Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Împreună pentru siguranța ta!”

Campania de prevenire a victimizării copiilor

„Împreună pentru siguranța ta!”

Polițiștii bihoreni acționează în centrele de plasament pentru a preveni victimizarea minorilor și delincvența juvenilă.

În perioada iulie – septembrie 2013, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Bihor, împreună cu reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bihor și ai Centrului Regional Oradea – Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, vor desfășura Campania preventivă „Împreună pentru siguranța ta!”, în centrele de plasament și casele de tip familial din Județul Bihor, aflate în subordinea D.G.A.S.P.C. Bihor.
Scopul campaniei îl reprezintă informarea tinerilor cu privire la consecințele unor fapte antisociale și la modalitățile concrete de prevenire a acestora, pentru reducerea delincvenței juvenile și a victimizării copiilor și adolescenților.
Grupul țintă este format din copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani, instituționalizați în 12 centre de plasament și case de tip familial din Municipiul Oradea, Municipiul Beiuș și din comunele bihorene Tinca, Bratca și Popești.
În cadrul campaniei, polițiștii de prevenire bihoreni vor vizita copiii și tinerii din centrele de plasament și îi vor implica activ în discuții având ca teme prevenirea comportamentelor antisociale, cauzele și factorii favorizanți în delincvența juvenilă (anturajul, consumul de alcool, substanțe etnobotanice etc.), consecințele legale și sociale în cazul comiterii de infracțiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracțiuni în plan social), diferitele situații de victimizare în care pot fi implicați minorii și a măsurilor de prevenire pe care orice persoană le poate lua pentru a evita unele situații de victimizare. 
Totodată, reprezentanții Centrului Regional Oradea - Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane vor aborda cu tinerii subiecte legate de prevenirea traficului de persoane.
În cadrul întâlnirilor cu tinerii, vor fi proiectate filme cu mesaje preventive, distribuite materiale cu conținut preventiv și vor fi desfășurate o serie de concursuri de desene și de creație a unor afișe cu mesaj preventiv.
La finalul campaniei, copiii implicați în activitățile preventive derulate de polițiștii bihoreni vor fi recompensați de organizatori cu diplome și premii.
Polițiștii de prevenire bihoreni vă recomandă:
Fii atent atunci când îți alegi prietenii. Evită compania celor agresivi, obraznici sau delincvenți. Când este vorba de prieteni, calitatea contează. Nu cantitatea.
Nu te lăsa influențat de ceilalți, nu comite fapte ilegale. Analizează singur riscurile la care te expui, pe baza propriei experiențe.
Atrage atenția prietenilor asupra consecințelor comiterii de infracțiuni.
Respinge propunerile de a participa la așa –zise „distracții”, precum consumul de alcool sau droguri, distrugeri, violențe fizice și verbale. Aparent te poți simți relaxat, dar alcoolul îți „relaxează” și discernământul - pe acest fond poți face lucruri pe care ulterior le vei regreta.
Nu încerca să rezolvi un conflict prin violență. Apelează la sprijinul celor care te pot ajuta: părinți, profesori, polițiști.
A fi puternic nu înseamnă să fii violent și temut de cei din jur. Violența produce teamă, repulsie și strică relațiile de prieteniile. Alege școala, serviciul, banii, prietenii și familia pentru a-ți construi un viitor așa cum ți-l dorești. Lasă pentru cei slabi violența, consumul de alcool și droguri, faptele ilegale, închisoarea.
Cauzele delincvenței juvenile:
Influența anturajului – mai ales în cazul tinerilor dornici de afirmare rapidă;
Teribilismul și spiritul aventurier- trăsături specifice adolescenților;
Perceperea eronată a valorilor sociale - mirajul îmbogățirii peste noapte și prin orice mijloace;
Lipsa de preocupare pentru activități sportive, culturale în timpul liber;
Consumul de băuturi alcoolice în familie sau în grupul de prieteni;
Lipsa de informații despre viața sexuală, fapt care favorizează implicarea în infracțiuni de viol, perversiuni sexuale etc.
Comunicarea deficitară cu membrii familiei, violență verbală și fizică în relațiile intrafamiliale.
Alina Dinu

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:02:03 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...