Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Între reglementările europene și naționale: Mai este loc pentru creștinism?”

Conferință la Vatican

„Între reglementările europene și naționale: Mai este loc pentru creștinism?”

În perioada 27-29 iunie 2013, am participat la conferința „Între reglementările europene și naționale: Mai este loc pentru creștinism?” care a avut loc la Vatican.

Conferința a fost organizată de Institutul Dignitatis Humanae, format în anul 2008, ca o reacție la secularismul militant în creștere din Europa de astăzi, având ca scop protejarea și promovarea demnității umane bazate pe adevărul antropologic că omul este născut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.
La conferință au participat reprezentanți din 18 țări, majoritatea europene, și anume europarlamentari, parlamentari, profesori, experți în demnitate umană, libertate religioasă, preoți, directori ai unor ONG-uri. S-au discutat subiecte de actualitate în legislația țărilor reprezentate la conferință, s-au pus bazele unor colaborări și schimburi de informații viitoare, s-au legat prietenii.
În calitate de vorbitor în cadrul acestei conferințe și membru al Parlamentului României, am susținut, pornind de la dezbaterile prezente în România cu privire la fundamentul familiei, importanța implicării active a creștinilor în politică și a datoriei acestora de a servi țara și cetățenii, de a proteja valorile morale și de a asigura viitorul generațiilor următoare.
Credința mea e că a fi în politică înseamnă a avea onoarea de a-ți sluji țara și cetățenii ei, a proteja Biserica și tânăra generație, a te sacrifica pentru binele țării și al lumii întregi. Înseamnă a nu te lăsa târât în dezbateri lipsite de sens, urmărind un singur lucru și anume, să-ți slujești țara cu orice preț și să-i reprezinți cu cinste pe cei care au avut încredere în tine și ți-au dat votul.
Creștinii sunt datori să se implice activ în politică, mai ales în aceste momente când libertatea de conștiință, libertatea de exprimare și libertatea religioasă ale acestora sunt în pericol, orice subiect care iese din sfera secularismului fiind marginalizat și dezaprobat.
Cu toate reglementările europene ce promovează egalitatea de șanse, dreptul la liberă exprimare, libertate religioasă, cei care își exprimă părerile pe baza învățăturilor creștine sunt acuzați de intoleranță și discriminare. Oare toate aceste reglementări nu sunt cumva ipocrite?
Consider că este datoria politicienilor și a cetățenilor să facă diferența între secularizarea statului și neimplicarea bisericii în chestiunile de stat și libertatea de exprimare și manifestare a concepțiilor creștine și integrarea lor în viața socială și culturală a țării, mai ales într-o țară creștină, cum este România.
În ultimii ani, procesul de secularizare a mentalului colectiv se manifestă tot mai agresiv în societatea noastră, având ca scop dezumanizarea individului,
prin negarea originii sale divine și transformarea acestuia într-un animal lipsit de spiritualitate. În acest fel, societatea devine o societate axată pe egoismul individual, cruzime și brutalitate.
Toți trebuie să medităm asupra observațiilor lui Olivier Clément, unul dintre marii teologi francezi ai secolului XX, care afirma că: „societatea secularizată este o societate care păstrează o tăcere absolută în ceea ce–L privește pe Dumnezeu… În multe medii a devenit aproape necuviincios și chiar obscen să vorbești despre Dumnezeu; pudoarea în legătură cu Dumnezeu a luat locul pudorii cu privire la sex; mai mult decât pudoare, e vorba de o adevărată inhibiție”.
Florica CHERECHEȘ,
deputat PNL
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Între reglementările europene și naționale: Mai este loc pentru creștinism?”

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:38 Ora de vară a Europei de Est