară a Europei de Est