Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Zilele școlii –la a 42-a aniversare

3-6 martie, la C.T. C. Brâncuși

Zilele școlii –la a 42-a aniversare

În fiecare an, la început de primăvară, dascălii și elevii Colegiului Tehnic "Constantin Brâncuși"din Oradea își sărbătoresc patronul spiritual, pe maestrul Constantin Brâncuși, de la a cărui naștere se împlinesc 132 de ani, în timp ce școala care-i poartă numele a ajuns în cel de-al 42-lea an de existență.

 Luni și marți – concursuri și comunicări
Zilele școlii au debutat luni, 3 martie 2008, cu un concurs de biciclete („Pentru o Europă mai curată”), întreceri sportive și jocuri  distractive. La slalomul cu bicicleta printre jaloane, pe primele trei locuri, s-au clasat: Jenei Norbert (din X D, SAM), Marius Hora (X B, SAM) și Tudor Costa (XI A).
Agenda zilei de marți a cuprins concursul tematic tradițional „Din viața lui Brâncuși”, și o sesiune de comunicări științifice (profesori și elevi, de aceeași parte a baricadei). Pentru testarea cunoștințelor celor șapte echipaje înscrise la concursul tematic (a IX-a A, a X-a A și C,a XI-a B,C,D și D, SAM), comisia (alcătuită din ing. Florica Avrămuț, Victoria Filip și Virgil Petruț) a instituit două probe. În stabilirea ierarhiei pe podium, a fost nevoie de un baraj între echipajele claselor a X-a A și C. Mai inspirate, Ioana Ștefan și Georgiana Cârciumaru (din X A) au ocupat primul loc, urmate de Cristian Sorin Balaj și Adrian Mircea Vlad (din X C), respectiv  Anamaria Fodor și Tiberiu Rusu (din XI B).
Sesiunea de comunicări a fost structurată pe cinci secțiuni (limbă și comunicare, matematică și științe ale naturii, om și societate, educație fizică și sport, respectiv tehnologii), având în vedere bogăția și diversitatea lucrărilor înscrise de cei 35 de dascăli și 19 elevi.
Miercuri – concurs de grafică, o întâlnire de suflet și moment artistic  
Astăzi (miercuri), sunt programate trei manifestări: un concurs de desene-grafică (opere brâncușiene), o întâlnire cu profesorii pensionari („Recunoștință slujitorilor școlii”) și un moment artistic (gânduri  închinate mamei, concert de orgă și moment folk, respectiv un minirecital al tarafului școlii).
Joi – omagiu patronului spiritual, concurs, și manifestări cultural-educative
Într-un arc peste timp, directorul colegiului, prof. Mihai Crețu, va face o incursiune în timp, istorie și devenire, rezultate și dezvoltare, aduse „ofrandă” întru cinstirea patronului spiritual (la132 de ani de la naștere).
Concursul tradițional de torturi va pune pe tavă opere brâncușiene dăltuite de elevi și ornate cu frișcă și ciocolată.
Manifestările cultural-educative vor reuni forțele artistice ale colegiului: manechinele  (cu o prezentare de modă), instrumentiștii și folkiștii, pictorii de icoane, dansatorii și tarful școlii, iar redactorii revistei „Febra liceenilor” vor lansa un număr aniversar. (Ov. DAN)
  P.S. Pentru mai multe poze, accesați galeria foto: Zilele școlii –la a 42-a aniversare.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:53:02 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...