Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Celebrarea a 10 ani de educație în Relații Internaționale și Studii Europene

Luni

Celebrarea a 10 ani de educație în Relații Internaționale și Studii Europene

Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Universitatea din Oradea, sărbătorește 10 ani de la înființarea specializării Relații Internaționale și Studii Europene.

Evenimentul care a marcat această aniversare a avut loc luni, 3 iunie 2013, în Aula Magna a Universității. Cu această ocazie, în holul Aulei a fost organizată expoziția rezultatelor cercetării științifice a Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene, în cadrul căreia au fost prezentate o parte din cărțile de autor, volumele conferințelor internaționale și revistele editate de membrii Departamentului.
Manifestarea s-a bucurat de prezența autorităților locale și regionale, a profesorilor din cadrul universităților partenere din țară și din străinătate, a absolvenților din generațiile trecute și a elevilor de la două licee orădene – Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”.
Au fost prezentate mesaje de salut și de felicitare de către prof.univ.dr. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, Cornel Popa, președintele Consiliului Județean Bihor, Claudiu Pop, prefectul Județului Bihor, Ovidiu Mureșan, viceprimar al Municipiului Oradea, prof.univ.dr. Vasile Pușcaș, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, fost negociator-șef România – UE (2000-2004), fost ministru al Integrării Europene (2008-2009), prof.univ.dr. Sorin Curilă, președinte al Senatului Universității din Oradea, prof.univ.dr. Istvan Suli Zakar, Universitatea din Debrecen, co-director al Institutului de Studii Euroregionale Debrecen-Oradea, prof.univ.dr. Maria Manuela Tavares Ribeiro, Universitatea din Coimbra, prof.univ.dr. Adrian Ivan, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, vicepreședinte al Asociației Române de Relații Internaționale și Studii Europene, ARRISE - ECSA România, președintele Comisiei de Științe Politice, Sociale și ale Comunicării din ARACIS, col.dr. Marian Dincă, din partea Centrului de excelență NATO Oradea, conf.univ.dr. George Anglițoiu, SNSPA București, prof.univ.dr. Grigore Silași, Universitatea de Vest din Timișoara, Mihai Jurca, absolvent de excepție al primei generații a specializării R.I.S.E.
Toți invitații au salutat rezultatele obținute și renumele pe care l-a dobândit echipa Departamentului R.I.S.E. în țară și în străinătate în cei zece ani de existență, prin activitatea de cercetare și cea didactică, ambele circumscrise dorinței de a forma studenți de valoare, cu competențe și aptitudini care să răspundă cerințelor și provocărilor din mediul socio-economic actual.
Manifestarea a fost urmată de ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea doamnei prof.univ.dr. Ariane Landuyt, de la Universitatea din  Siena (Italia), promotoare recunoscută a Studiilor Europene și autoare a 11 cărți și peste o sută de lucrări în domeniu. O realizare deosebită a carierei sale profesionale a fost crearea unui program internațional de Studii Europene, sub forma unei rețele de studii masterale care include 14 universități din mai multe țări, printre care și Universitatea din Oradea.
Doamna Ariane Landuyt a ținut o prelegere cu tema „Uniunea Europeană în căutarea identității. Între cultură și politică culturală, o dezbatere încă deschisă”.
Director al Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene
conf.dr. Mircea BRIE

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:09 Ora de vară a Europei de Est