Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivitatea de premiere a concursului județean „Un măr pe zi – o viață sănătoasă”

Joi, la C.N. „Mihai Eminescu”

Festivitatea de premiere a concursului județean „Un măr pe zi – o viață sănătoasă”

În cadrul concursului județean „Un măr pe zi – o viață sănătoasă”, 30 de școli din județul Bihor au câștigat câte un microscop de ultimă generație (microscop biologic monocular 400x Led B-20).

Festivitatea de premiere a avut loc joi, 20 iunie 2013, la sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea.
În deschiderea evenimentului, doamna profesor Elena Moțoc Chivari, inspector școlar pentru mentorat și proiecte educaționale, a prezentat invitații: dl Nicolae Avram – inspector școlar general adjunct al I.S.J. Bihor și reprezentanții Consiliului Județean Bihor, dna consilier Doina Tiurbe – coordonator program din partea C.J. Bihor, alături de consilierii C.J.B. Florina Bențe și Cristian Onița.
Din partea organizatorilor, a Inspectoratului Școlar, a mai participat dna inspector școlar de specialitate (biologie), prof. Luminița Citrea.
În cuvântul său, dl inspectorul școlar general adjunct Nicolae Avram a felicitat toți participanții la concurs, elevi și profesori coordonatori, arătând că implicarea lor a fost benefică, iar rezultatul, extraordinar: 30 de laboratoare de biologie din 30 de școli au fost dotate cu microscoape performante, în valoare totală de 20.000 de lei.
„Un măr pe zi ține doctorul la distanță!”
Coordonatorul de program din partea C.J. Bihor, doamna consilier Doina Tiurbe, a ținut să ne informeze cum s-a ajuns la aceste premii (microscoape), după ce Bucureștiul a respins, rând pe rând, cărțile propuse pentru dotarea biliotecilor școlare, calculatoarele și videoproiectoarele. Nu a fost acceptată decât ultima ofertă - microscoapele. Doamna inspector școlar de specialitate Luminița Citrea a felicitat copiii pentru creativitatea manifestată în elaborarea lucrărilor: o machetă și un desen care să ilustreze tema concursului, cu sloganul „Un măr pe zi ține doctorul la distanță!”
Iar elevii s-au întrecut în imaginație și creativitate, fără granițe, începând cu mărul din legile fizicii, care „cade deștept” la mărul din zilele noastre, o emblemă românească. Se spune că mărul ar fi cel mai cultivat pom fructifer din România.
Trecând la premierea câștigătorilor, câte trei premii (I, II și III) pentru fiecare din cele 10 zone ale județului Bihor, doamna inspector școlar Elena Moțoc Chivari a ținut să sublinieze scopul acestui concurs județean:  încurajarea consumului de fructe în școli (concurs organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, cu ajutor financiar din partea Consiliului Județean Bihor).
1.În municipiul Oradea, cele trei premii (cele trei microscoape) au fost obținute, în ordine, de echipajele de la Școala Gimnazială „Ioan Slavici” (premiul I), Colegiul Național „Emanuil Gojdu” (premiul al II-lea) și Școala Gimnazială „Oltea Doamna” (premiul al III-lea).
2. Din zona Aleșd, au câștigat: 1. Școala din Borod 2. Școala din Aștileu 3. Școala din Luncșoara.
3. Din zona Marghita: 1. C.N. „Octavian Goga” Marghita 2.Școala din Derna 3. Liceul „Horvath Janos” din Marghita
4. Din zona Oradea: 1.Școala din Drăgești 2.Școala din Leș 3.Școala din Lăzăreni
5. Din zona Salonta: trei școli, toate din Salonta (1 și 2. C.N. „Arany Janos” din Salonta 3. Liceul Teoretic „Arany Janos” Salonta)
6. Din zona Tinca: 1.Lic. T. „Nicolae Jiga” din Tinca 2.Școala din Cociuba Mare 3.Școala din Olcea
7. Din zona Sârbi: 1.Școala Sârbi, structura Burzuc 2.Școala din Mihai Bravu 3.Școala din Diosig
8. Din zona Ștei: 1.Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei 2.Școala din Pietroasa 3. Școala din Nucet
9. Din zona Săcuieni: 1. Lic. „Petofi Sandor” din Săcuieni 2.Școala din Șimian 3.Școala din Olosig
10.Din zona Beiuș (beiușenii au fost lăsați ultimii pentru că au fost așteptați la premiere, dar nu au reușit să ajungă):1.C.N. „Samuil Vulcan” din Beiuș 2.Școala din Budureasa 3.Școala din Roșia.
Concursul județean „Un măr pe zi – o viață sănătoasă”, declanșat în luna aprilie, s-a desfășurat pe trei etape (etapa pe școală în mai, etapa pe sector în luna iunie și etapa județeană, cu premierea în 20 iunie), a avut 30 de câștigători; fiecare din cele 30 de școli câștigătoare a obținut câte un microscop biologic monocular 400x Led B-20. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivitatea de premiere a concursului județean „Un măr pe zi – o viață sănătoasă”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:04 Ora de vară a Europei de Est