Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Hirotonire de diaconi în Biserica Seminarului din Oradea

Sâmbătă,

Hirotonire de diaconi în Biserica Seminarului din Oradea

A fost sărbătoare sîmbătă, 13 iulie 2013, în parohia greco-catolică „Sfîntul Gheorghe” din Oradea (Biserica Seminarului). Aici au primit harul diaconatului, prima treaptă a Preoției, 8 ipodiaconi care s-au învrednicit de a răspunde chemării Domnului la slujirea cea sfîntă, prin impunerea mîinilor Preasfinției Sale dr. Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, care l-a avut invitat pe Preasfințitul Părinte Giovanni Giudici, episcopul romano-catolic de Pavia, Italia, sosit în urbea de pe malul Crișului Repede cu un grup de preoți și seminariști italieni.

Sărbătoarea a fost solemnă în sine. La orele 8.00, lăcașul de cult s-a umplut de credincioșii veniți să asiste la primirea în rîndul clerului a noilor diaconi. Momentul a fost semnificativ pentru tot poporul prezent de față care a luat parte la prima ceremonie de hirotonire în Biserica Seminarului după recenta retrocedare a acesteia. Cu fețele scăldate de emoție, dar cu privirea inundată de credință și speranță, candidații la hirotonirea sacră au luat parte la întreaga ceremonie fiind așezați în fața iconostasului, așteptînd vremea rînduită pentru hirotonire.
În cadrul Liturghiei Cuvîntului, la predică, ierarhul eparhiei orădene a reliefat principalele învățăminte ale Evangheliei citite în ritul bizantin în ziua pomenirii Sfîntului Arhanghel Gavril. Explicînd cuvintele Mîntuitorului din Evanghelia de la Matei, Preasfințitul Părinte Virgil a spus: „Casa despre care vorbește Mîntuitorul este, de fapt, credința noastră. Ea trebuie zidită pe stîncă, adică pe Hristos. E foarte important acest lucru, mai ales acum, cînd sîntem în Anul Credinței”.
Apoi, după Prefacere, a început ceremonia propriu-zisă a hirotonirii. Candidații au fost prezentați solemn, au făcut trei metanii, după care au primit binecuvîntarea episcopului. A urmat intrarea în altar, prin ușile împărătești, pentru a înconjura Sfînta Masă pe fundalul imnului „Sfinților martiri, care bine v-ați nevoit...”, ceea ce a împletit în inimile tuturor celor de față o emoție trepidantă, iar lacrimile nu s-au lăsat ținute în frîu. Este emoționant să îi slujești Domnului, dar cu atît mai emoționant este momentul în care te oferi lui drept jertfă de iubire și slujire. După acestea, ceremonia și-a urmat cursul firesc.
Noii diaconi, provinenți în mare parte de la Seminarul Sfinții Trei Ierarhi din Oradea, dar și de la Seminarul Sf. Ioan Evanghelistul de la Cluj sunt: Claudiu Boda, Aurel Popa, Bogdan Torjoc, Cristian Bălăneanu, Marcel Rostaș, Fr. Claudiu Ardelean, Cristian Biru și Grațian Guiaș. Între ei este un celibatar și un călugăr, ceilalți servindu-l pe Domnul în cadrul căsătoriei.
Prima hirotonire de diaconi în Biserica Seminarului după retrocedarea ei, cu hramul Sfîntul Gheorghe - purtătorul de biruință, în ziua pomenirii Sfîntului Arhanghel Gavril, numit în popor „arhanghelul cel preasfînt”, cel ce poartă vestea cea bună: iată de ce sărbătoarea a fost mare, iată de ce bucuria a fost nemăsurată. Să îi purtăm în rugăciune pe noii diaconi și să le dorim slujire sfîntă, înrădăcinată în credința în Hristos, „lauda Apostolilor și bucuria martirilor”. Amin!
Fr. Claudiu Ardelean, CSE

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:19:07 Ora standard a Europei de Est