Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Între reglementările europene și naționale: Mai este loc pentru creștinism?”

Conferință la Vatican

„Între reglementările europene și naționale: Mai este loc pentru creștinism?”

În perioada 27-29 iunie 2013, am participat la conferința „Între reglementările europene și naționale: Mai este loc pentru creștinism?” care a avut loc la Vatican.

Conferința a fost organizată de Institutul Dignitatis Humanae, format în anul 2008, ca o reacție la secularismul militant în creștere din Europa de astăzi, având ca scop protejarea și promovarea demnității umane bazate pe adevărul antropologic că omul este născut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.
La conferință au participat reprezentanți din 18 țări, majoritatea europene, și anume europarlamentari, parlamentari, profesori, experți în demnitate umană, libertate religioasă, preoți, directori ai unor ONG-uri. S-au discutat subiecte de actualitate în legislația țărilor reprezentate la conferință, s-au pus bazele unor colaborări și schimburi de informații viitoare, s-au legat prietenii.
În calitate de vorbitor în cadrul acestei conferințe și membru al Parlamentului României, am susținut, pornind de la dezbaterile prezente în România cu privire la fundamentul familiei, importanța implicării active a creștinilor în politică și a datoriei acestora de a servi țara și cetățenii, de a proteja valorile morale și de a asigura viitorul generațiilor următoare.
Credința mea e că a fi în politică înseamnă a avea onoarea de a-ți sluji țara și cetățenii ei, a proteja Biserica și tânăra generație, a te sacrifica pentru binele țării și al lumii întregi. Înseamnă a nu te lăsa târât în dezbateri lipsite de sens, urmărind un singur lucru și anume, să-ți slujești țara cu orice preț și să-i reprezinți cu cinste pe cei care au avut încredere în tine și ți-au dat votul.
Creștinii sunt datori să se implice activ în politică, mai ales în aceste momente când libertatea de conștiință, libertatea de exprimare și libertatea religioasă ale acestora sunt în pericol, orice subiect care iese din sfera secularismului fiind marginalizat și dezaprobat.
Cu toate reglementările europene ce promovează egalitatea de șanse, dreptul la liberă exprimare, libertate religioasă, cei care își exprimă părerile pe baza învățăturilor creștine sunt acuzați de intoleranță și discriminare. Oare toate aceste reglementări nu sunt cumva ipocrite?
Consider că este datoria politicienilor și a cetățenilor să facă diferența între secularizarea statului și neimplicarea bisericii în chestiunile de stat și libertatea de exprimare și manifestare a concepțiilor creștine și integrarea lor în viața socială și culturală a țării, mai ales într-o țară creștină, cum este România.
În ultimii ani, procesul de secularizare a mentalului colectiv se manifestă tot mai agresiv în societatea noastră, având ca scop dezumanizarea individului,
prin negarea originii sale divine și transformarea acestuia într-un animal lipsit de spiritualitate. În acest fel, societatea devine o societate axată pe egoismul individual, cruzime și brutalitate.
Toți trebuie să medităm asupra observațiilor lui Olivier Clément, unul dintre marii teologi francezi ai secolului XX, care afirma că: „societatea secularizată este o societate care păstrează o tăcere absolută în ceea ce–L privește pe Dumnezeu… În multe medii a devenit aproape necuviincios și chiar obscen să vorbești despre Dumnezeu; pudoarea în legătură cu Dumnezeu a luat locul pudorii cu privire la sex; mai mult decât pudoare, e vorba de o adevărată inhibiție”.
Florica CHERECHEȘ,
deputat PNL
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Între reglementările europene și naționale: Mai este loc pentru creștinism?”

 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:29:03 Ora standard a Europei de Est