Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Lansarea concursului „Actionăm responsabil!” - competiția inițiativelor de responsabilitate socială

Federația Junior Chamber International (J.C.I.) Romania

Lansarea concursului „Actionăm responsabil!” - competiția inițiativelor de responsabilitate socială

Federația Junior Chamber International (JCI) Romania, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Asociația „Institutul pentru Politici Sociale” a lansat concursul național „Acționăm responsabil!” - competiția inițiativelor de responsabilitate socială.

Concursul, dedicat inițiativelor de responsabilitate socială, se adresează sindicatelor, patronatelor, ONG-urilor, asociațiilor de IMM-uri și camerelor de comerț.
Proiectele de responsabilitate socială pot fi înscrise în competiție în perioada 10 iunie – 31 iulie 2013, pe unul din următoarele domenii:
a.Respectarea și promovarea drepturilor omului și practici în domeniul relațiilor de muncă;
b.Protecția mediului;
c.Practici corecte de operare;
d.Protecția consumatorului;
e.Implicarea și dezvoltarea comunității;
f.Promovarea responsabilității sociale în companii
„După aproape 3 ani în care am promovat valorile și principiile responsabilității sociale, în care am atras peste 250 de organizații partenere în rețea, am antrenat în workshop-uri și training-uri 500 de persoane, am scris zeci de articole pe diferite domenii, am selectat aproximativ 50 de proiecte ca modele de bună practică la nivel național, a venit momentul să provocăm aât partenerii din rețea, cât și alte organizații care au valori similare, să gândească și să implementeze proiecte performante de promovare a responsabilității sociale. Și suntem mai mult decât bucuroși să îi premiem pe cei mai buni, așa cum se cuvine, și prin aceasta să le dăm un imbold, dar și un sprijin pentru a-și pune ideile în practică” - Rodica Lupu, senator J.C.I. Romania, manager  „Aționăm responsabil!” – Rețeaua Socială RSC
Vor fi premiate cele mai bune 12 proiecte
Primele șase proiecte vor primi câte 16.000 lei fiecare, iar următoarele șase, câte 10.000 lei fiecare.
Valoare totală a premiilor acordate va fi de 156.000 lei.
Evaluarea preliminară a proiectelor înscrise în competiție se va realiza de către un juriu de specialitate în perioada 1– 31 august 2013, urmând ca evaluarea finală să aibă loc între 1 și 14 septembrie.
Anunțarea câștigărilor se va face pe website-ul www.actionamresponsabil.ro  pe data de 15 septembrie 2013. O festivitate de premiere va fi organizată în luna noiembrie 2013.
Despre proiectul „Acționăm responsabil!” – Rețeaua socială RSC
Cofinanțat prin Programul Operțional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, proiectul „Acționăm responsabil!” – Rețeaua socială RSC este destinat promovării dialogului social și soluționării provocărilor cu care diferite organizații se confruntă în implementarea inițiativelor de responsabilitate socială. Până în prezent, echipa a creat deja o rețea de peste 250 de membri din cele 8 regiuni de dezvoltare, aceștia comunicând în permanență informații, știri și rapoarte de R.S.C. prin intermediul portalului www.actionamresponsabil.ro.
Până în prezent, în cadrul proiectului au avut loc 7 conferințe regionale, 5 conferințe naționale și o conferință internațională, 16 workshop-uri, 2 cursuri de Manager în Responsabilitate socială cu acreditare ANC pentru 160 de participanți, reprezentați ai ONG-urilor, asociațiilor de IMM-uri, camerelor de comerț, comitetelor sectoriale, sindicatelor și patronatelor și 6 mese rotunde, acestea reunind peste 800 de participanți, reprezentanți din corporații, IMM-uri, patronate, asociații și diverse organizații ale societății civile. Cele 8 centre regionale asigură în mod constant asistență directă organizațiilor și persoanelor interesate, la sediile din orașele: București, Iași, Constanța,  Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Ploiești, Târgu Mureș, Brașov.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm accesați: www.actionamresponsabil.ro 
Alina Aura Gheorghe

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:26:33 Ora standard a Europei de Est