Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Inaugurarea Centrului de Informare și a Parcului din Alparea

De Zilele comunei Oșorhei

Inaugurarea Centrului de Informare și a Parcului din Alparea

Gospodarii din fruntea Primăriei Oșorhei se țin de cuvânt, fac treabă bună, iar la cea de-a V-a ediție a Zilelor comunei Oșorhei, vin în fața alegătorilor cu noi izbânzi.

Vineri (19 iulie 2013), după premierea excelenței în educație, am participat la inaugurarea Centrului de Informare Arii Protejate „Pădurea de narcise” de la Alparea. Acest nou obiectiv apărut pe harta comunei Oșorhei este rezultatul unui proiect HURO 2013, implementat cu succes în colaborare cu partenerii din Ungaria.
Cealaltă inaugurare îi privește strict și personal pe cetățenii din Alparea. Parcul, dotat cu aparate de joacă cât pentru trei parcuri, a fost înnobilat cu un monument ridicat în cinstea eroilor locali căzuți în cele două războaie mondiale. Dacă parcul constituie întâi de toate bucuria copiilor, monumentul este emblema comunei, un (în)semn că gospodarii din fruntea Primăriei și consilierii prețuiesc cinstea și onoarea, și doresc să răsplătească faptele de arme ale eroilor căzuți, ridicându-le la rang de virtute.
„Cartea de piatră a eroilor este aici!”
Despre Monumentul eroilor și semnificația evenimentului au vorbit dl Dan Poenar, reprezentantul Consiliului Județean Bihor, președintele Asociației Cultul Eroilor și dl profesor Dumitru Filimon.
„Urmașii acestor eroi, cu siguranță, s-au gândit adesea la ei, dar nu au avut unde să pună o floare. Nu au avut un mormânt. Simbolic, astăzi, aici asta facem: creăm un loc unde să venim să-i pomenim și la Ziua eroilor și la alte sărbători, aproape de sfânta biserică, și să le aprindem o lumânare, să punem o floare”, a spus reprezentantul Consiliului Județean.
În cuvântul său, dl profesor Dumitru Filimon a ținut, mai întâi, să se refere la Monografia satului, scrisă de fostul ing. Ioan Þoldan, fiu al satului. Referindu-se la numele eroilor trecuți pe monument, distinsul profesor a dorit să ne asigure că „niciunul din numele cele scrise, asta i-am spus și domnului primar, să nu creadă cineva că eu sau domnul primar sau altcineva a dictat: ăștia sunt eroii satului Alparea. Aceștia reies din documentele găsite în biblioteci, arhive, deci documente scrise. Niciunul din numele scrise pe monumentul de față nu a fost inventat sau omis. Toate au fost găsite în documentele răsfoite de autor”. Așa își încheia dl inginer lucrarea în martie 1974. Din păcate, dl inginer a murit, fără să-și vadă lucrarea tipărită (scrisă pe filele a trei caiete studențești).
Pe acordurile Imnului de Stat al României a fost dezvelit Monumentul eroilor, după care părintele paroh a sfințit monumentul, iar reprezentanții celorlalte culte și confesiuni au fost invitați să rostească rugăciuni. La finalul ceremonialului, au fost depuse coroane de flori. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Inaugurarea Centrului de Informare și a Parcului din Alparea.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:54:08 Ora de vară a Europei de Est