Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Prima ediție a Târgului colegiilor și liceelor tehnologice

Joi și vineri, sub cupola Era Park

Prima ediție a Târgului colegiilor și liceelor tehnologice

După lansarea proiectului „Școala Profesională Eurobusiness”, pentru reînființarea a cinci clase de școală profesională la trei colegii tehnice orădene, ieri (joi, 13 iunie 2013), la Era Shopping Park, s-a desfășurat prima ediție a Târgului colegiilor și liceelor tehnologice.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Parcul Industrial Eurobusiness  și  Era Shopping Park.
Sub cupola Era Park, s-au adunat potrivit inspectorului școlar general adjunct Nicolae Avram, 17 colegii și licee tehnologice din Oradea, Beiuș, Salonta, Aleșd, Suplacu de Barcău, Dobrești, Valea lui Mihai, Borș și Vadu Crișului, reprezentate de directori, directori adjuncți, consilieri educativi și alți profesori, dar și elevi, care au făcut demonstrații practice la stand pentru a impresiona vizitatorii (elevi, cadre didactice, organizatori și invitați, ba chiar și părinți).
În cuvântul de deschidere a târgului, dl inspector școlar general adjunct Nicolae Avram a subliniat faptul că din cele 31 de clase de învățământ profesional prevăzute pentru anul școlar viitor, cinci beneficiază de dublă finanțare, atât din partea statului, cât și din partea unor agenți economici, firme beneficiare din cadrul Parcului Industrial Business.
„Decât un șomer cu diplomă, mai bine un bun meseriaș”
Primarul Municipiului Oradea, dl inginer Ilie Bolojan, s-a arătat bucuros să poată participa la prima ediție a acestui târg, pe
care îl dorește tradițional. Ca și la lansarea proiectului „Școala Profesională Eurobusiness” (în luna februarie), dl primar a ținut să sublinieze faptul că învățământul trebuie să răspundă nevoilor, comenzii sociale, să fie realist și pragmatic. Din păcate, „în ultimii ani în România, datorită unor teorii ale societății cunoașterii, foarte mulți tineri s-au îndreptat către învățământul universitar, care, din păcate, nu mai are corespondențe în economia reală. Tinerii absolvă diferite specializări și rămân șomeri cu diplomă!” Dl primar a ținut să atenționeze faptul că „în termeni reali, un bun meseriaș câștigă mult mai bine astăzi decât un absolvent de studii superioare”. Dl primar a asigurat tinerii și părinții că vor avea porți deschise pentru a vizita companiile, pentru a cunoaște exact în ce condiții se lucrează și care este câștigul salarial, să cunoască oportunitățile de promovare în carieră. „Și sunt convins că decât un șomer cu diplomă, mai bine un bun meseriaș într-o companie curată”. Domnul primar a mulțumit partenerilor pentru eveniment, inclusiv companiilor prezente și în mod deosebit conducerii companiei Emerson, care va fi în anii următori unul dintre cei mai importanți angajatori din municipiul Oradea”. Prezent la eveniment, directorul companiei Emerson, dl Jonathan Mutch, s-a arătat plăcut surprins să cunoască la târg ofertele atâtor școli profesionale, într-un timp atât de scurt. Tot despre compania Emerson, aveam să aflăm de la dna Delia Ungur, administratorul Parcului Industrial, că lucrează intens pentru ridicarea primei hale de producție, care urmează să-și înceapă activitatea în toamna acestui an.
În continuare, dl inspector școlar de specialitate Florian Mieluț a îndemnat invitații și vizitatorii să cunoască ofertele colegiilor și liceelor tehnologice, care și-au amenajat ingenios standurile, oferind pliante, cataloage și broșuri cu oferta educațională, iar unii au pregătit materiale promoționale, chiar și produse culinare. Dl primar Ilie Bolojan a trecut pe la fiecare stand, unde a stat de vorbă atât cu profesorii, cât și cu elevii, în ideea  de a cunoaște oferta educațională. Pentru crearea și întreținerea atmosferei, pe scena amenajată, fiecare școală prezentă la târg și-a prezentat și cartea de vizită… artistică.
Târgul va continua și astăzi, de la ora 9.00 la ora 14.00, după cum aveam să aflăm de la dna Delia Flechianu, coordonator Marketing Era Shopping Park. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prima ediție a Târgului colegiilor și liceelor tehnologice.       

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 11:53:12 Ora standard a Europei de Est