Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

IJCCC a înregistrat un nou progres!

Actualizare IJCCC: ISI AIS în JCR2012

IJCCC a înregistrat un nou progres!

International Journal of Computers, Communications & Control (IJCCC), revistã editatã de Universitatea Agora [1] începând din 2006, beneficiazã de indexare ISI chiar din anul primei apariþii (rezumatele articolelor sunt înregistrate în Science Citation Index Expanded /ISI Web of Science de la Thomson Reuters începând cu numãrul suplimentar din 2006), din 2009 devine revistã cotatã ISI (i se calculeazã factorul de impact, IF: Impact Factor), iar pentru citãrile din anul 2012 se calculeazã scorul de influenþã al articolelor din IJCCC, indexate ISI, citate în alte reviste ISI (AIS: Article Influence Score) în Journal Citation Reports (JCR), calculat în iunie 2013.

La ora actualã, conform listei oficiale publicatã de UEFISCDI [3], în România existã 61 de reviste indexate ISI, dintre care 54 sunt cotate ISI (au factor de impact calculat pe 2012) ºi doar 36 dintre ele au deja calculat ºi scorul de influenþã al articolelor (AIS: Article Influence Score) în JCR: Journal Citation Reports (scorul se calculeazã dupã cel puþin 5 ani de indexare ISI).
Dintre cele 36 de reviste româneºti cu AIS, IJCCC ocupã locul 16 în clasamentul general, dar acest loc, mai mult decât onorabil, nu este totuºi relevant, date fiind domeniile diferite ale revistelor. Comparaþiile se fac, de obicei, pentru revistele ISI din toatã lumea, din acelaºi domeniu, prin calcularea aºa numitului SRI: Scor Relativ de Influenþã ( încã nu este publicat pentru anul în curs de cãtre UEFISCDI).
De menþionat cã IJCCC are încadrarea în douã domenii ISI:
     1.Automation & Control Systems (fiind singura revistã româneascã cu AIS calculat pe acest domeniu ISI);
     2.Computer Science - Information Systems (fiind unica revistã româneascã pe acest domeniu ISI).
Trebuie sã menþionãm faptul cã în România, dar ºi în foarte multe alte þãri, ocuparea posturilor prin concurs în învãþãmântul superior ºi cercetare, aproape în orice profil, este condiþionatã de niºte cerinþe obligatorii, care includ ºi necesitatea unei anumite prezenþe a candidatului în baza de date ISI Web of Science (indexãri, cotãri, citãri, IF, AIS, h-index; dupã caz). Astfel de criterii se aplicã ºi la accesarea unor fonduri de cercetare pe proiecte/granturi.
Dacã ne gândim cã, la ora actualã, în România existã cu mult peste o sutã de universitãþi ºi institute de cercetare acreditate, dintre care unele au în spate resurse umane ºi materiale de dimensiuni incomparabil mai mari decât ale noastre, faptul cã Universitatea Agora are o revistã în acest club select a revistelor ISI din România (61/54/36/16), ne onoreazã ºi ne bucurã deopotrivã.
Scurtã prezentare a IJCCC în limba englezã
INTERNATIONAL JOURNAL OF COMPUTERS, COMMUNICATIONS & CONTROL
With Emphasis on the Integration of Three Technologies (C & C & C).
Online = ISSN 1841- 9844; ISSN-L 1841-9836;
Start year (as quarterly): 2006.
Short name in ISI WoK: INT J COMPUT COMMUN.
Frequency: Bimonthly (6 issues/year: starting 2013).
IF in JCR2009 = 0.373; JCR2010 = 0.650; JCR2011 = 0.438; JCR2012 = 0.441.
Article Influence Score (AIS) in JCR2012 = 0.093.
Editor in Chief and Co-Founder:  Florin Gheorghe Filip, Romanian Academy, Romania
Associate Editor in Chief and Co-Founder: Ioan Dzitac, Aurel Vlaicu University of Arad & Agora University of Oradea, Romania
Executive Editor: Razvan Andonie, Central Washington University, United States
Managing Editor and Co-Founder: Misu- Jan Manolescu, Agora University of Oradea, Romania
Deputy Managing Editor: Horea Oros, University of Oradea, Romania
Members in Editorial Board
1.Boldur Eugen Bãrbat, Sibiu, Romania
2.Pierre Borne, Ecole Centrale de Lille, France
3.Ioan Buciu, University of Oradea, Romania
4.Hariton Costin, 'Grigore T. Popa' University of Medicine and Pharmacy, Iasi, Romania
5.Antonio Di Nola, University of Salerno, Italy
6.Petre Dini, Concordia University, Montreal, Canada
7.Omer Egecioglu, University of California, San Diego, United States
8.Constantin Gaindric, Academy of Sciences of Moldova, Moldova, Republic of
9.Xiao-Shan Gao, Key Laboratory of Mathematics and Mechanization, Academy of Mathematics and System Sciences, Chinese Academy of Sciences, China
10.Kaoru Hirota, Tokyo Institute of Technology, Japan
11.George Metakides, Greece
12.Ștefan I. Nițchi, Babes-Bolyai University, Cluj-Napoca, Romania
13.Shimon Y. Nof, Purdue University, United States
14.Stephan Olariu, Old Dominion University, Norfolk, United States
15.Gheorghe Pãun, Romanian Academy - IMAR, Romania
16.Professor Mario de J. Perez-Jimenez, University of Seville, Spain
17.Dana Petcu, West University of Timisoara, Computer Science Department, Romania
18.Radu Popescu-Zeletin, Technical University Berlin, Germany
19.Imre J. Rudas, Óbuda University, Hungary
20.Yong Shi, University of Chinese Academy of Sciences, China
21.Athanasios D. Styliadis, Alexander Institute of Technology - Dept. of Information Technology, Greece
22.Gheorghe Tecuci, George Mason University, United States
23.Horia-Nicolai L. Teodorescu, Technical Univ. Gh Asachi Iasi, Romania Romanian Academy, Romania
24.Dan Tufiș, Research Institute for Artificial Intelligence, Romanian Academy, Romania
25.Lotfi A. Zadeh, University of California, Berkeley, United States
Bibliografie
[1] http://univagora.ro/jour/index.php/ijccc/
[2] http://www.thomsonscientific.com/cgi-bin/jrnlst/jlresults.cgi?PC=D&ISSN=1841-9836/
[3] http://uefiscdi.gov.ro/userfiles/file/CENAPOSS/rev_rom_isi_2013.pdf

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:17 Ora de vară a Europei de Est