Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” pe luna iulie

Dl rector Ioan Dzițac ne lansează o nouă provocare… la lectură, oferindu-ne pe „tavă”

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” pe luna iulie

De acord, dle redactor-șef Gheorghe Păun, din păcate, realitatea (și chiar mass-media) ne oferă suficiente exemple de genul „cât de departe se poate merge în artă (și nu numai), înspre zona „realist-buruienoasă”. Unora chiar le place să fie buruienoși, făcând din această atitudine „un titlu de glorie”…

A crescut în progresie geometrică numărul celor care ne iau lumina soarelui, făcând umbră degeaba și încurcând lumea, iar dl Horia Bădescu o spune răspicat: „mă uit cu stupoare cine sunt cei care, de atâta amar de vreme, s-au așezat între Diogene și soare. Și nu se mai dau la o parte”. În „Cultura de înlocuitori”, dl Cătălin Mamali îi roagă pe cei care au fost miniștri ai Culturii și Transporturilor după 1989 în România și pe cei care vor deveni miniștri să facă pe timpul, banii și pielea lor experiența de a călători cu un autobuz, autocar obișnuit care face legătura frecvent între Madrid și București sau între Hamburg și București, sau pe rute similare. „Îi rog să nu considere această călătorie ca o pedeapsă, ci ca o șansă de cunoaștere, învățare și apropiere de cei ale căror vieți ne spun că vor să le facă mai bune”. În cadrul rubricii „Istoria de lângă noi”, descoperim Războiul cumnatelor: Elisabeta și Marghita Movilă. Ca „Seniori ai culturii” îi avem în acest număr pe acad. Gheorghe Vlăduțescu și Marin Ioniță. Dl Dragoș Vaida scrie despre Nomenclatura științifico-tehnică, ieri, dar azi? În „Poveștile Nistrului”, îl cunoaștem pe academicianul Petru Soltan din Republica Moldova, matematician literat. Dl Aurel Anghel scrie despre orașul Suzhou – Arta grădinilor chinezești („Veneția Orientului”, despre care ne-a vorbit și distinsul rector Ioan Dzițac care a trăit, recent, experiențe nemaipomenite în orașul din Delta Fluviului Yangtze).
În numărul pe care tocmai l-am răsfoit semnează scriitori, psihosociologi, matematicieni, istorici, profesori universitari, muzicieni și diplomați din Cluj-Napoca, SUA, București, Curtea de Argeș, Pitești, Baia Mare, Roșiorii de Vede, din Polonia, Spania și Buzău. (Ovi Dan)
Poftiți de vă delectați lecturând pe www.curteadelaarges.ro    

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:07 Ora de vară a Europei de Est