Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Petale de stea”… din inima mea!

Ieri, la Primăria Oradea, lansare de carte

„Petale de stea”… din inima mea!

Mihaela Maria Dindelegan și-a lansat ieri (joi, 27 iunie 2013), prima sa carte, intitulată „Petale de stea”, un volum de versuri, izvorâte din inima sa, după cum singură a recunoscut în deschiderea manifestării, găzduite de sala mică a Primăriei Oradea.

„Eu am scris inima mea!”
„Cartea „Petale de stea” este inspirată din viața mea. Poate că veți găsi în ea versuri, unele, pe care le veți considera prea personale; oricum, ideea este că eu am scris inima mea. Am scris ceea ce este în ea. Am pus în cuvinte, am pus în versuri și, mi-a trebuit până la urmă mult curaj să vă adun azi aici la o lansare de carte. M-au încurajat mulți prieteni…să nu las versurile în dulap. Scriu de trei ani de zile în continuu. Nu știu dacă din fericire sau din nefericire, mă văd oamenii în tramvai sau în stația de tramvai, mă-treabă: Ce scrieți, ritmul în care circulă tramvaiele? Veți afla în carte motivul pentru care scriu și nu mă pot opri. Am sperat să mă pot opri, până la urmă nu am reușit. Au fost care au încercat să mă oprească, dar n-au reușit. Și, prin urmare tot scriu”, a ținut să ne informeze Mihaela, cu o sinceritate dezarmantă.
În acest prim volum, a adunat doar versurile scrise la sfârșitul lunii martie 2013, în decurs de o săptămână, „versuri pe care să le pot oferi celor din jurul meu, cu intenția, în primul rând, ca să mă-nțeleagă, să-mi înțeleagă inima, să-mi înțeleagă durerile, suferința, bucuria, plăcerea, unde caut împlinirea și ce doresc de la viață. Trei luni de zile am lăsat versurile pe care le-am scris să zacă în dulap. Am zis: nu mai vreau să-aud de ele…”.
Pe moment, Mihaela a ezitat să le publice ca să nu dea apă la moară unor răutăcioși „să le disece, să le facă praf și țăndări, să se întrebe: cine, ce, oare despre cine-ai scris, cum ai scris, pe cine vrei să atingi, pe cine ridici în slăvi?”
Și totuși, după trei luni, a prins curaj (zicând „Ce va fi va fi”) și le-a publicat, inclusiv pe cele scrise recent, în această lună.
Cu sinceritate și deschidere, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a mărturisit ineditul situației și al momentului: „Probabil că și de-acum încolo să procedăm de aceeași manieră. Adică, dacă suntem mulțumiți de performanțele profesionale ale cuiva din primărie, și aici mă refer la Mihaela Dindelegan, care conduce cu mult profesionalism Orășelul Copiilor, aceste persoane trebuie să le susținem și în activitățile colaterale. Și a fost propunerea mea ca această lansare de  carte să o facem aici, în primărie…”, a precizat dl viceprimar Ovidiu Mureșan. Despre volum a vorbit foarte frumos, parcurgând ideile exprimate, pe care le-a ilustrat în chip fericit cu versuri, dna inginer Miorița Săteanu, după care cinci recitatori de la colegiile naționale „Mihai Eminescu” și „Emanuil Gojdu” (Bianca, Tabita, Lisa, Gabriela și Diana) au recitat din versurile Mihaelei. Lor li s-a alăturat dna Ileana Bodi de la Uniunea Femeilor Bihor.
Mulțumind pentru frumoasa prezentare și pentru emoționantul moment poetic, doamna Mihaela a dorit să adreseze mulțumiri dlui Ovidiu Pop și Editurii Duran’s pentru tipărirea volumului, iar dlui Nicu Iovan pentru site-ul cărții (www.petaledestea.ro).
Precizând motivul pentru care a introdus în volum o poezie de Vasile Voiculescu („Bătea la poarta cerului”), Mihaela a recitat poezia, dar și versurile proprii care o completează, după care a invitat-o pe prietena sa Doina Dumiter (fost jurnalist) să intervină. Povestind despre relația lor de prietenie, Doina a recitat șase din poeziile Mihaelei care vor apărea în cel de-al doilea volum.
„Vreau să vă îndemn să citiți această carte pe îndelete!”
Trebuie să remarcăm faptul că Mihaela are mulți prieteni și admiratori care au onorat-o cu prezența, iar unii poeți chiar i-au pregătit câteva catrene, între care Alexandru Sfârlea, (un alt poet – „mic și negru”, după cum singur s-a prezentat) și dr. Lucian Munteanu. Deschizându-și intervenția cu un catren („Sală mică, sală mare/ Minunată adunare/ Zeci și sute de petale/ Și o floare fermecătoare), dl dr. Lucian Munteanu a ținut să-și exprime bucuria „de a participa, de mai bine de o oră, la un act de cultură românească, pură, începând cu această carte, continuând cu ceea ce a prezentat doamna Miorița Săteanu și apoi cu ceea ce am putut să citim de-aicea (din volumul Mihaelei – n.n.) și ceea ce au recitat tinerele eleve de colegiu. Am găsit lucruri foarte frumoase în această carte. Vreau să vă îndemn să citiți această carte pe îndelete! Eu cred că așa se citește o poezie de calitate. Doamna Dindelegan, în calitatea dânsei de poetă, are niște metafore superbe”, a conchis dl dr. Lucian Munteanu.
În același registru s-au încadrat și aprecierile făcute de doamna comisar-șef de poliție Ioana Indrieș, care, cunoscând-o foarte bine, și apreciindu-i calitățile și sensibilitatea, a îndemnat-o să-și scoată la lumină creațiile. „Eu sunt una din acele persoane care o vedeam pe tramvai cu agenda plină de gânduri și care acum câțiva ani, doi-trei, o întrebam: Mihaela, dar totuși, de ce nu arăți lumii întregi, celor care te cunosc, ceea ce scrii tu? La care mi-a răspuns simplu: „Nu a venit încă timpul”.
Mă bucur că astăzi, a venit momentul. Vreau să te felicit din tot sufletul și să îți doresc succes”, a spus doamna comisar-șef de poliție Ioana Indrieș.
De la o vreme, m-am retras în liniște… în timp ce Mihaela, înconjurată de prieteni, împărțea autografe în stânga și în dreapta, cu aceeași bucurie cu care ne-a primit pe toți, cu flori și miere de salcâm… în păhărelele sale aurite. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Petale de stea”… din inima mea!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:57:07 Ora standard a Europei de Est