Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Economia socială și serviciile sociale în România”

Miercuri, la București, conferința

„Economia socială și serviciile sociale în România”

Miercuri, 3 iulie 2013, la sediul Institutului de Economie Socială București, am participat la Conferința „Economia socială și serviciile sociale în România”.

Principalele obiective ale conferinței au fost: prezentarea raportului de cercetare asupra economiei sociale și a serviciilor sociale în România, al rolului pe care îl ocupă organizațiile cu profil religios în furnizarea de servicii sociale, perspectivele asupra reglementării serviciilor sociale și prezentarea unor studii de caz de către mai multe organizații prezente.
Participanții au reliefat încă o dată rolul pe care organizațiile neguvernamentale îl au în oferirea serviciilor sociale și a dezvoltării comunităților locale, problemele cu care se confruntă și în general, aportul acestui sector în domeniul organizării sociale, precum și în proiectarea politicilor și strategiilor de guvernare la nivel local și național.
Organizațiile celui de-al treilea sector, cum mai este numit, contribuie într-o proporție considerabilă la dezvoltarea economiei naționale având în vedere aportul lor la produsul național brut sau la multiplicarea oportunităților de angajare a forței de muncă. În ultimii ani în special s-a constatat nevoia tot mai acută ca organizațiile neguvernamentale să desfășoare activități aducătoare de venituri pentru a-și asigura sustenabilitatea și a-și reduce dependența de finanțatori externi, dar cadrul legislativ nu este suficient dezvoltat în acest sens. Pe de altă parte, economia socială și întreprinderile sociale sunt concepte relativ noi în România, insuficient cunoscute și înțelese.
Având în vedere experiența de 13 ani pe care o am în acest sector, am menționat demersurile întreprinse până acum în legiferarea economiei sociale în România, în prezent, proiectul de lege fiind în faza de avizare la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
Pentru o mai bună cunoaștere și susținere a dezvoltării economiei sociale, dar și pentru a facilita comunicarea și colaborarea între Parlamentul României și societatea civilă, la cererea participanților, am acceptat să încep demersurile pentru constituirea unui grup de lucru pe economie socială format din parlamentari din toate partidele politice care activează în diferite comisii de specialitate, dar care doresc să înțeleagă mai bine acest sector și să-l susțină atât pe plan legislativ, cât și în localitățile de unde provin. Vom prelua modelul existent la nivelul Parlamentului European unde funcționează un intergrup pe economie socială care desfășoară activități diverse de cunoaștere, promovare și susținere a economiei sociale.
Intenția noastră este să sprijinim și să promovăm al treilea sector, un partener important al autorităților publice pentru furnizarea de servicii de calitate cu costuri mai reduse, creșterea incluziunii sociale și dezvoltarea comunităților locale.
Florica CHERECHEȘ,
deputat PNL

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:40 Ora de vară a Europei de Est