Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Olimpicii Voinicei… de aur!

La etapa județeană

Olimpicii Voinicei… de aur!

Sâmbătă, 8 iunie 2013, la ora 10, a avut loc etapa județeană a Olimpiadei de matematică - pentru învățământul preșcolar din județul Bihor.

Aceasta s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută la Grădinița Nr. 45 – „Ion Creangă” din Oradea. Grădinița Nr. 27 – „Voinicel” a fost reprezentată de Baicu Rareș și Tanc Vlad din grupa mare B, coordonați de doamnele educatoare Dem Lucia și Tăut Elisabeta.
Participând pentru prima dată la o astfel de competiție, au intrat emoționați în curtea grădiniței copii, părinți și educatoare, așteptând cu nerăbdare începerea concursului.
Pentru adulți, matematica e ceva rigid, abstract și complicat, dar pentru copiii preșcolari este activitatea de bază în care jocul este un prieten nelipsit al copilului. În decursul jocului, copilul acționează asupra obiectelor din jur, cunoaște realitatea, își satisface nevoia de mișcare, dobândește încredere în forțele proprii, își îmbogățește cunoștințele. Și totuși, analizând în esență lucrurile, realizăm că matematica este categoria de activitate care solicită și dezvoltă cel mai mult gândirea, care pune în mișcare întreg mecanismul intelectual.
Matematica, la 3-6 ani, înseamnă de fapt lucrurile acelea mărunte pentru adulți, dar care reprezintă baza cogniției: operațiile intelectuale, fundamentale vieții de zi cu zi. Ne ciocnim de noțiunile de mult-puțin, mare-mic, sus-jos, înainte-înapoi de mai multe ori decât ne dăm seama și totuși acestea sunt abstractizări cu care copilul începe să se familiarizeze încă de la intrarea în grădiniță. Astfel, copiii învață treptat să folosească inducția, deducția, analiza și sinteza, să emită ipoteze plauzibile și să se convingă de anumite adevăruri.
După 30 de minute, copiii au revenit în curte fericiți și bucuroși că au știut să rezolve toate subiectele. Emoțiile deja dispăruseră, iar pe chipul lor se putea citi bucuria unui vis împlinit, acela de a reprezenta cu cinste Grădinița Nr. 27, condusă de doamna director Druță Georgeta.
A sosit momentul mult așteptat, afișarea rezultatelor:
LOCUL I – BAICU RAREȘ90 puncte,
 urmat îndeaproape de colegul lui, TANC VLAD, cu 62 de puncte.
O bucurie enormă s-a citit atât pe fețele copiilor, ale părinților, cât și ale educatoarelor care i-au pregătit pentru acest concurs. În spatele acestor rezultate se află multă muncă suplimentară, muncă susținută atât de educatoarele grupei la care învață, cât și de părinții acestora. Acești copii care s-au dovedit a fi foarte bine pregătiți la această competiție importantă merită toată admirația și felicitările noastre. Ei sunt adevărate valori și modele de urmat pentru toți copiii.
Felicitări acestor minunați copii care au reprezentat cu cinste și mândrie Grădinița Nr. 27 din Oradea și mult succes la școală.
Prof. Dem Lucia
Prof. Tăut Elisabeta
Felicitări, dragi copii!
Felicitări, stimate doamne educatoare și dragi părinți! (Ovi)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:08 Ora de vară a Europei de Est