Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Clasa I (step by step) a sărbătorit 100 de zile de școală

Vineri, la Școala „George Coșbuc”din Oradea

Clasa I (step by step) a sărbătorit 100 de zile de școală

Vineri (29 februarie 2008), elevii și învățătoarele clasei I step by step ( inst. Maria Câmpean și inst. Anca Bogdan) de la Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” din Oradea au avut motiv de sărbătoare: 100 de zile de școală.

Cărticica celor 100 de zile de școală
„Scopul acestui proiect extracurricular este să ne bucurăm și să sărbătorim împreună împlinirea primelor 100 de zile din viața de elev, să facem cunoscute tuturor clasa și școala, să creștem prestigiul acestora în rândul comunității”, ne-a declarat inst. Maria Câmpean.
Două sunt produsele finale ale acestei perioade: Cărticica celor 100 de zile de școală și colecția celor 100 de obiecte. Ambele sunt la fel de importante, chiar dacă prima este rodul muncii colective, iar cealaltă e o realizare personală inedită. În cadrul  cărții, elevii, împărțiți pe grupe, au decis ce să cuprindă cele 10 pagini cu cele 10 persoane (pe care le iubim), 10 culori favorite, 10 mâncăruri gustoase, 10 deserturi delicioase, 10 băuturi preferate, 10 animale sălbatice simpatice, 10 jocuri  îndrăgite, 10 sporturi preferate, 10 țări de care am auzit și 10 locuri unde vrem să mergem, plus desenele inserate în fiecare pagină.
Sistemul step by step dă elevului mai multă libertate de mișcare și exprimare, muncă pe grupe și independentă, cultivă spiritul de echipă și creativitatea, dezvoltă încrederea în forțele proprii și progresul individual...
Colecția celor 100 de obiecte  
Pentru ziua cea mare, clasa a fost pavoazată adecvat, astfel încât, dacă erai curios să numeri obiectele din clasă, multe erau în număr de 100 (baloane, zale, mere,...). dar cele mai importante și mai ingenioase s-au dovedit a fi colecțiile personale, pe care un juriu (alcătuit din prof. Floare Copăcean, directorul școlii, psihoped. Carmen Ilisie și înv. Mirela Pătcaș) avea să le verifice și să le premieze.
Astfel au fost verificate și evidențiate nu mai puțin de 14 colecții (de câte 100 de obiecte fiecare): monede, șirag de mărgele, cărți Scuby Doo, frunze presate (ierbar), tablou din castane, tablou din nasturi, colecție de șervețele (2), ambalaje de la  bomboane, pietre („semiprețioase”), cărțulii întunecate (2), flori din hârtie creponată.
Patru au fost totuși premiate (colecția  de monede, flori din hârtie creponată, ierbar și colecția de șervețele).
Concursurile și tortul  
Ziua specială de vineri a avut o încărcătură emoțională aparte datorită faptului că în sala de clasă se aflau de această dată și cei dragi, mama, tata sau bunica, după caz, care asistau la concursuri (ei puteau fi chiar utili, în cazul în care se apela la ajutorul lor).
Doar debutul zilei a fost unul comun, și consacrat (identic cu celelalte zile ale săptămânii), cuprinzând: agenda zilei, calendarul și mesajul zilei, în rest totul s-a desfășurat fără manuale și caiete: prezentarea și jurizarea colecțiilor, Cărticica celor 100 de zile,  concursul pe echipe „Suntem isteți” (cu zece sarcini de lucru) și alte concursuri (concurs de citit, concurs de perspicacitate, de îndemânare, jocuri și întreceri sportive...).
Surpriza evenimentului a fost tortul celor 100 de zile, din care s-a înfruptat fiecare, iar cireașa de pe tort s-a numit muzica ... și dansul. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Clasa I (step by step) a sărbătorit 100 de zile de școală.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:46:21 Ora standard a Europei de Est