Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prima ediție a Târgului colegiilor și liceelor tehnologice

Joi și vineri, sub cupola Era Park

Prima ediție a Târgului colegiilor și liceelor tehnologice

După lansarea proiectului „Școala Profesională Eurobusiness”, pentru reînființarea a cinci clase de școală profesională la trei colegii tehnice orădene, ieri (joi, 13 iunie 2013), la Era Shopping Park, s-a desfășurat prima ediție a Târgului colegiilor și liceelor tehnologice.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Parcul Industrial Eurobusiness  și  Era Shopping Park.
Sub cupola Era Park, s-au adunat potrivit inspectorului școlar general adjunct Nicolae Avram, 17 colegii și licee tehnologice din Oradea, Beiuș, Salonta, Aleșd, Suplacu de Barcău, Dobrești, Valea lui Mihai, Borș și Vadu Crișului, reprezentate de directori, directori adjuncți, consilieri educativi și alți profesori, dar și elevi, care au făcut demonstrații practice la stand pentru a impresiona vizitatorii (elevi, cadre didactice, organizatori și invitați, ba chiar și părinți).
În cuvântul de deschidere a târgului, dl inspector școlar general adjunct Nicolae Avram a subliniat faptul că din cele 31 de clase de învățământ profesional prevăzute pentru anul școlar viitor, cinci beneficiază de dublă finanțare, atât din partea statului, cât și din partea unor agenți economici, firme beneficiare din cadrul Parcului Industrial Business.
„Decât un șomer cu diplomă, mai bine un bun meseriaș”
Primarul Municipiului Oradea, dl inginer Ilie Bolojan, s-a arătat bucuros să poată participa la prima ediție a acestui târg, pe
care îl dorește tradițional. Ca și la lansarea proiectului „Școala Profesională Eurobusiness” (în luna februarie), dl primar a ținut să sublinieze faptul că învățământul trebuie să răspundă nevoilor, comenzii sociale, să fie realist și pragmatic. Din păcate, „în ultimii ani în România, datorită unor teorii ale societății cunoașterii, foarte mulți tineri s-au îndreptat către învățământul universitar, care, din păcate, nu mai are corespondențe în economia reală. Tinerii absolvă diferite specializări și rămân șomeri cu diplomă!” Dl primar a ținut să atenționeze faptul că „în termeni reali, un bun meseriaș câștigă mult mai bine astăzi decât un absolvent de studii superioare”. Dl primar a asigurat tinerii și părinții că vor avea porți deschise pentru a vizita companiile, pentru a cunoaște exact în ce condiții se lucrează și care este câștigul salarial, să cunoască oportunitățile de promovare în carieră. „Și sunt convins că decât un șomer cu diplomă, mai bine un bun meseriaș într-o companie curată”. Domnul primar a mulțumit partenerilor pentru eveniment, inclusiv companiilor prezente și în mod deosebit conducerii companiei Emerson, care va fi în anii următori unul dintre cei mai importanți angajatori din municipiul Oradea”. Prezent la eveniment, directorul companiei Emerson, dl Jonathan Mutch, s-a arătat plăcut surprins să cunoască la târg ofertele atâtor școli profesionale, într-un timp atât de scurt. Tot despre compania Emerson, aveam să aflăm de la dna Delia Ungur, administratorul Parcului Industrial, că lucrează intens pentru ridicarea primei hale de producție, care urmează să-și înceapă activitatea în toamna acestui an.
În continuare, dl inspector școlar de specialitate Florian Mieluț a îndemnat invitații și vizitatorii să cunoască ofertele colegiilor și liceelor tehnologice, care și-au amenajat ingenios standurile, oferind pliante, cataloage și broșuri cu oferta educațională, iar unii au pregătit materiale promoționale, chiar și produse culinare. Dl primar Ilie Bolojan a trecut pe la fiecare stand, unde a stat de vorbă atât cu profesorii, cât și cu elevii, în ideea  de a cunoaște oferta educațională. Pentru crearea și întreținerea atmosferei, pe scena amenajată, fiecare școală prezentă la târg și-a prezentat și cartea de vizită… artistică.
Târgul va continua și astăzi, de la ora 9.00 la ora 14.00, după cum aveam să aflăm de la dna Delia Flechianu, coordonator Marketing Era Shopping Park. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prima ediție a Târgului colegiilor și liceelor tehnologice.       

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:11 Ora de vară a Europei de Est