Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Împreună pentru siguranța ta!”

Campania de prevenire a victimizării copiilor

„Împreună pentru siguranța ta!”

Polițiștii bihoreni acționează în centrele de plasament pentru a preveni victimizarea minorilor și delincvența juvenilă.

În perioada iulie – septembrie 2013, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Bihor, împreună cu reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bihor și ai Centrului Regional Oradea – Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, vor desfășura Campania preventivă „Împreună pentru siguranța ta!”, în centrele de plasament și casele de tip familial din Județul Bihor, aflate în subordinea D.G.A.S.P.C. Bihor.
Scopul campaniei îl reprezintă informarea tinerilor cu privire la consecințele unor fapte antisociale și la modalitățile concrete de prevenire a acestora, pentru reducerea delincvenței juvenile și a victimizării copiilor și adolescenților.
Grupul țintă este format din copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani, instituționalizați în 12 centre de plasament și case de tip familial din Municipiul Oradea, Municipiul Beiuș și din comunele bihorene Tinca, Bratca și Popești.
În cadrul campaniei, polițiștii de prevenire bihoreni vor vizita copiii și tinerii din centrele de plasament și îi vor implica activ în discuții având ca teme prevenirea comportamentelor antisociale, cauzele și factorii favorizanți în delincvența juvenilă (anturajul, consumul de alcool, substanțe etnobotanice etc.), consecințele legale și sociale în cazul comiterii de infracțiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracțiuni în plan social), diferitele situații de victimizare în care pot fi implicați minorii și a măsurilor de prevenire pe care orice persoană le poate lua pentru a evita unele situații de victimizare. 
Totodată, reprezentanții Centrului Regional Oradea - Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane vor aborda cu tinerii subiecte legate de prevenirea traficului de persoane.
În cadrul întâlnirilor cu tinerii, vor fi proiectate filme cu mesaje preventive, distribuite materiale cu conținut preventiv și vor fi desfășurate o serie de concursuri de desene și de creație a unor afișe cu mesaj preventiv.
La finalul campaniei, copiii implicați în activitățile preventive derulate de polițiștii bihoreni vor fi recompensați de organizatori cu diplome și premii.
Polițiștii de prevenire bihoreni vă recomandă:
Fii atent atunci când îți alegi prietenii. Evită compania celor agresivi, obraznici sau delincvenți. Când este vorba de prieteni, calitatea contează. Nu cantitatea.
Nu te lăsa influențat de ceilalți, nu comite fapte ilegale. Analizează singur riscurile la care te expui, pe baza propriei experiențe.
Atrage atenția prietenilor asupra consecințelor comiterii de infracțiuni.
Respinge propunerile de a participa la așa –zise „distracții”, precum consumul de alcool sau droguri, distrugeri, violențe fizice și verbale. Aparent te poți simți relaxat, dar alcoolul îți „relaxează” și discernământul - pe acest fond poți face lucruri pe care ulterior le vei regreta.
Nu încerca să rezolvi un conflict prin violență. Apelează la sprijinul celor care te pot ajuta: părinți, profesori, polițiști.
A fi puternic nu înseamnă să fii violent și temut de cei din jur. Violența produce teamă, repulsie și strică relațiile de prieteniile. Alege școala, serviciul, banii, prietenii și familia pentru a-ți construi un viitor așa cum ți-l dorești. Lasă pentru cei slabi violența, consumul de alcool și droguri, faptele ilegale, închisoarea.
Cauzele delincvenței juvenile:
Influența anturajului – mai ales în cazul tinerilor dornici de afirmare rapidă;
Teribilismul și spiritul aventurier- trăsături specifice adolescenților;
Perceperea eronată a valorilor sociale - mirajul îmbogățirii peste noapte și prin orice mijloace;
Lipsa de preocupare pentru activități sportive, culturale în timpul liber;
Consumul de băuturi alcoolice în familie sau în grupul de prieteni;
Lipsa de informații despre viața sexuală, fapt care favorizează implicarea în infracțiuni de viol, perversiuni sexuale etc.
Comunicarea deficitară cu membrii familiei, violență verbală și fizică în relațiile intrafamiliale.
Alina Dinu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:05 Ora de vară a Europei de Est