Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Târgul meșterilor populari, la Oradea – ediția a XX-a

Vineri, sâmbătă și duminică

Târgul meșterilor populari, la Oradea – ediția a XX-a

An de an, dl director Aurel Chiriac invită la Oradea, la Târgul meșterilor populari, cei mai vrednici meșteri populari din țară, dar nu numai.

La cea de-a XX-a ediție, desfășurată vineri, sâmbătă și duminică (19 – 21 iulie 2013), așa după cum a estimat dl director, s-a înregistrat o participare record, în jur de 150 de meșteri populari. Printre ei, ne-am revăzut cu „abonații” târgului orădean, între care Maria Zapca din Săpânța, Maramureș, care estimează o participare personală record la târgul nostru, cam 13 ediții.
„Vin cu mult drag la Oradea!”
„Ceea ce se întâmplă aici, nu găsim nicăieri în țară. Dl director Aurel Chiriac ne primește cu atâta drag de fiecare dată! În fiecare dimineață vine să ne salute, ne întreabă dacă avem probleme, ne decontează drumul și cazarea..., dar manifestă și exigență pentru că vrea ca totul să iasă ca la carte”, ne spune doamna Maria. Lângă noi, o fetiță de trei ani, Anisia, ținea să vadă cum îi stă o pălărioară de oșean pe cap, iar dna Maria s-a bucurat de bucuria Anisiei.
Tot din Maramureș, vine cu sumane, pieptare, papuci de casă și pălincă de prune și dl Pop Gheorghe, din Dușești. Ne-au atras atenția sticlele, care aveau înăuntru, nu mere, pere, prune sau struguri, ci scăriță sau vârtelniță. Ăsta da meșteșug!
-Cum ați reușit să le vârâți înăuntru? întrebăm noi.
-Nu pot să vă răspund pentru că nu eu le fac, eu doar am turnat țuica să se coloreze, țuica, nu sticla. Vorbiți cu Toader din Bârsana. El le face!
Cornul de vânătoare sună. Ne apropiem de standul dlui Vitz Tiberiu, din Cluj - Napoca. Un domn tocmai scoate banii și plătește…două milioane (200 de lei) pentru un corn. Facem stânga împrejur și dăm de dl Dumitru Copil din Timișoara, tot o veche cunoștință. Același domn, care a cumpărat cornul de vânătoare, se interesează și de o potcoavă (care să-i poarte noroc). Ne arătăm curioși să aflăm ce face cu cornul și potcoava. Dl  Daniel Vlad le-a cumpărat pentru Pensiunea „Varadia” (din Calea Sîntandreiului).
Dăm cu ochii de nenea Popa care a venit la târg cu bicicleta, dar nu să o vândă. Preferă bicicleta în locul taxiului. L-am surprins povestind cu făuritorul de icoane pe sticlă de la Palatul Copiilor și Elevilor, dl profesor Gheorghe Costea. Dl profesor ține să se mândrească cu doi dintre ucenicii săi, elevi care deprind tainele picturii pe sticlă. „În iunie, Murg Ionuț ne-a adus premiul I de la Târgu Jiu, de la concursul „Pe fir de baladă”, iar Rad Antonie, premiul II. În 24 aprilie, Antonie și Ionuț au obținut fiecare câte un premiu I la Festivalul de meșteșuguri populare tradiționale „Mâini de aur” de la Huedin”.
Pe soții Aurelia și George Marincu, din comuna Valu lui Traian, județul Constanța, nu i-am mai văzut cu sculpturi pe la târgul nostru. „Nici nu aveați cum de vreme ce venim pentru prima oară la Oradea, ne lămurește dna Aurelia. De patru ani ieșim la târg. Până acum am fost la Brașov, Craiova, București, Tulcea Pitești, iar acum și la Oradea”. Admirăm superbele sculpturi, tablourile „Căruța cu cai”, „Căruța cu boi”…fiecare din cele două tablouri impresionante i-au luat sculptorului câte trei săptămâni de lucru.
Dna Filoteia Drajmici, din Paltinu, Suceava vine la târg, la Oradea, de 20 de ani, de la prima ediție. Am găsit-o povestind cu doamna Rodica Sandu, din Bucovina, pripășită prin Oradea. Doamna Filoteia încondeiază ouă cu motive bătrânești, tradiționale.
Multe sunt de văzut și de povestit la un târg de trei zile… Nu ne-am lăsat până nu l-am întâlnit pe nea Toader din Bârsana; doream să aflăm cum ajung scărițele și vârtelnițele în sticlă. Dl Toader (Pop Teodor) din Bârsana a fost la viața sa profesor și director, dar și președinte al Sfatului Popular, în vechiul regim. De 10 ani e pensionar și sculptează în lemn de prun, dud, nuc, paltin și tei. Pentru a introduce o scăriță sau vârtelniță într-o sticlă, e nevoie de o pensetă specială și de multă-multă răbdare! O zi întreagă îi trebuie pentru un exemplar pentru care nu cere mai mult de 30 de lei. Dar are alături un ajutor, pe Arvai Alexandru din Sighet. Din sculpturi, dl Toader ne-a prezentat pecetarul pentru prescură, cu inscripția „Iisus Hristos învinge”, cheia norocului (compusă din șase piese) și fusul cu țângalău (alcătuit din 24 de piese)…
Sunt de admirat și de lăudat roadele muncii manuale, niște adevărate bijuterii, opere de artă originale! Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul meșterilor populari, la Oradea – ediția a XX-a.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:55:44 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...