Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul - concurs „Miron Pompiliu” – ediția a II-a

La Casa de Cultură din Ștei

Festivalul - concurs „Miron Pompiliu” – ediția a II-a

Casa de Cultură din Ștei a fost gazda celei de-a doua ediții a festivalului - concurs „Miron Pompiliu”, organizat de Școala Gimnazială din urbe.

Organizatorii acestui festival au reiterat cele mai frumoase amintiri despre foștii dascăli ai școlii, au omagiat prin cântec, dansuri, scenete și probe de cultură generală pe marele cărturar al Șteiului, Miron Pompiliu.
Școala Gimnazială din Ștei are un renume binemeritat, are rădăcini puternice și continuă calea și idealurile foștilor dascăli.
O parte din cei care au călăuzit drumul atâtor tineri au fost prezenți în sala de spectacole fiind emoționantă întâlnirea dintre generații. Am avut  un moment spectaculos, foștii dascăli fiind întâmpinați cu flori, cu zâmbete și aplauze. Respectul pentru ei, pentru adevăratele valori este o condiție și un imbold pentru generația tânără.
Despre școala șteiană, despre marele cărturar al Șteiului, Miron Pompiliu a fost prezentat un scurt interviu cu distinsul profesor Ioan Simedre, fost director al școlii.
În deschiderea programului cultural-artistic au fost prezentați membrii juriului: prof. Cristian Andru, inspector școlar în cadrul I.S.J. Bihor, ec. Marius Cioară, viceprimarul orașului, prof. Georgeta Maria Mușet, directorul Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” Ștei, prof. Ioan Mateaș, director adjunct al C.T. „Unirea” Ștei, prof. Coroiu Emanuel, director adjunct al C.N. „Avram Iancu”, prof. Lucreția Cernău, directorul Grădiniței Nr.1 Ștei, Marius Dușe –referent al Casei de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei, prof. Adrian Gruie, președintele Comitetului reprezentativ al părinților și eleva Antonia Bici (clasa a VII-a B) olimpică la limba română și matematică, etapa județeană și națională. Aceștia au făcut aprecieri asupra modului de prezentare a probelor din cadrul concursului.
Moderatorii spectacolului, Sim Simona (din a VIII-a C) și Denis Șerban (a VII-a B) au prezentat fiecare moment cu naturalețea și dezinvoltura specifice vârstei.
Elevii participanți la concurs au fost din clasele V-VIII. Ei au purtat următoarele nume de scenă: „Proteam”, coordonator prof. Liana Moruț, „Magic Crew”, coordonator prof. Simona Pantea, „Genialii”, coordonator prof. Anca Golița, „Extreme”, coordonator prof. Romulus Fâșie, „În plus”, coordonator prof. Florina Trip.
Concursul a cuprins șapte probe: Creații literare - Miron Pompiliu, karaoke, abilități practice, folclor internațional, lumea teatrului – scenete, proba surpriză și în pas de dans.
Probele au fost presărare cu momente  artistice:  cântece și dansuri din repertoriul românesc, interpretate de elevii claselor a IV-A, B și C, coordonați  de prof. Florina Trip, prof. Liana Moza, înv. Traian Petrișor; activități sportive: karate, susținute de elevii legitimați la C.S. Crișul Negru Ștei, antrenor, prof. Alin Pașca, dans acrobatic: break dance susținut de trupa Level One din Ștei. Din lada de zestre a folclorului popular bihorean a încântat publicul cu cântece și jocuri din zonă dna prof. Daniela Rada, alături de echipa de dansuri a școlii. Ultimul cuvânt în cadrul spectacolului l-a avut interpretul de muzică ușoară Șerban Ionuț, cu vocea sa inconfundabilă.
La final, dna director, prof. Georgeta Maria Mușet și dl inspector școlar Cristian Andru au îmnânat diplomele felicitându-i pe câștigători și mulțumind Primăriei și Consiliului local, Casei de Cultură, invitaților, sponsorilor, elevilor și părinților care au sprijinit acest amplu spectacol.
Conducerea unității de învățământ: prof. Georgeta Mușet – director, prof. Angela Vlas - director adjunct, prof. Sanda Merce - consilier educativ, alături de echipa de proiect și organizare: prof. Andreea Dumbravă, Romulus Fâșie, Cristian Bunta, Florina Creț, Andreea Mihuța, Delia Mleandea, Sanda Domocoș, Ileana Tomescu și Gabriel Vancea, a transmis tuturor colaboratorilor, dascălilor, părinților cele mai alese gânduri, iar elevilor vacanță plăcută! (Ileana Tomescu & Gabriel Vancea)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:48 Ora de vară a Europei de Est