Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Studenții PractiPASS au ajuns la finalul stagiilor de practică

Protecția copilului – de la teorie la practică

Studenții PractiPASS au ajuns la finalul stagiilor de practică

Studenții PractiPASS au ajuns la finalul stagiilor de practică organizate în cadrul proiectului „Programul de practică pentru studenți: Protecția copilului – de la teorie la practică”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Contract: POSDRU 90/2.1/S/61957

Cu ocazia încheierii anului universitar, studenții care au participat la programul de practică Protecția copilului – de la teorie la practică, vor fi evaluați pentru activitatea desfășurată pe parcursul acestui semestru. Aceasta este ultima evaluare de care vor avea parte studenții care au beneficiat de stagiile de practică planificate în cadrul proiectului PractiPASS. Activitatea din acest semestru a constat în elaborarea și implementarea unor proiecte realizate pe grupe de studenți. Studenții au avut posibilitatea să opteze pentru teme încadrate pe trei secțiuni: activități de voluntariat în serviciile de protecție a copilului, propuneri de măsuri de protecție pentru copilul aflat în dificultate și activități didactice pentru copii. Proiectele elaborate au demonstrat capacitatea studenților de a aplica în situații concrete cunoștințele dobândite pe parcursul stagiilor de practică, dar și angajamentul și devotamentul lor pentru domeniul protecției copilului.
„Consider că proiectul elaborat de grupul nostru este unul reușit. Ghidul pentru elaborarea proiectelor care ne-a fost pus la dispoziție, nu numai că ne-a fost de folos pentru conturarea ideii noastre, dar ne-a ajutat să ne clarificăm anumite aspecte, precum modul în care trebuie să formulăm un obiectiv SMART, cum să planificăm un buget etc. Îmi pare rău că se încheie această activitate, deoarece am reușit să îmi cunosc cu adevărat colegii și să formăm o echipă”. (Elena Suciu, studentă la Asistență Socială, anul II, Universitatea din Oradea)  
Proiectul PractiPASS se află în al treilea an de implementare și este derulat în parteneriat interregional în trei universități: Universitatea din Oradea, Universitatea din București și Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, și instituții cu activitate în domeniul protecției copilului din cele trei locații. Proiectul PractiPASS, urmărește facilitarea tranziției de la școală la viața activă a studenților prin eficientizarea stagiilor de practică. În cadrul proiectului au fost implicați peste 600 de studenți de la specializările Asistență Socială, Sociologie, Psihologie și Psihopedagogie specială.
În paralel cu stagiile de practică, în județul Bihor, studenții și cadrele didactice au continuat campania de informare cu privire la drepturile copilului, acțiune demarată în octombrie 2012. Activitatea a constat în promovarea broșurii Povestea Drepturilor Copilului în rândul elevilor din clasele a III-a și a IV-a din școlile din mediul rural. Materialul informativ prezintă principalele drepturi ale copiilor, expuse sub forma unor povești care fac referire la situații concrete de încălcare sau de respectare a unui drept. Campania s-a bucurat de participarea activă a elevilor și de sprijinul cadrelor didactice din mediul rural.
Partenerii Facultății de Științe Socio-Umane sunt: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Administrația Socială Comunitară Oradea, Fundația „Copii Făgăduinței” - Oradea, Centrul Școlar pentru Educației Incluzivă Nr. 1 Oradea, Universitatea din București - Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 București, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 București, Fundația „Copii în Dificultate” București, Școala Specială Nr. 7 București, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad - Facultatea de Științe ale Educației și Asistență Socială, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, Consiliul Local al Municipiului Arad - Direcția de Dezvoltare și Asistență Comunitară, Fundația Creștină R.C.E. Speranța Copiilor Arad.
Managerul de proiect este prof. univ. dr. Floare Chipea, Universitatea din Oradea.
Sorana Săveanu,
cercetător științific

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:17 Ora de vară a Europei de Est