Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Dați-ne binecuvântarea dumneavoastră pentru ca drumurile vieții să ne fie mai ușoare…”

Absolvenții clasei a VIII-a la ora adevărului

„Dați-ne binecuvântarea dumneavoastră pentru ca drumurile vieții să ne fie mai ușoare…”

Vineri (14 iunie 2013), sunetul prelung al clopoțelului a adunat absolvenții celor patru clase de-a VIII-a de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea în careu pentru festivitatea de încheiere a anului școlar și de…„Bun rămas!”

Emoționat peste măsură și cu gândul la Congresul Educației, directorul școlii, dl  prof. Gheorghe Troie, s-a trezit la „Congresul”… absolvenților.
În prezidiu, alături de dl director și directorul adjunct – prof. dr. Banto Norbert, au luat loc reprezentanți ai Comitetului reprezentativ al părinților (Ilea Sorin - președinte, Pintea Gheorghe – membru), consilierul educativ, dna profesor Ileana Crețiu și președintele Consiliului elevilor, eleva Ioana Dzițac – șefa de promoție cu 10.
Curios lucru și mai puțin obișnuit în practica școlară, absolvenții celor patru clase au luat loc pe scaune (bănci) în fața prezidiului. Au fost citite clasele și diriginții lor: a VIII-a A, diriginte, profesor Zaha Alina, a VIII-a B, prof. Indrieș Dorina, a VIII-a C, prof. Matiu Adriana, a VIII-a D, prof. Bucurean Anamaria.
„Tuturor absolvenților le spunem un călduros „La mulți ani”, pentru că este un moment de sărbătoare; le urăm un parcurs plin de împliniri, plin de izbânzi pentru că îi așteaptă un drum nu ușor…” În continuare, domnul director Troie Gheorghe a „refăcut” traseul devenirii absolvenților; ajunși în pragul primului examen de absolvire i-a îndemnat să-l privească și să-l trateze cu responsabilitate. Profesorii îi vor aștepta la pregătire și în zilele următoare.
După aprecierile, îndemnurile și felicitările adresate de președintele Comitetului reprezentativ al părinților, dl director a înmânat Ioanei Dzițac diploma de excelență „pentru rezultatele remarcabile în activitatea școlară și extracurriculară din perioada 2009-2013”.
Mănușa fiind aruncată, diriginții celor patru clase de-a VIII-a au înmânat premiile. După merituoșii la învățătură au fost premiați olimpicii și ceilalți câștigători ai concursurilor școlare. Unii și-au umplut brațele de diplome și gâtul de medalii, între care și Ioana Dzițac, elevul ideal, cuminte, disciplinat și strălucitor. Momentul artistic care a urmat a fost deschis de vocile de aur ale școlii: Oana Pereț și Ana-Maria Mihăieș (din clasa a VII-a). După înmânarea cheii, și absolvenții aveau să rememoreze prin vers și cânt traseul parcurs alături de profesorii pe care i-au „încondeiat” în chip simpatic împreună cu profesorul de muzică, Alina Zaha. La finalul festivității, absolvenții și-au abandonat baloanele, iar cerul s-a colorat în patru culori, primind mesajele și bucuria absolvirii.
„Copacul fericit”…
„Copacul (fericit)”, numele concursului derulat cu mult succes de elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu”, a fost invocat, în chip metaforic și sublim, de Ioana Dzițac, în cuvântul său, rostit la predarea cheii.
„A fost udat copacul, ceas de ceas, de-a lungul anilor de gimnaziu, cu grijă, cu răbdare, cu dragoste și cu înțelegere de către profesorii noștri dragi. A fost ocrotit copacul, ca să nu-l învingă ploile și vântul. Copacul a crescut împletindu-și ramurile și chemând păsările. Devenisem adolescenți, și parafrazându-l pe Gustave Thibon „vigoarea unui arbore nu este dată de numărul și lungimea ramurilor, ci de profunzimea și sănătatea rădăcinilor”, peste puține zile, însă, copacul va rămâne doar în imaginația și amintirea noastră, ca și sălile de clasă, laboratoarele, băncile în care am stat și pe care le-am udat cu lacrimi când sufletul ne era greu…”
Așadar, copacul a fost fericit, iar copii sensibili și talentați ca și Ioana îl vor invoca și la anul… și peste ani și ani. „Nouă, ne-au crescut aripile și orizonturile lumii ne cheamă. Dați-ne binecuvântarea dumneavoastră pentru ca drumurile vieții să ne fie mai ușoare…”, a mai spus Ioana Dzițac.
Ioana, cu binecuvântarea profesorilor și iubirea părinților, urcați cu încredere treptele spre Everestul cunoașterii. Ajunși sus, nu uitați, însă, de cei care v-au fost alături, înlesnindu-vă ascensiunea. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Dați-ne binecuvântarea dumneavoastră pentru ca drumurile vieții să ne fie mai ușoare…”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:13 Ora de vară a Europei de Est